ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ραγδαίες αλλαγές στην αντιμετώπιση ασθενειών με την εξατομικευμένη ιατρική τα επόμενα 10 χρόνια – Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην ομιλία του καθηγητή Μ. Κουτσιλιέρη στο ΔΙΙΚω

0
3796

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία για την «εξατομικευμένη ιατρική» με αφορμή τις ραγδαίες αλλαγές της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω από τον διακεκριμένο Καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής σχολής του Παν/μίου Αθηνών κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη (βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών και ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των συναδέλφων του).

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα επηρεάσει καθοριστικά και την άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Ήδη άλλωστε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση των ασθενειών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις «λύνουν» και τα χέρια των γιατρών.

Ωστόσο η καθιέρωση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων στον τομέα της Υγείας ανοίγει και πολλά ζητήματα ηθικής αφού είναι άγνωστο τελικώς εάν ελέγχονται ή αξιολογούνται από αρμόδιους φορείς.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο application για smart phones τα οποία προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες όπως μετρήσεις τιμών σακχάρου, πίεσης κλπ.

«Εξατομικευμένη Ιατρική»

Η Ιατρική βασίζεται στην κατανόηση των μηχανισμών ομοιοστασίας που εξασφαλίζουν, συντηρούν και αναπαράγουν της φαινόμενο της ζωής. Δηλαδή στην Φυσιολογία του Ανθρώπου. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει αποκωδικοποιήσει «στρατηγικής σημασίας» μηχανισμούς σχετικά με το φαινόμενο της ζωής και τα αίτια των νόσων, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για αιτιολογικές θεραπείες στην Ιατρική Επιστήμη. Η Ιατρική Επιστήμη σήμερα βρίσκεται στην μεταγονιδιωματική εποχή, όπου η πρόοδος στην γενετική και επιγενετική μαζί και η ραγδαία ανάπτυξη των υπολογιστικών και αναλυτικών επιστημών έχουν ήδη οδηγήσει σε μία «νέα ιατρική», την λεγόμενη «Εξατομικευμένη Ιατρική – Ιατρική Ακριβείας ή Γονιδιωματική Ιατρική». Η ανάπτυξη αλγορίθμων ανάλυσης του «Φυσιολογικού» και του «Παθοφυσιολογικού» με βάση το γονιδίωμα, μεταγράφωμα, πρωτεϊνωμα, μεταβολομική, μικροβίωμα και τις επιδράσεις με το «περιβάλλον» και «συνήθειες-συμπεριφεριολογικές παράμετρους του κάθε ατόμου είναι πλέον εφικτή στην καθημέρα πράξη.

Παρόλα αυτά, αυτή η «νέα ιατρική» συνδέεται με μείζονα προβλήματα, τα οποία κυρίως αφορούν «ηθικές αξίες», «προστασία προσωπικών δεδομένων», «οικονομικά υγείας», «συστήματα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών» καθώς και «προγράμματα ιατρικών σπουδών» που θα προετοιμάζουν τους νέους επιστήμονες για μια τέτοια ιατρική. Η «ΛΟΓΙΚΗ» αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων προβλέπεται να καθορίσει όχι μόνο την προσβασιμότητα και καθολική εξασφάλιση των πλεονεκτημάτων στην υγεία των ανθρώπων αλλά θα εξασφαλίσει και την κοινωνική ειρήνη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες στην σύγχρονη κοινωνία.

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις-παρεμβάσεις από τους παριστάμενους που έδωσαν λαβή για εκτενέστερη συζήτηση. Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ Ν. Στ. Μανούσης και η Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Κω Μ. Φρατζάκη.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο καθηγητής – μέλος του ΔΣ του ΔΙΙΚ (συνάδελφος του κ. Κουτσιλιέρη) Ν. Παπαντωνίου, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω ΙΓ Καρδαράς, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ν. Γεωργαντής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Κανταρζής και Στ. Λοΐζος, οι Περιφ. σύμβουλοι Ε. Νάκη, Ε. Σβύνου και Δ. Χαματζόγλου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Καλύμνου Γ. Αποστολάτος, μέλη του ΔΣ του ΔΙΙΚ, μέλη του Ιατρικού συλλόγου Κω και αρκετοί ενδιαφερόμενοι.

Τον μπουφέ της εκδήλωσης πρόσφερε το Ζαχαροπλαστείο SPECIAL του Σ. Αρβανιτάκη.

Δηλώσεις του καθηγητή κ. Κουτσιλιέρη στα τοπικά ΜΜΕ:

ΒΙΝΤΕΟ από Δημ. Τηλεόραση Κω (Μ. Παπαζαχαρίου)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ