Αυτή η υπερτροφή είναι το τέλειο υποκατάστατο ζωικής πρωτεΐνης

0
151

Η κινόα είναι ένα δημητριακό που ακούγεται όλο και περισσότερο τελευταία και όχι τυχαία.

Η κινόα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που ξεπερνά το 15% αλλά και χάρη στο γεγονός ότι παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κερδίζει συνέχεια έδαφος και έχει χαρακτηριστεί «βασίλισσα των δημητριακών».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης, η πρωτεΐνη στην κινόα είναι εφάμιλλη με εκείνη των ζωικών τροφίμων.

Επιπλέον ως δημητριακό παρέχει και πολύτιμους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Πρόκειται δηλαδή για μια αληθινή «υπερτροφή».

Αρκετοί αθλητές που ακολουθούν μία διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, επιλέγουν το κινόα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη (περισσότερη από το ρύζι και τη βρώμη), δίνοντας τους μεγαλύτερη ποικιλία όσον αφορά τις διατροφικές τους επιλογές.

Ως μία πλήρης πηγή αμινοξέων, είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους σαν ένα υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης.

Για να τη μαγειρέψετε θα πρέπει πρώτα να την βρέξετε με καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να την ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο, γιατί η φλούδα της περιέχει ένα πικρό συστατικό. Τη βράζετε σε νερό (αναλογία δυο νερό/ένα κινόα), σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 15 λεπτά. Ενώ βράζει οι κόκκοι σιγά-σιγά ανοίγουν και απορροφούν το νερό. Χάρη στη λεπτή της γεύση μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές π.χ. γέμιση σε γεμιστά.

Αν κάποιος αποφασίσει να αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από την διατροφή του, χρειάζεται ένα προσεκτικά συνδυασμένο διαιτολόγιο, προκειμένου να λαμβάνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αποκλείουν τις ζωικές πρωτεΐνες από τη διατροφή τους, δεν έχουν πρόβλημα όσον αφορά την πρωτεϊνική πρόσληψη όταν κάνουν καλούς συνδυασμούς. Συνήθως όμως προκύπτουν προβλήματα με το σίδηρο ή τη βιταμίνη Β12 γι’ αυτό και μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής.

Η βιοδιαθεσιμότητα στις φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι χαμηλότερη από αυτή των ζωικών πρωτεϊνών. Απορροφούνται εξίσου καλά από τον οργανισμό μας. Αυτό που πρέπει να προσέχει κάποιος που αποφεύγει τα ζωικά τρόφιμα, εκτός από το να συνδυάζει σωστά τις τροφές φυτικής προέλευσης, είναι να καταναλώνει και μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι χαμηλότερη στις φυτικές τροφές σε σχέση με τις ζωικές.

ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ