Έξι καθημερινές συνήθειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα

0
126
Η διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτήν τη στιγμή, καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Όμως, η ενίσχυση της ανοσίας είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: πρόκειται για την επιλογή τροφίμων που βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, αλλά και για συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε. Γι’ αυτό και παρακάτω θα δείτε όλα όσα κάνετε και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί πού και πού δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τρόπους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αυτή τη στιγμή. Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσοαπόκρισης. Η επίδραση περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οξέων αναπνευστικών συνδρόμων (ARDS)..

Καταναλώνετε πολύ αλάτι

 Μπορεί να έχετε συσχετίσει την περίσσεια νατρίου με προβλήματα όπως κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους και ποντίκια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού, μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διατροφικές Οδηγίες, το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για το νάτριο είναι κάτω από 2.300 mg την ημέρα για υγιείς ενήλικες, λιγότερο από την πραγματική μέση πρόσληψη των 3.440 mg την ημέρα.

Σύμφωνα με το CDC, περισσότερο από το 70% της κατανάλωσης νατρίου των Αμερικανών προέρχεται από μεταποιημένα τρόφιμα . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψή,  είναι να περιορίσετε τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα. Όσον αφορά το αλάτι του φαγητού σας, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει 2.300 mg νατρίου.

Καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη

Η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης ευεργετικό για την ανοσολογική υποστήριξη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μετά από μια νυχτερινή νηστεία, οι άνθρωποι που έτρωγαν 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση της ικανότητας των ανοσοκυττάρων να καταπολεμούν τα βακτήρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς τη ζάχαρη, αλλά η μέτρια κατανάλωση είναι μια καλή αρχή. Η American Heart Association προτείνει τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης, σε όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ισούται με τέσσερα γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες, όπως η νόσος COVID-19.

Δεν κοιμάστε σωστά

Ο πολύ λίγος ύπνος ή ο ύπνος κακής ποιότητας που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, μπορεί να εξασθενήσει την άμυνα του οργανισμού σας. Περίπου 1 στους 3 ενήλικες κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Κάνετε καθιστική ζωή

Η αδράνεια και η παχυσαρκία συνδέονται με τη μειωμένη ανοσία. Η καθιστική ζωή και η μπορεί επίσης να συμβάλει σε καρδιακά προβλήματα και ανοσοκαταστολή, καθιστώντας τον οργανισμό λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ