Γιατί όλοι κάνουν ουρές για τα μαγειρευτά σε αυτό το μικρό οικογενειακό ταβερνάκι της Κύθνου

0
1027

Ένα ταβερνάκι στην Κύθνο με μαμαδίστικο φαγητό είναι ο λόγος που θα φεύγεις νωρίτερα από την παραλία

Στον δρόμο από τη Χώρα προς τα Λουτρά και λίγο πριν στρίψεις για Άγιο Σώστη και Ποτάμια, ένα οικογενειακό ταβερνάκι με μια αυλή βουτηγμένη στο πράσινο, σε τραβάει από τη μύτη.

Όλες οι μυρωδιές από την κουζίνα της παιδικής σου ηλικίας προσγειώθηκαν σε αυτό το παρθένο (ακόμη) νησί και αποφάσισαν ότι για το υπόλοιπο των διακοπών σου δεν χρειάζεται να ξαναμαγειρέψεις. Φαγητά που μέχρι τώρα πίστευες ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι στο τοπ 3 των αγαπημένων σου γεύσεων, μεμιάς γίνονται ο λόγος να μαζέψεις την ομπρελίτσα σου λίγο νωρίτερα από την παραλία, μη τυχών και δεν προλάβεις τα μαγειρευτά της ημέρας.

«Ό,τι κι αν μαγειρέψουμε, στις 5 εξαφανίζεται», εξομολογείται η κυρία Άννα -στυλοβάτις της ταβέρνας Κούτσικος- στην Νίκη που κάνει χρόνια τώρα διακοπές στο νησί και είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάω αυτό το γαστριμαργικό προξενιό.

Η οικογένεια Βλαστάρη που έχει την ταβέρνα «Κούτσικος» αποτελείται από την γλυκύτατη κυρία Άννα που με τον γιο της Δημήτρη έχουν αναλάβει τα μαγειρευτά, τον Κώστα, Master στο κάρβουνο και τα ψητά της ώρας, την Καλλιόπη που προετοιμάζει από το πρωί κάθε παρασκευή και τον κύριο Αντώνη που φροντίζει κάθε πρώτη ύλη που υπάρχει στο ταβερνάκι να προέρχεται από τον κήπο και τα κοπάδια της οικογένειας.

H κυρία Άννα και δίπλα τα διάσημα ρεβύθια φούρνου
H κυρία Άννα και δίπλα τα διάσημα ρεβύθια φούρνου

Το μενού έχει τα σταθερά του μαγειρευτά πιάτα όπως κατσικάκι κοκκινιστό και λεμονάτο (που λιώνει στο στόμα) συνοδεία πατατούλας ολόφρεσκης, κομμένης ευλαβικά στο χέρι από την αεικίνητη Καλλιόπη, μελιτζάνα Ιμάμ που η συνύπαρξή της με το μελωμένο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια, γεμιστά -τις ημέρες που ο κήπος επιτρέπει τη συγκομιδή ντοματοπιπεριάς, κοτοπουλάκι κοκκινιστό για να το συνοδεύσεις με υπερήφανες πεντανόστιμες μπάμιες ή σπιτικές χυλοπίτες φούρνου. Πριν όμως από όλα αυτά (και άλλα τόσα), οφείλεις να δοκιμάσεις τα ρεβύθια φούρνου και τους ανάλαφρους -μέσα στη γλύκα της ώριμης ντομάτας- ντοματοκεφτέδες για να καταλάβεις τι θα πει καλοκαίρι.

Συνόδευσε ό,τι κι αν επιλέξεις με αμπελοφάσουλα ή την παραδοσιακή χωριάτικη με φέτα που παρασκευάζει η ίδια η οικογένεια.

H χωριάτικη με την φέτα της οικογένειας
H χωριάτικη με την φέτα της οικογένειας

Αυτά μέχρι τις 5.00 με 5.30 το απόγευμα. Αφού μετά την σκυτάλη παίρνει ο Κώστας, για να δώσει το δικό του ρεσιτάλ ψησίματος.

Εδώ το χοιρινό κοντοσούβλι αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο άρχοντα της ψησταριάς, η οποία έχει περίοπτη θέση στην αυλή της ταβέρνας. Υπέροχο μπιφτέκι και μπριζολίτσες από ζώα που μεγαλώνουν στην Κύθνο. Δώσε μια ευκαιρία στα παϊδάκια για να σου αποδείξουν πόσο τρυφερά και συγκινητικά νόστιμα μπορούν να είναι.

Το κοντοσούβλι του «Κούτσικου» είναι μοναδικό
Το κοντοσούβλι του «Κούτσικου» είναι μοναδικό

Η επίσκεψη στον «Κούτσικο» δεν είναι προαιρετική, αντίθετα κρίνεται απαραίτητη αν ρωτήσεις τους ντόπιους αφού εκεί θα νιώσεις την πραγματική ζεστασιά του νησιού. Όμορφη, απλή διακόσμηση στην οποία κυριαρχεί το λευκό και το πράσινο, μουσικούλα που δεν ενοχλεί τα αυτιά αλλά υπάρχει στο background για να δώσει τον ρυθμό, γρήγορο και ιδιαιτέρως εξυπηρετικό σέρβις και τιμές ενός μαγέρικου.

Στον «Κούτσικο» θα φας με λιγότερα από 15 ευρώ το άτομο και θα φας καλά. Πολύ καλά.

Ταβέρνα Κούτσικος

Λουτρά Κύθνου 

2281 031185

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ