Ερχονται στην Ελλάδα μέσω τρίτων χωρών παρακάμπτοντας τους περιορισμούς!

0
482

Η … μαύρη τρύπα που υπάρχει στις πτήσεις transit για την πρόσβαση στην Ελλάδα αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για την διασπορά του κορωνοϊού.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει τρόπος και μάλιστα πολύ εύκολος να παρακαμφθούν οι περιορισμοί, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη «δ» Ρόδιοι αλλά και αλλοδαποί επισκέπτες από χώρες που υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν έχει επιτρέψει ακόμα τις πτήσεις, έχουν καταφθάσει στο νησί μέσω τρίτων χωρών, αψηφώντας τα μέτρα!
Ως γνωστόν, μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Ωστόσο μεμονωμένοι επισκέπτες από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία, βρήκαν τελικά τρόπο αλλάζοντας τρία και τέσσερα αεροδρόμια, να έρθουν στα νησιά της Δωδεκανήσου για διακοπές, ακόμα και πολύ πριν την 1η Ιουλίου – και το χθεσινό φιάσκο με την πτήση τσάρτερ από την Στοκχόλμη–χωρίς κανείς να γνωρίζει αν είναι φορείς, πού διαμένουν και με ποιους έρχονται σε επαφή!
Όπως ανέφεραν αναγνώστες που επικοινώνησαν με την «δ», πρόκειται κυρίως για ομογενείς που διαμένουν στο εξωτερικό και ήθελαν να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους, αλλά και αρκετών -όπως προκύπτει από τις καταγγελίες- στη Ρόδο και σε μικρότερα νησιά.
Ως γνωστόν, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, οι υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του, οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών, οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από ελληνικό προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
Τι ισχύει για Ομογενείς και πολίτες τρίτων χωρών
Η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα επεκτείνεται, επίσης, για τις εξής τρίτες χώρες:
Αλγερία
Αυστραλία
Γεωργία
Ιαπωνία
Καναδάς
Μαρόκο
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νότια Κορέα
Ρουάντα
Σερβία
Ουρουγουάη
Ταϊλάνδη
Τυνησία
Κίνα (σημειώνεται ότι η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω λίστα θα ανανεώνεται ανά 15 ημέρες.

Για να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής ή/και την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ