Ανατροπή για τον κορωνοϊό -Κατέρρευσαν «παραμύθια» & μελέτες (φωτο)

0
640

Απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα έλαβε χθες (Τετάρτη) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφορικά με την ουσία υδροξυχλωροκίνη. Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από δημοσίευμα του Guardian που μεταξύ άλλων αναφέρει πως μια μικρή, αμερικανική εταιρεία φαίνεται πως παρέσυρε σε σημαντικά λάθη διεθνείς οργανώσεις υγείας όπως ο ΠΟΥ, κυβερνήσεις κρατών, καθώς και επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε κορυφαία περιοδικά.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε χθες την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού, αναιρώντας (μόλις εννέα ημέρες μετά) προηγούμενη απόφαση του διεθνούς οργανισμού για αναστολή των δοκιμών αυτών, σε συνέχεια μιας μελέτης στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ είχε σταματήσει τις δοκιμές με το γνωστό φάρμακο κατά της ελονοσίας για τη θεραπεία του COVID-19, λόγω φόβων ότι η ουσία αυτή αύξησε τα ποσοστά θανάτου και ακανόνιστων καρδιακών παλμών σε ασθενείς.

Όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους, μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών.

Το δημοσίευμα του Guardian

Σύμφωνα με τον Guardian, επιστημονικές μελέτες σε κορυφαία περιοδικά όπως το Lancet χρησιμοποίησαν ύποπτα δεδομένα από μια μικρή και αμφιλεγόμενη αμερικναική εταιρεία, που ονομάζεται Surgisphere.

Μεταξύ άλλων, το Lancet είχε δημοσιεύσει μια μελέτη που διαπίστωνε ότι το φάρμακο υδροξυχλωροκίνης, συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενείς με Covid-19, καθώς και με αυξημένα καρδιακά προβλήματα.

Τα αρνητικά ευρήματα έκαναν παγκόσμια αίσθηση και ώθησαν τον ΠΟΥ να σταματήσει την υδροξυχλωροκίνη από τις παγκόσμιες δοκιμές φαρμάκων στις οποίες την είχε εντάξει. Ωστόσο, αργότερα δεδομένα από την Αυστραλία αμφισβήτησαν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Δείτε τι γράφει σήμερα η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για το θέμα:

aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ