K. Xατζηεμμανουήλ: O 91 ετών παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου ανοίγει την καρδιά του στη “δ” και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετάλλια

0
455

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

Ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ από την Κω ξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο στα 80 του χρόνια και σήμερα, στα 91 του είναι πιο ακμαίος από ποτέ και υποψήφιος για καλύτερος Βαλκάνιος Διαχρονικός Αθλητής για το 2019!
Το 2019 κατέκτησε 27 μετάλλια, εκ των οποίων τα 24 χρυσά (!) αφού συμμετείχε:
Στους Βαλκανικούς Κλειστού στην Κωνσταντινούπολη: Στα 60-200-400-800, αναδείχθηκε 1ος και στα 4 αγωνίσματα, και στα 4 αγωνίσματα έκανε Βαλκανικά ρεκόρ.
Στο Παγκόσμιο Κλειστού του Τορούν: Έλαβε μέρος στα ίδια αγωνίσματα 60-200-400-800 στα 60 ήταν 1ος, στα υπόλοιπα 2ος.
Στο Ευρωπαϊκό Ανοικτού της Βενετίας: Έλαβε μέρος στα 200-400-800 και στα 3 ήταν 1ος με τρία βαλκανικά ρεκόρ.
Στους Βαλκανικούς του Βουκουρεστίου έλαβε μέρος στα 100-200-400-800 και στα 4 ήταν 1ος με 4 Βαλκανικά Ρεκόρ!
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δ», μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί με το τρέξιμο στα ’80 του χρόνια, αναφέρεται στους επόμενους στόχους του και ετοιμάζεται για τους αγώνες του 2020 με σκοπό να «σαρώσει και φέτος τα χρυσά μετάλλια και να φύγει», όπως λένε χαρακτηριστικά οι συναθλητές του για το παγκόσμιο φαινόμενο από την Κω!

• Κύριε Χατζηεμμανουήλ, πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τον στίβο;
Ξεκίνησα να τρέχω όταν ήμουν 80 ετών! Ετρεχα βέβαια και παλαιότερα, όταν ήμουν στο σχολείο και αργότερα στο στρατό. Μετέπειτα σταμάτησα, διότι οι δουλειές δεν μου επέτρεπαν να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Ετσι λοιπόν ξεκίνησα στα 80 μου χρόνια να ασχολούμαι πάλι με τον αθλητισμό.
Ποιο ήταν αλήθεια το κίνητρο που σας οδήγησε στα 80 σας να ξεκινήσετε τον στίβο;
Οταν ήμουν 76 ετών, είχαν γίνει στην Κω πανελλήνιοι αγώνες στίβου βετεράνων. Πήγα μαζί με τον γιο μου να τους παρακολουθήσω κι όταν είδα τους ανθρώπους της ηλικίας μου να τρέχουν, τότε του είπα “μωρέ Νίκο, έτσι τρέχουν στα 80 τους χρόνια; Αν το ήξερα, θα ελάμβανα μέρος κι εγώ!”. Επειτα, από τέσσερα χρόνια, έγιναν πάλι αγώνες στην Κω, εγώ ήμουν ήδη 80 ετών και αποφάσισα να λάβω μέρος. Χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία βγήκα πρώτος στα 100 μέτρα. Στο ίδιο έτος, ακολούθησαν αγώνες βετεράνων στη Λάρισα όπου αποφάσισα να πάρω κι εκεί μέρος στα 100 αλλά και στα 200 μέτρα αυτή τη φορά και βγήκα πάλι πρώτος. Μετά πλέον άρχισα να λαμβάνω μέρος στους αγώνες κάθε χρόνο συστηματικά.
Τον τρίτο χρόνο, έγιναν αγώνες στην Τουρκία, πήγα κι εκεί και βγήκα στα 100 και στα 200 μέτρα τρίτος, στα 400 βγήκα πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.
Τον τέταρτο χρόνο πήγα στην Ουγγαρία σε παγκόσμιους αγώνες, όπου βγήκα πρώτος στα 200 μέτρα και έκτοτε ελάμβανα μέρος σε όλους τους αγώνες.
Στο παγκόσμιο δεν πήγαινα τότε διότι ασχολιόμουν με τα κρασιά και Αύγουστο μήνα δεν μπορούσα να αφήσω τις δουλειές μου για να τρέξω. Σε πανελλήνιους, βαλκανικούς και πανευρωπαϊκούς έβγαινα πάντα πρώτος.
Το 2019 πήρα 27 μετάλλια, τα 24 χρυσά και τα 3 αργυρά!
Γι αυτό και προταθήκατε και από την Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου ως υποψήφιος για καλύτερος Βαλκάνιος Διαχρονικός Αθλητής για το 2019.
Ναι, αυτό το έμαθα προχθές, δεν το γνώριζα!

• Πώς νιώσατε όταν το μάθατε;
Υπερήφανος! Δεν είναι μικρό πράγματα να προτείνεσαι ως ο καλύτερος αθλητής στα Βαλκάνια.
• Την ώρα που τρέχετε τι έχετε στο μυαλό σας, τι σας δίνει δύναμη;
Ως αθλητής κοιτώ να βγω πρώτος! Αυτό με ενδιαφέρει. Τρέχω με τον ίδιο ζήλο που έτρεχα και όταν ήμουν νέος. Ετοιμάζομαι, κάνω προπονήσεις και πηγαίνω στους αγώνες αποφασισμένος για την νίκη.
• Δίπλα σας ποιους έχετε σε αυτή την προσπάθεια;
Την οικογένειά μου, κι έναν εξάδελφο ο οποίος είναι υπεύθυνος στα στάδια της Κω και είναι πάντα μαζί μου στο στάδιο, είναι και ο ίδιος αθλητής και κάνουμε μαζί προπονήσεις.
• Πόσα παιδιά έχετε;
Τρία παιδιά και οκτώ εγγόνια!
• Τα παιδιά σας τι σας είπαν όταν τους ανακοινώσατε την απόφασή σας να ασχοληθείτε με τον στίβο;
Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή δεν ήθελαν όμως τώρα είναι υπερήφανα για την πορεία και τις επιτυχίες μου.
• Οι φίλοι σας, τι σας είπαν όταν το έμαθαν;
Στην αρχή δεν με πίστευαν αλλά τώρα είναι κι αυτοί περήφανοι, αλλά μέχρι σήμερα με πειράζουν! Μου λένε -για να με πειράξουν- ότι αγοράζω τα μετάλλια από το Μοναστηράκι και τα φέρνω στην Κω! Ομως είναι υπερήφανοι για μένα και πανηγυρίζουμε μαζί τις επιτυχίες μου. Βέβαια, πέρα από τους φίλους μου και πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζω προσωπικά, με χαιρετούν στο δρόμο, μου δίνουν συγχαρητήρια. Οχι μόνο στην Κω, αλλά και αλλού όπου πηγαίνω.
• Εχετε πίσω σας πάντως και μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
Εχω δουλέψει πάρα πολύ στη ζωή μου. Εργάστηκα λεβέντικα και έκανα περιουσία, ένα ξενοδοχείο, ένα οινοποιείο που τολμώ να πω ότι κάνουμε τα καλύτερα κρασιά όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς τα κρασιά μας έχουν λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις.
• Ποιους στόχους έχετε θέσει για την αθλητική σας σταδιοδρομία;
Ο στόχος μου είναι όσο μπορώ, να συνεχίσω να τρέχω.
• Σήμερα πόσων ετών είστε;
Είμαι 91 ετών! Στα 91 μου, πήγα σε αγώνες και τους πήρα 27 μετάλλια!

• Σας έχουν χαρακτηρίσει παγκόσμιο φαινόμενο γι αυτές τις διακρίσεις.
Ναι, διότι μπορεί να τρέχω με συναθλητές ιδίας ηλικίας -αλλάζουμε κατηγορία ανά πενταετία- αλλά τόσες διακρίσεις δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος.
• Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη να τρέχετε;
Πίνω κρασί Χατζηεμμανουήλ! Δύναμη είχα πάντα στη ζωή μου, δεν υπήρξα τεμπέλης. Ακόμα και στην εργασία μου όμως, είχα αθλητικό ρυθμό. Ποιος να μου έλεγε βέβαια ότι κάποτε θα γινόμουν Παγκόσμιος Πρωταθλητής! Αν μου το έλεγε κανείς σε νεαρότερη ηλικία ότι θα είχα αυτή την πορεία, θα τον έβγαζα τρελό!
• Από πόσων ετών εργάζεστε;
Από μικρό παιδί. Ο πατέρας μου ήταν οινοποιός και τον βοηθούσα από την εποχή που ακόμα δεν υπήρχαν μηχανήματα και πατούσαμε τα σταφύλια με τα πόδια μας σε πατητήρια, έκανα δουλειές στα αμπέλια… Πάντα δούλευα όμως με ευχαρίστηση, χωρίς άγχος και οι δουλειές μου πήγαιναν πάντοτε καλά.
• Τη διατροφή σας την προσέχετε;
Ολίγο! Ο,τι τρώτε εσείς τρώγω κι εγώ, τα συνηθισμένα φαγητά που κάνει κάθε σπίτι. Το πρωί κάνω μια εξαίρεση και τρώγω σταφίδες μαύρες, αμύγδαλα, καρύδια, μούστο σταφυλιού, καρότο, ιπποφαές και αυτά όλα τα βάζω στο μπλέντερ μέρα παρά μέρα. Πίνω καφέ με ταχίνι και λίγο τυρί. Αυτά τρώω για πρωινό. Κατά τα άλλα τρώγω κρέας, ψάρια, όσπρια αρκετά και φρούτα.
• Και το κρασί που μας είπατε!
Βεβαίως ναι! Και κρασί Χατζηεμμανουήλ!
• Πώς πανηγυρίζετε τις νίκες σας στους αγώνες;
Όταν τελειώσουν οι αγώνες βγαίνουμε με τους συναθλητές μου σε κέντρα διασκεδάσεως και τρώμε, πίνουμε, χορεύουμε και τραγουδάμε!
• Στην Κω, πώς σας υποδέχονται όταν επιστρέφετε νικητής;
Μετά βαΐων και κλάδων!

• Προπόνηση κάνετε κάθε μέρα;
Οταν έχω αγώνες μπροστά μου, ναι.
• Για το 2020 τι έχει το καλεντάρι;
Στις 6 Μαρτίου αναχωρώ για τους Βαλκανικούς Αγώνες στη Σερβία. Εδώ και 10 χρόνια παίρνω στους Βαλκανικούς συνέχεια χρυσά μετάλλια. Οταν με βλέπουν οι συναθλητές μου λένε χαριτολογώντας “ήρθε πάλι ο Χατζηεμμανουήλ να μαζέψει τα μετάλλια και να φύγει!”.
Μετά τη Σερβία, θα πάω στην Πορτογαλία, θα έρθει μαζί μου η μια μου εγγονή. Κατά καιρούς έρχονται μαζί μου στους αγώνες τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου.
• Σκέφτεστε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε νωρίτερα την ενασχόληση με τον στίβο;
Οχι, γιατί αν είχα ασχοληθεί με τον αθλητισμό νωρίτερα ίσως να μην είχα καταφέρει να κάνω όλα αυτά που έκανα δουλεύοντας πολύ σκληρά. Επειδή δούλεψα σκληρά στη ζωή μου, σήμερα μπορώ να ζω αξιοπρεπώς. Δεν τσιγκουνεύομαι όπως άλλοι. Μπορώ να σας πω ότι στον αθλητισμό χρειάζομαι το χρόνο περίπου 12.000 με 14.000 ευρώ.
• Τα έξοδα για τη συμμετοχή σας στους αγώνες τα καλύπτετε εσείς;
Ναι, όλα τα καλύπτω εγώ δεν τα λυπάμαι, το κάνω με ευχαρίστηση.
• Τι συμβουλή θέλετε να δώσετε σε όσους διαβάσουν την συνέντευξη;
Το καλύτερο που έχουν να κάνουν στη ζωή τους είναι να αθλούνται! Οταν αθλείται κανείς έχει καλή ζωή, μακροζωία και υγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ