Ο λόγος που οι επιστήμονες έβαλαν ένα smartphone στο μπλέντερ! [vid]

0
128

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και οι περισσότεροι από εμάς βασίζονται σε αυτά σχεδόν για τα πάντα.

Κάθε χρόνο παράγονται σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια συσκευές και ίσως έφτασε η στιγμή να μάθουμε τι είναι μέσα σε αυτές, εκτός από τα ήδη γνωστά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ αποφάσισαν να αποκαλύψουν το εσωτερικό των smartphones με μία… δραστική μέθοδο: τοποθέτησαν ένα iPhone μέσα σε μπλέντερ, διεξήγαγαν χημική ανάλυση στο μείγμα που προέκυψε και τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ανακάλυψαν ορυκτά από … εμπόλεμες ζώνες.

Ενώ τα υλικά που επικρατούσαν ήταν το σίδερο και το πυρίτιο, η ομάδα των ειδικών βρήκε 900 μιλιγκράμ βολφράμιο και 70 κοβάλτιο, δύο υλικά που συνήθως εντοπίζονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως αναφέρεται και στο iflscience.com.

Στο μείγμα που προέκυψε εντοπίστηκαν 36 μιλιγκράμ χρυσού, αριθμός που αποκαλύπτει πως η συσκευή είχε τη δεκαπλάσια ποσότητα χρυσού από αυτήν που χρειάζεται για να θεωρείται «υψηλής ποιότητας». Όπως και το βολφράμιο, το χρυσό θεωρείται ένα από τα τέσσερα βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες, μαζί με τον κασσίτερο και το ταντάλιο.

Για την παραγωγή ενός μόνο κινητού τηλεφώνου χρειάζονται επτά χιλιόγραμμα χρυσού, καθώς και 750 γραμμάρια βολφράμιου.

 

Στη συσκευή βρέθηκαν και πολλές Σπάνιες Γαίες όπως νεοδύμιο, πρασεοδύμιο, γαδολίνιο και δυσπρόσιο. Όλα αυτά τα υλικά είναι περιζήτητα στις εταιρείες τεχνολογίας λόγω του μαγνητισμού και της αγωγιμότητάς τους και συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της απόδοσης των ηλεκτρονικών.

Ωστόσο, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, όλα αυτά τα στοιχεία είναι ελάχιστα και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Τα περισσότερα από αυτά εξορύσσονται στη Μογγολία, αλλά έχουν ανά καιρούς εκφραστεί πολλοί φόβοι πως στα επόμενα 50 χρόνια ίσως πάψουν να υπάρχουν.

«Είμαστε πλέον σε μία φάση όπου οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο υπεύθυνοι στις αγορές τους, ενώ ενδιαφέρονται και για το περιεχόμενό τους» δηλώνει ο συντονιστής της μελέτης, Colin Wilkins.

 

Πηγή: cnn.gr

_

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ