«Έφυγε» ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος | Αιτία θανάτου | Η ζωή & το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη | Που θα γίνει η κηδεία

0
860

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί με τον ίδιο να παλεύει αρκετό καιρό με δύναμη και αξιοπρέπεια την επάρατη νόσο.

Δυστυχώς ο καρκίνος τον νίκησε και «έσβησε» αφήνοντας πίσω του τεράστιο κενό στην ελληνική μουσική σκήνη. Το τεράστιο και σπουδαίο έργο του θα μείνει αναμφισβήτητα στην ελληνική μουσική ιστορία.

2703876.jpg
01
Θλίψη για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου. Intime News

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στη σύνθεση, αλλά το 1975 με τον δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια» που κυκλοφορεί από τη Lyra παρουσιάζεται επίσημα στο Ελληνικό κοινό.
Σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου τραγουδάει η Μαρία Δημητριάδη, σύζυγος, τότε, του Ανδρέα Μικρούτσικου αδελφού του συνθέτη, ενώ ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδάει το «Μπαλάντα για τους Ασφαλίτες».
Το Φθινόπωρο του 1979 κυκλοφορεί από τη Lyra ο δίσκος Ο Σταυρός Του Νότου που περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.
Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα. Ο πατέρας του κομμουνιστής. Ένας από τους 5 που υπήρχαν τότε στην Πάτρα όπως ο ίδιος λέει. Τη δεκαετία του ’50, ριζοσπαστικοποιήθηκε -στα εννιά του χρόνια – και συμμετείχε σε διαδήλωση για το Κυπριακό μπροστά στο αγγλικό προξενείο!
Μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη έγινε Υπουργός της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Μαρτίου του 1994 στην οποία μέχρι τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού. Έμεινε στη θέση του μέχρι τον θάνατο του Παπανδρεόυ και την εκλογή Σημίτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ