Ποια τροφή μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία και τη διάθεση των γυναικών;

0
396

Άμεσα και αμφίδρομα με τη διάθεσή μας σχετίζονται τα βακτήρια του εντέρου, αυτά δηλαδή που διαμορφώνουν την εντερική χλωρίδα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν είμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται είναι το έντερό μας, με αποτέλεσμα φουσκώματα, πρηξίματα, ακόμη και δυσκοιλιότητα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του UCLA έρχονται να υποστηρίξουν ότι η διαδικασία λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή από τα βακτήρια και τη χλωρίδα του εντέρου μπορεί να σταλούν μηνύματα που επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και διάθεση.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, 36 γυναίκες ηλικίας 18 – 55 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε δύο φορές την ημέρα γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά βακτήρια για 4 εβδομάδες. Στη δεύτερη, ένα γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς προβιοτικά και στην τρίτη τίποτα από τα παραπάνω.

Μέσα από συγκεκριμένα τεστ και μαγνητικές απεικονίσεις πριν και μετά τις τέσσερις εβδομάδες της παρέμβασης, παρακολουθήθηκε ο εγκέφαλος των γυναικών. Το εντυπωσιακό ήταν ότι στις γυναίκες που κατανάλωσαν τα γιαούρτια που περιείχαν τα προβιοτικά, ενεργοποιήθηκαν λιγότερα εγκεφαλικά κέντρα που αποτελούν δότες ψυχοσωματικών ερεθισμάτων και αντιδράσεων και άρα είχαν καλύτερη αντίδραση στο συναισθηματικό στρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι διατηρώντας μια υγιή εντερική χλωρίδα, μέσα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, γιαουρτιών και προβιοτικών προϊόντων (π.χ. κεφίρ), μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την εγκεφαλική μας δραστηριότητα και διάθεση.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ