Γ. Κυρίτσης: Έχω επιλέξει να λέω την αλήθεια στους δημότες…

14
209

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ

Κυρίες και Κύριοι

Η Αντιδήμαρχος, η κ. Παπαχρήστου, έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση.

Μίλησε με στοιχεία και πραγματικά δεδομένα.

Αν στέκεται όρθιος ο Δήμος της Κω, ακόμα και μετά τη μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων κατά 65%, μετά την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που σημαίνει 3 εκατομμύρια λιγότερα έσοδα σε ετήσια βάση, αυτό οφείλεται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάταξης των οικονομικών του Δήμου που εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

Κανένας Δήμαρχος δεν αισθάνεται ευτυχής όταν πρόκειται να πάρει δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις.

Η κ. Αντιδήμαρχος εξήγησε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των τελών, ποιοι λόγοι την επέβαλαν. Έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το τι σημαίνει αυτή σε μηνιαία αλλά και σε ετήσια βάση που καταρρίπτουν την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Γνωρίζω ότι αυτό ενδεχομένως να έχει κόστος. Έχω επιλέξει όμως να λέω την αλήθεια στους δημότες.

Με μεγάλη προσπάθεια, επιδιώκουμε και θα κρατήσουμε σταθερά τα τέλη για το 2018 παράλληλα με τον κυρίαρχο στόχο που δεν είναι άλλος από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που θα συντελέσει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Για όλα αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικά την Τετάρτη, στην πρώτη συγκέντρωση για την ίδρυση και λειτουργία του Νέου Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Σήμερα θέλω να επικεντρωθώ στο ζήτημα του προϋπολογισμού του Δήμου αλλά και στην ανταποδοτικότητα των τελών, δύο ζητήματα που αφορούν κάθε δημότη.

Όπως γνωρίζετε δημιουργήσαμε ήδη από το 2014 μια διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού στα πλαίσια της εφαρμογής κανόνων διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου.

Η επιτροπή αυτή λειτουργεί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σήμερα καταθέτω στο δημοτικό συμβούλιο μια νέα πρόταση που επεκτείνει το πεδίο δημόσιου ελέγχου για τον προϋπολογισμό του Δήμου και δίνει τη δυνατότητα σε φορείς, επαγγελματίες αλλά και δημότες να έχουν πλήρη γνώση και πρόσβαση στα στοιχεία του προϋπολογισμού, να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωση των εσόδων, για την αξιολόγηση των δαπανών αλλά κυρίως για το δείκτη και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των τελών.

Η πρότασή μου αφορά τη σύσταση ενός Γραφείου Προϋπολογισμού του Δήμου Κω, που θα αποτελεί ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο όργανο σε σχέση με την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Ως επικεφαλής-συντονιστή θα προτείνω τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Καλούδη.

Μέλη αυτού του ανεξάρτητου οργάνου θα είναι:

-Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου

-Εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων

-Εκπρόσωπος των Επαγγελματιών

-Εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

-Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Το Γραφείο Προϋπολογισμού θα αποτελεί ανεξάρτητο όργανο, η λειτουργία του θα υποστηρίζεται από υπάλληλο του Δήμου. Θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σε όλα τα στοιχεία.

Γιατί εμείς δεν έχουμε ούτε κρυφά χρέη κάτω από το χαλί, ούτε γκρίζες ζώνες διαχείρισης. Θα υπάρχει πλήρης πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία αλλά και υποστήριξη αυτού του ανεξάρτητου οργάνου από την οικονομική υπηρεσία.

Θα μπορεί να διατυπώνει είτε μεμονωμένες προτάσεις είτε ετήσια έκθεση προτάσεων και διαπιστώσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Πεδίο ευθύνης του θα είναι :

-Η δημοσιονομική κατάσταση του Δήμου

-Η βελτίωση των εσόδων

-Η αξιολόγηση των δαπανών

-Η αξιολόγηση και η βελτίωση της ανταποδοτικότητας των τελών. Να δούμε τους δείκτες, να δούμε ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωσή της σχέσης κόστους-ωφέλειας.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επεκτείνουμε το πεδίο της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου, να αποκτήσει πραγματικά και ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο όργανο ο Δήμος Κω, στον τομέα της αξιολόγησης των οικονομικών του Δήμου, της κατάθεσης και συζήτησης προτάσεων για την βελτίωση τους.

Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή εκφράζει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη από αυτή που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα.

Την καταθέτω γιατί δεν έχω ανασφάλειες. Κυρίως όμως γιατί γνωρίζω ότι ο Δήμος για να προχωρήσει πρέπει να είναι ανοιχτός, να επιδιώκει το διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Να μην φοβάται να αναγνωρίζει λάθη, να μπορεί να διορθώνει λάθη και να βελτιώνει την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

Σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την πρόταση.

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κυριτση 2 χρονια εργο μηδεν στο νησι.διωχνεις την RYANAIR διωχνεις τα κρουαζιεροπλοια εκλεισες τον

    φορεα τουρισμου οδηγεις το νησι στην καταστροφη και τωρα ξαναανοιγεις τον φορεα τουρισμου.2 φορες τον εκλεισες.ποιον κοροιδευεις;απατεωνα,ψευτη.τον ανοιγεις αφου εξασφαλισες την οικονομικη καταστροφη της κω.

  2. 23.000.000 ! ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΠΟΙΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ;ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ!!

    ομιλος ξενοδοχειων χρωστα 6.000.000 ευρω στον δημο!!ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗ ΦΟΡΟΛΑΙΛΑΠΑ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΣΤΕ.ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΜΕΛΙ;

  3. ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ FRAPORT ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 3.000.ΟΟΟ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΟΧΛΗΣΗΣ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΚΛΠ.ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΝΟΜΟΣγια την επιβολή του ανταποδοτικού τέλους του νόμου 1828/89 αρθρ.25 παραγρ.14 .ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑ ΛΗΣΤΕΥΕΙ Η FRAPORT ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΑΛΛΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΣΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΟΠ[ΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΠΩΣ LIDL, ΑΒ,ΔΕΗ,ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΛΠ.ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΨΕΥΤΑΡΑΣ.

  4. ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑ για την επιβολή του ανταποδοτικού τέλους του νόμου 1828/89 αρθρ.25 παραγρ.14

    14. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη ή εισφορές για υπηρεσίες ή τοπικά έργα της περιοχής τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά ή οι εισφορές αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το ύψος των τελών ή εισφορών, οι υπόχρεοι στην καταβολή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με την ίδια απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.ΒΑΛΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ FRAPORT,LIDL ΚΛΠ.ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ.ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΔΕΡΝΟΥΜΕ ,ΛΗΣΤΕΥΟΥΜΕ.

  5. κ.Κυριτση προσεχε ειχες την κ.Ρουφα για αντιπολιτευση,τωρα απεκτησες και ενα Ρ——-,καλα ξεμπερδεματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ