Καρκίνος στους άνδρες: Κοινά προειδοποιητικά σημάδια που οι περισσότεροι αγνοούν (εικόνες)

0
1314

 

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις, έτσι και στον καρκίνο, το ισχυρότερο όπλο αντιμετώπισής του είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Τα παρακάτω συμπτώματα είναι αυτά που έχουν συνδεθεί λιγότερο με τον καρκίνο σε σχέση με άλλα και αφορούν κυρίως τους άνδρες.

Αν παρουσιάσετε κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι απαραίτητο να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι εντελώς αθώα, μπορεί όμως να σας «χτυπάνε καμπανάκι» για κάτι πολύ σοβαρότερο.

Πηγή: WebMD

 

Κόπωση: Πολλές μορφές καρκίνου προκαλούν έντονη κόπωση που δεν βελτιώνεται όσο κι αν ξεκουράζεστε. Αν κοιμάστε επαρκή αριθμό ωρών και εν τούτοις ξυπνάτε κουρασμένοι, συζητήστε το με το γιατρό σας.

 

Πρόβλημα στην ούρηση: Πολλοί άντρες, κυρίως μεγαλώνοντας, έχουν προβλήματα στην ούρηση όπως συχνοουρία ειδικά τη νύχτα, απώλεια ούρων, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης ή αδύναμη ροή. Τα προβλήματα αυτά αφορούν συνήθως τον προστάτη και είναι συνηθισμένα μετά τα 50. Η επίσκεψη στο γιατρό και μια αιματολογική εξέταση (PSA) θα δείξει αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

 

Αλλαγές στους όρχεις: Σε οποιαδήποτε ηλικία, κάθε αλλαγή στην υφή, την αίσθηση ή την εμφάνιση των όρχεων θα πρέπει να εκτιμηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό σας. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος έχει γενικά αργή εξέλιξη, ο καρκίνος των όρχεων είναι επιθετικός και δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας.

 

Καούρες: Μπορεί να αποτελούν ένδειξη για καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. Αν δεν υποχωρούν με αλλαγές στη διατροφή σας και αν συνοδεύονται από δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους ή εμετούς, συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Δυσκολία στην κατάποση: Η επίμονη δυσκολία στην κατάποση πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να συνδέεται με καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. Η ανάγκη αυτή γίνεται επείγουσα αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους ή εμετούς.

 

Αλλαγές στους μαστούς: Το 1% όλων των καρκίνων του μαστού αφορά άντρες και η εξέλιξη συνήθως είναι δύσκολη αφού πρόκειται για μορφή καρκίνου που οι άντρες δεν έχουν μάθει να προσέχουν. Επειδή όμως υπάρχει, ελέγχετε τακτικά τους μαστούς σας για οποιαδήποτε αλλαγή ή κάποιο ογκίδιο και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό.

onmed.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ