Για την παραίτηση της Ιστορικού Μ. Ευθυμίου από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”- Γράφει ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου

0
264

Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι παραιτήθηκε από την Επιτροπή “Ελλάς 2021” του εορτασμού για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821,η διάσημη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Μαρία Ευθυμίου.Την κ.Ευθυμίου είχαμε τη χαρά και την τιμή αν γνωρίσουμε από κοντά και να τη ακούσουμε δύο φορές στο Αναγνωστήριό μας ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι και ακροάμασι την επιστημονική εμβρίθεια και το ελληνικότατο ήθος της εν λόγω καθηγήτριας…Μάλιστα της είχαμε τότε εκφράσει και την ευχή να επιλεγεί ως πρόεδρος Δημοκρατίας, αφού το όνομά της συζητείτο μεταξύ των υποψηφίων. Ατυχώς για τη χώρα μας δεν επελέγη -μεταξύ μας τέτοιας ποιότητα άνθρωποι δεν έχουν και πολλή τύχη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας- και αντ αυτής μας προέκυψε μια άλλη εντελώς άοσμη και άχρωμη πρόεδρος που μέχρι στιγμής κάθε άλλο,παρά ε΄χει δικαιώσει την επιλογή της.
Η παραίτηση της κ.Ευθυμίου, που αποτελεί πράξη εθνικής και ιστορικής τιμιότητας, ευθύτητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας και τιμά το πρόσωπό της μα και σηματοδοτεί καίρια την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια της ουδετερόπατρης αυτής Επιτροπής, πολλά μέλη της οποίας με τις απόψεις,τις ενέργειες και τις αναρτήσεις τους ήδη έχουν καταφέρει, πέραν του μηδενικού μέχρι στιγμής έργου της, να την καταστήσουν και διαβόητη,σε βαθμό που που κάνει πολλούς από τους εχθρούς της πατρίδας μας να επιχαίρουν και πολλούς φίλους της να λυπούνται για το κατάντημα ορισμένων,τάχα επιστημόνων, συμβούλων της Επιτροπής, οι οποίοι,ευκαιρίας δοθείσης, να βγάζουν τα κομπλεξικά και απωθημένα,λόγω ιδεοληψίας, σώψυχα τους κατά πατέρων μας που καθιέρωσαν και όρθωσαν το Κράτος μας,όπως ο Καραϊσκάκης και ο Καποδίστριας.
Και εμείς βέβαια λυπούμαστε που ακόμα υπάρχουν αυτοί κύριοι στην Επιτροπή, λυπούμαστε για την εκλογή τους, λυπούμαστε για την ίδια την πρόεδρο της Επιτροπής,την κ. Αγγελοπούλου που ξεπούλησε τον εαυτό της στην προβολή,με έξοδα του φτωχού μας Κράτους.λυπούμαστε για το ο,τι της ανατέθηκε η ευθύνη της Επιτροπής ενώ ήταν γνωστός ο βίος και η πολιτεία της.Λυπούμαστε για το λάθος αυτό του καθ όλα άξιου πρωθυπουργού.
Όμως ελπίζουμε σύντομα να καταργήσει αυτή την άχρηστη και γιατί όχι,εθνικά επιζήμια Επιτροπή και να την αντικαταστήσει με άλλη που θα έχει ιδεολογικό πρόσημο τη δόξα και την τιμή της πατρίδας μας και όλων όσων την απαρτίζουν και τη χαρακτηρίζουν ( θρησκεία,πολιτισμό,παραδόσεις .κλπ.).
Ελπίζουμε να βάλει τέλος στη δράση μιας μια δράκας ανθελλήνων, οι ποίοι αφέθηκαν εδώ και δεκαετίες ελεύθεροι άλωσαν την παιδεία,και τη νεολαία,με τα σημερινά αποτελέσματα.
Ελπίζουμε ότι θα γίνει επί τέλους κατανοητό πως αν αφεθούν λίγο ακόμα ελεύθεροι θα αλώσουν και το Στρατό και τότε όντως δεν θα υπάρχει γυρισμός για την Ιθάκη.Ο εχθρός δυστυχώς είναι εντός των τειχών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ…

Ας αφήσουμε τα πανηγύρια για το 2021, δεν είμαστε άξιοι των ηρώων μας!
05/05/2020 –

Πριν λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε μιαν επιτροπή η οποία θα αναλάμβανε τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.
Η απόφασή του αυτή συνοδεύτηκε από εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια απ΄όλους τους Έλληνες, αφού στην επιτροπή αυτή δέχτηκαν να συμμετάσχουν κορυφαίες προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο όπως ο Mark Mazower, ο Roderick Beaton, ο Richard Clogg, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Πασχάλης Κιτρομιλίδης, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ακαδημαϊκοί όπως ο Βασίλης Ράπανος και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, αλλά και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
«Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής», είχε τότε πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συστήνοντας την επιτροπή , άποψη με την οποία δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, ανεξαρτήτως τς ιδεολογικής του, τοποθέτησης.
Αυτά έγιναν κατά το τέλος του 2019. Από τότε όμως, η Επιτροπή δεν έχει να επιδείξει σχεδόν τίποτα. Μόνον ορισμένες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από την επικεφαλής και τους διαχειριστές της, οι οποίες αντί να ενώσουν κατάφερα να προβληματίσουν και να διχάσουν τον Ελληνικό λαό.
Για παράδειγμα τις ημέρες του Πάσχα, η επικεφαλής της επιτροπής επέλεξε να αναρτήσει μια ρήση του Κοραή, την οποία συνόδεψε και με δικά της σχόλια, με την οποία επιχειρείτο η υποβάθμιση της ορθόδοξης πίστης ως ταυτοτικού χαρακτηριστικού του σύγχρονου Ελληνισμού. Στην προσπάθειά της μάλιστα να δικαιολογήσει τις απόψεις αυτές, η κα Αγγελοπούλου είχε έναν έντονο διάλογο με εκλεγμένο Βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος έκανε το αυτονόητο και της υπέδειξε ότι το πρώτο Σύνταγμα της χώρας το λεγόμενο «προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδος» ξεκινά με την επίκληση στην Αγία Τριάδα.
Η δεύτερη ατυχέστατη δημόσια παρέμβαση της επιτροπής, ήταν η σημερινή ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα με την οποία προέβαλε τις αμφιλεγόμενες απόψεις του καθηγητή Αριστείδη Χατζή για τον Ι.Καποδίστρια. Ο καθηγητής, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήριζε τον εμβληματικό πρώτο κυβερνήτη της χώρας ως «δικτάτορα».
Κανείς δεν θα περίμενε ότι η επιτροπή του 2021 επί της ουσίας θα έδινε άλλοθι στους δολοφόνους του πρώτου κυβερνήτη της χώρας. Ο ίδιος ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ένας εκ των δολοφόνων του Καποδίστρια, δικαιολογώντας την τότε πράξη του στον πρέσβυ της Γαλλίας βαρώνο Ρουάν, ταυτιζόμενος με τις σημερινές απόψεις που διατυπώνει ο κ. Χατζής, έλεγε: «Σκοτώσαμε τον τύραννο», αναφερόμενος στον κατ΄αυτόν αυταρχικό τρόπο διακύβέρνησής του…
Είναι φυσικό στη διατύπωση της Ιστορίας να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Όμως δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, τα μέλη της Επιτροπής του 2021, αντί να επιχειρούν να αναδείξουν το μεγαλείο του σύγχρονου Ελληνισμού, και να προβάλλουν πρότυπα σε αυτές και τις επόμενες γενιές, να εργάζονται για την αποδόμηση τους και την αναθεώρηση της Ιστορίας.
Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστές οι προθέσεις μιας μειοψηφικής ομάδας ανθρώπων οι οποίοι έχουν απολήξεις στο εκσυγχρονιστκό ΠΑΣΟΚ και τη νεοφιελεύθερη «διανόηση» να επιβάλλουν τις ιδεοληψίες τους (ευτυχώς μέχρι τώρα ανεπιτυχώς) για την Ιστορία, την εκκλησία αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Το επιχείρησαν στην κυβέρνηση Καραμανλή, με το συνωστισμό στην προκυμαία της Σμύρνης και τα σχολικά βιβλία, το επιχείρησαν με την επιθετική προβολή των θέσεών τους στο σχέδιο Αννάν και το Μακεδονικό, το επιχείρησαν και πρόσφατα με την απόπειρα αμφισβήτησης των θεμελιωδών μυστηρίων της Ορθόδοξης Πίστης με την επίκληση του κορονοϊού.
Η ομάδα αυτή μπορεί να είναι μικρή και οι ιδέες της να βρίσκουν απήχηση στα καφέ πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, απολαμβάνει όμως δυσανάλογη προβολή από τα ΜΜΕ, έχοντας διαχρονικά και μεγάλη ισχύ επηρεάζοντας αποφασιστικά τα εκάστοτε πολιτικά κέντρα εξουσίας.
Το κακό δεν βρίσκεται στις απόψεις τους. Βρίσκεται στην απόπειρα συντονισμένης απαξίωσης κάθε αντίθετης άποψης. Όποιος για παράδειγμα θεωρεί τον Καποδίστρια ηγέτη και όχι δικτάτορα, όποιος πιστεύει στο ρόλο της Εκκλησίας στη διαμόρφωση της νέας εθνικής μας ταυτότητας, όποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να εκχωρήσεις τα ταυτολογικά πολιτιστικά σου χαρακτηριστικά σε ένα κρατίδιο Σλάβων στα Βόρεια σύνορά σου, πιθανότατα να απομονώνεται ως «εθνικιστής», πατριδοκάπηλος» ή «εθνοπαράφρονας».
Ασφαλώς και ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του, και οφείλουμε ως κοινωνία να του διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να την εκφράζει. Δεν μπορεί όμως ως πολιτεία, να θεσμοποιούμε την άποψη αυτή μέσω των συστημικών μηχανισμών, όπως η Επιτροπή του 2021, και με τον τρόπο αυτό να επιχειρείται ο «καθαγιασμός» της.
Θέλω να ελπίζω ότι οι χθεσινές αναρτήσεις της επιτροπής με τις τουλάχιστον αιρετικές απόψεις για τον Ι. Καποδίστρια έγιναν κατά λάθος και όχι λόγω ιδεολογικής συσχέτισης με τις απόψεις του κ. Χατζή. Όμως τόσο η αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία στον λογότυπο της επιτροπής, αλλά και τα δύο παραδείγματα που παρατίθενται παραπάνω, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή μας την αισιοδοξία. Αναζητώντας απάντηση για το λόγο των αναρτήσεων, καλύπτομαι από τη διαπίστωση του έμπειρου δημοσιολόγου και συγγραφέα Λευτέρη Κουσούλη ο οποίος αποδίδει ιδεολογική υστεροβουλία στις αναρτήσεις της Επιτροπής:
«Κάθε απόπειρα, με ιδεολογικά κίνητρα να υποτιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση του 1821 κ ο Ιερός Αγώνας των καθημαγμένων Ελλήνων,με σκοπό την απελευθέρωσή τους, θα πέσει στο κενό. Η ιδεολογικά υστερόβουλη ανάγνωση της ιστορίας, με σκοπό τη χρήση της στο παρόν, είναι αντιεπιστημονική».
Αν, λοιπόν, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας για το 2021 ήταν να ενώσει τους Έλληνες, μέχρι στιγμής έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Έχει καταφέρει να διχάσει και να πολώσει τους περισσότερους.
Έχω συγκρατήσει μια φράση της επικεφαλής της επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά της για τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει του 2021: «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», είχε πει.
Ας την επανασυστήσουμε λοιπόν, αλλά για αυτό που ήταν και γι αυτό που είναι. Όχι γι αυτό που κάποιοι θα επιθυμούσαν να ήταν…
Αν δεν μπορούμε να το καταφέρουμε, ας αφήσουμε να επανασυστήσουν την πατρίδα μας στον κόσμο κάποιοι που γονατίζουν μπροστά στα κόκαλα των ηρώων μας, κάποιοι που δακρύζουν στην όψη του σταυρού και της σημαίας μας, κάποιοι που καταλαβαίνουν αυτό που πραγματικά είναι η Ελλάδα, καλύτερα από μας…
Γιώργος Μουρούτης

Πηγή: kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ