ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με Ποντιακή γαστρονομία που συναρπάζει… ξεκίνησαν οι 4ήμερες εκδηλώσεις «ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2020»

14
5055

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο Ποντιακής Γαστρονομίας, ευγενική χορηγία της Τουριστικής σχολής ANKO Academy, ξεκίνησε το 4ήμερο πρόγραμμα των ΔΙΟΓΕΝΕΙΩΝ 2020 που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Κω ο «Ξενιτέας».

Στόχος η ανάδειξη της Ποντιακής Κουζίνας μαθαίνοντας μέσα από αυτή, την φιλοσοφία του Πόντου.

Η παρουσίαση του σεμιναρίου έγινε από την πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Ριζού κα Έφη Παπαδοπούλου, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΑΝΚΟ.

H παράδοση είναι η σοφία, που κατακτήθηκε μέσα από την πορεία του κάθε λαού στους αιώνες. Αυτή η πολυετής πείρα και εμπειρία την έκανε να αντέξει και να φτάσει ως τις μέρες μας φανερώνοντας την αξία της.

Μέσα από την καθημερινότητα και τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής κράτησε και διατήρησε στοιχεία που άντεξαν στον χρόνο γιατί προήγαγαν αυθεντικές αξίες. Επηρεασμένη από την ιστορία του κάθε τόπου, τη γεωγραφική του θέση, το κλίμα και τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά διαμορφώνει την πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού. Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον άνθρωπο και στις αισθήσεις του μέσα στα έθιμα της παράδοσης του κάθε τόπου ξαναβρίσκουμε γεύσεις, αρώματα, εικόνες και ακούσματα αυθεντικά. Η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιεί απλά συστατικά χωρίς μεγάλη επεξεργασία και συνδυάζει με σοφία υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Ο οργανισμός δεν καταπονείται με πολύ επεξεργασμένες τροφές και πρωτόγνωρα συστατικά. Η διατροφή αυτή προσφέρεται ως πρόταση ικανή να αντιπαρατεθεί στα σύγχρονα διατροφικά προβλήματα, που οδήγησαν σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες.

 

Συνοπτικό πρόγραμμα σεμιναρίου:

Σορβάς (ποντιακή σούπα)

Χαβίτς (χειμωνιάτικο ποντιακό φαγητό)

Ωτία (ποντιακό γλυκό)

Πισία & Πιροσκί

Πίττα Περέκ με ψημένα φυλλωτά

Βαρένικα

Εβριστόν – Σιρόν (προψημένα ζυμαρικά)

Μπορς

Το Πρόγραμμα των ΔΙΟΓΕΝΕΙΩΝ 2020 συνεχίζεται απόψε Παρασκευή στις 5μμ πάλι με Σεμινάριο Ποντιακής Γαστρονομίας στο κτίριο της ΑΝΚΟ Academy Kω.

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στις πλατείες του νησιού μας θα λάβουν χώρα Σατιρικά Δρώμενα Μωμόγεροι και χορευτικές εκδηλώσεις με τοπικά σχήματα. Θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Κω ο «Ξενιτέας» στο ξενοδοχείο «Ήλιος», στο Τιγκάκι.

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 11 και μισή το πρωί, στο κλειστό Γυμναστήριο Κω, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο «Κόκκινο ποτάμι», παρουσία του συγγραφέα κου Χάρη Τσιρκινίδη και στη συνέχεια θα δοθεί μία πλούσια χορευτική παράσταση από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, το Σύλλογο Ποντίων Κω ο «Ξενιτέας» και από τοπικά σχήματα.

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωτία, ένα από τα Ποντιακά γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Προσφέρονται ως γλύκισμα, κυρίως σε γάμους και βαφτίσεις. Το όνομα τους προέκυψε από το χαρακτηριστικό τους σχήμα, που μοιάζει με αυτιά (αρχ. ώτα).

    «Ομνέζ’νε με τ’ ωτίν τ’ αθρωπί και για τ’ ατό λέγν’ατα ωτία»

    Αν γνωρίσεις την Ποντιακή κουζίνα τη λατρεύεις! Η περιουσία της Ποντιακής κουζίνας είναι σαν ένας «θησαυρός» που διαφυλάσσεται από τους Πόντιους αβίαστα. Αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που «έφεραν» μαζί από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν…

    Οι συνταγές των Ποντίων περνάνε από στόμα σε στόμα. Ακόμη και οι νεότεροι γνωρίζουν αλλά και συνεχίζουν να τις διαφυλάττουν. Συνταγές αγαπητές και αρκετά διαδεδομένες, σώζονται μέχρι και σήμερα με την Ποντιακή τους ονομασία. Για παράδειγμα τα «ωτία» που σημαίνει «αυτιά»

  2. Έχετε αντιληφθεί τι κάνουν οι Πόντιοι αυτές οι μέρες στο νησί μας. Απίστευτοι. Μπράβο σας!!

  3. Μπάμπη μπράβο αγόρι μου. Συγχαρητήρια και στα άτομα που σε πλαισιώνουν. Είστε για μεγάλα πράγματα.

  4. Υλικά

    Για τη ζύμη
    1 κούπα χλιαρό νερό
    30 γρ. μαγιά μπύρας
    Αλάτι, λίγη ζάχαρη
    500 γρ αλεύρι (περίπου)
    Γέμιση
    600 γρ. πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι
    1 κρεμμύδι ξερό
    2 κρεμμυδάκια φρέσκα
    1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
    Αλάτι πιπερι
    Καπνιστή πιπεριά
    Φρέσκια ρίγανη, μαϊντανό και δυόσμο
    2 κουταλιές ελαιόλαδο
    Για το τηγάνισμα
    1/2 ελαιόλαδο
    1/2 ηλιέλαιο

  5. Ωραία κ μπράβο σας ,που κρατάτε ζωντανό τον Πόντο μας, μην ξεχνάτε όμως ότι πρέπει να είσαστε σε ετοιμότητα σε εγρήγορση ,κ σε πολεμικό επίπεδο .Κ μην ακούω μπροστά είναι κάποιοι κ πίσω άλλοι ,γιατί σε άλλα είσαστε εσείς μπροστά ,κ σε άλλα εμείς οι Κωοι ,κ γενικότερα οι νησιώτες .Μην κάνετε τους απέναντι να τρίβουν τα χέρια τους ,ομοψυχία χρειάζεται όλοι για έναν κ ένας για όλους.

  6. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥ΅ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

  7. Μπορτς Ποντιακό Υλικά
    10 μερίδες

    1 κιλό μοσχαρι σπαλομυτα
    4 καρότα
    2 μεγαλες πατάτες
    4 κολοκυθάκια
    1 Κρεμμύδι μεγάλο
    Σέλινο
    Λάχανο άσπρο
    Λάχανο μωβ
    4 πατζαρια
    2 ντομάτες
    Λίγο πελτε ντομάτας
    1 κούπα λάδι
    Αλάτι πιπέρι μπούκοβο ή πιπεριτσα καυτερή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.