Κηδεία Μητσοτάκη: Το τελευταίο αντίο… πλάι στη Μαρίκα – Με ριζίτικα και χειροκροτήματα αποχαιρέτησε η Κρήτη τον «ψηλό» της

21
2383

Η Κρήτη αποχαιρέτισε ον πρώην πρωθυπουργό

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η Σημαία που σκέπαζε τη σορό του πατέρα του- Την κατσούνα του παππού του εναπόθεσε στο φέρετρο ο εγγονός του Κωνσταντίνος

Η γη της Κρήτης υποδέχθηκε για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στην τελευταία πράξη για το «ύστατο χαίρε» σε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτικούς άντρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πλέον, βρίσκεται δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο σημείο που είχαν διαλέξει μαζί πριν δεκατρία χρόνια για να περάσουν την αιωνιότητα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Με ριζίτικα ο τελευταίος χαιρετισμός

Η Κρήτη τον αποχαιρέτησε με το ριζίτικο τραγούδι του Αητού (Σε Ψηλό Βουνό). Αξίζει να σημειωθεί ότι του το είχε αφιερώσει η Ντόρα Μπακογιάννη, την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή. Πρόκειται για ένα ριζίτικο χιλιοτραγουδισμένο από σπουδαίους ερμηνευτές, από τον Νίκο Ξυλούρη μέχρι τον Γιάννη Χαρούλη.

Γύρω από τον τάφο του, πλάι στη Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, είχαν σταθεί βρακοφόροι με τα χαρακτηριστικά μαύρα μαντήλια στο κεφάλι και τραγούδησαν το ριζίτικο, που λέει:

Σε ψηλό βουνό,
σε ριζιμιό χαράκι,
κάθεται έν’ αητός.

Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ο αποχαιρετισμός συνεχίσθηκε με μαντινάδες, που έλεγαν:

Καινούργιο σπίτι έφτιαξες στ’ Αργουλιδέ τα μέρη

Οι φίλοι σ΄αποχαιρετούν κι η οικογένειά σου
Ωχου πλάι στη Μαρίκα σου που χες μες στην καρδιά σου

Ωχου τώρα πριν σε κατεβάσουμε στο νέο σπιτικό σου,
σου τάζουμε πρωθυπουργό να κάνουμε το γιο σου

Πάντοτε θα μας οδηγείς μέχρι να στέκει η χώρα

Καλό ταξίδι πρόεδρο κι αθάνατε εθνάρχη

Η κατσούνα του
Ακολούθως, το στρατιωτικό άγημα έριξε τιμητικές βολές, ενώ ο έχων το γενικό πρόσταγμα ανώτερος αξιωματικός παρέδωσε στον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη τη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο και τα παράσημά του, ακολούθως, στην κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Ο εγγονός του Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης εναπόθεσε πάνω στο φέρετρο την κατσούνα του παππού του, πριν η γη της Κρήτης τον σκεπάσει για πάντα.

Ο αποχαιρετισμός της Ντόρας Μπακογιάννη
Τον πατέρα της αποχαιρέτησε μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα, η Ντόρα Μπακογιάννη: «Είμαστε όλοι εδώ. Όλη η οικογένεια, μα πάνω απ’ όλα οι φίλοι σου που στάθηκαν δίπλα σου. Και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.  Όλοι αυτοί που ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου. Μίλησαν πολλοί για σένα και μίλησαν καλά. Σήμερα είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την ανθρωπιά σου, για τη λεβεντιά σου, για όσα μας δίδαξες με το παράδειγμά σου. Να αγαπάμε την Κρήτη. Να τιμούμε το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας. Για την αγάπη και την αισιοδοξία σου. Όταν σου είπαμε ότι ο τόπος δεν πάει καλά μας είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι έχεις εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Σε ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες να λυγίζουμε, αλλά να μη σπάμε. Σ’ ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες δύναμη. Πού να τη βρω τη δύναμη; Ισως να είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλάω αυτή την ώρα. Που να βρω λόγια, στέκονται κόμποι στο λαιμό μου οι λέξεις. Δεν δείλιασες ποτέ, σε όλες τις μικρότητες και τους δειλούς, τους λίγους. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν ότι δεν ακούγονταν καλά, δεν λύγισες. Ησουν ψηλός, βλέπεις. Δεν χώρεσες. Ήσουν πάντα εκεί. Δε χώρεσε και η αγάπη σου. Για τον τόπο σου. Για το λαό. Για τη μάνα μας κυρίως. Για μας. Σήκω απάνω ψηλέ περήφανε πατέρα μου. Σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Θα μείνουν τα βουνά απερπάτητα. Σήκω απάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Λίγο απάνω. Λίγο ακόμα να μας βγάλεις στο ξέφωτο. Σήκω απάνω…»

Με το ριζίτικο τραγούδι του Αητού (Σε ψηλό Βουνό) και μια μαντινάδα ο ύστατος χαιρετισμός της Κρήτης στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος .

Κατόπιν  βρακοφόροι πήραν στους ώμους τους το φέρετρο και το εναπόθεσαν σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, προκειμένου να μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ για την ταφή, σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Ιερό Ναό.

Η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και από νωρίς το πρωί, Κρητικοί συρρέουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα για να πουν το τελευταίο αντίο στον «σύντεκνό» τους και να συλλυπηθούν τους συγγενείς και τους οικείους του, με πολλούς εξ αυτών να είναι εμφανώς συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια.

Εκτός από τους χιλιάδες απλούς πολίτες, από τον Ιερό Ναό πέρασαν για να προσκυνήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,  βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους και ο γνωστός επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ξεκίνησε η επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθεί η ταφή – Κρητικοί συρρέουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα

Σε λίγη ώρα η κρητική γη θα υποδεχθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στην τελευταία πράξη για το «ύστατο χαίρε» σε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτικούς άντρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Σύντομα θα βρίσκεται δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο σημείο που είχαν διαλέξει μαζί πριν δεκατρία χρόνια για να περάσουν την αιωνιότητα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Δείτε LIVE

Η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και αυτή την ώρα τελείται επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου. Θα ακολουθήσει η ταφή, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

Από νωρίς το πρωί, Κρητικοί συρρέουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα για να πουν το τελευταίο αντίο στον «σύντεκνό» τους και να συλλυπηθούν τους συγγενείς και τους οικείους του, με πολλούς εξ αυτών να είναι εμφανώς συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια.

Εκτός από τους χιλιάδες απλούς πολίτες, από τον Ιερό Ναό πέρασαν για να προσκυνήσουν βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους και ο γνωστός επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Οι Κρητικοί αποχαιρετούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

 

Με την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον πατέρα του:

«Θα έρθει η ώρα που η γλυκιά σου ανάμνηση θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας, πριν τρέξουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Αλλά όχι ακόμα. Σήμερα, ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σε έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι.

Όπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του. Και ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον υποδεχθεί».

Καλυμμένη με την ελληνική σημαία υποδέχθηκε η Κρήτη νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (31/5) τη σορό του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η σορός του εκλιπόντα έφτασε στην Κρήτη με στρατιωτικό αεροσκάφος C130, το οποίο προσγειώθηκε στις 20:20 στo αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».

Μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στενοί συνεργάτες του εκλιπόντα.

PIC

Νωρίτερα, με πολιτικό αεροσκάφος είχαν φθάσει στα Χανιά, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα μέλη της οικογένειας βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Την σορό του Κ. Μητσοτάκη μετέφεραν από το στρατιωτικό αεροσκάφος βρακοφόροι με πένθιμη στολή, ενώ γυναίκες με την παραδοσιακή στολή της Κρήτης κρατούσαν λουλούδια.

Στο αεροδρόμιο Χανίων βρέθηκαν οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φίλοι της οικογένειας.

Μετά την απόδοση τιμών από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, σχηματίσθηκε τιμητική πομπή εν μέσω χειροκροτημάτων, και η σορός μεταφέρθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη συνοικία Χαλέπα όπου και θα παραμείνει μέχρι και τις 3 αύριο το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι η σορός εκτέθηκε και πάλι σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ θα ακολουθήσει αγρυπνία όπου αναμένεται κοσμοσυρροή κατά την διάρκεια αυτής, και την Πέμπτη το μεσημέρι, θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στον τάφο που είχε φτιάξει για τον ίδιο και την σύζυγο του.

Ήδη, πριν την άφιξη της σορού, πλήθος Χανιωτών κατέφτασαν στην εκκλησία προκειμένου να πάρουν σειρά ώστε να προσκυνήσουν έναν άνθρωπο που αγαπούσε τα Χανιά όσο κανένας άλλος.

Να σημειωθεί ότι, η σορός έφτασε με μεταγωγικό αεροσκάφους C-130 , στα Χανιά, όπου την υποδέχθηκαν μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, τέσσερις μαυροφορεμένες γυναίκες και άνδρες με την πένθιμη ενδυμασία των Σφακίων ενώ η οικογένεια του είχε φτάσει Χανιά με διαφορετική πτήση.

Στην εκκλησία υπήρξε άγημα του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας που απέδωσε τιμές.

Πάνω από 50 βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρευρεθούν στα Χανιά για την κηδεία.

Στην περιοχή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ το 9ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής μετά από απόφαση του δημάρχου θα παραμείνει κλειστό αύριο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΟ 1963 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΕ ΦΕΚ με το Νομοθετικό Διάταγμα 4368/1964 ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ!! ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009!!!.ΠΑΛΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 201Ο. ΤΥΧΑΙΟ ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ? ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΤΥΧΑΙΟ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ?ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ 3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!!!!!!

 2. Το 1964 οι καλοί Σοσιαλιστές και υπερασπιστές του λαού…Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τον Βασιλιά και τους λοιπούς καλούς δημοκράτες (Μητσοτάκη και άλλους) με το Νομοθετικό Διάταγμα 4368/1964 αναγνώρισαν τα διαγραμμένα χρέη του κακού Μεταξά.http://www.briefingnews.gr/politiki/oi-papandreoy-anagnorisan-hrei-poy-eihe-diagrapsei-o-metaxas-deite-shetiko-arthro-giati-ta

 3. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ Έβαλαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου (παππού ΓΑΠ), με Υπ. Οικονομικών το Κων/νο Μητσοτάκη να αναγνωρίσει και να επαναδιαπραγματευτεί τα διαγραμμένα χρέη, και αυτά που είχε επιτύχει την διαγραφή τους ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ, ως εξής:Πρώτο: Αναγνωρίστηκε, αφενός ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε τα δάνειά της από το 1881 με ποσά διπλάσια από την αξία τους (!), αφετέρου ότι θα έπρεπε να καταβληθεί στους δανειστές, ως ασφάλιστρο κινδύνου (να και το CDS) ποσό ίσο με το 60-70% του κεφαλαίου! ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2,5 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!!!
  Τα 100 έγιναν αυτομάτως 270…!!!
  Μια ζωή σκλαβιά μέσω ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ χρέους και μέσω ξεπουλημένων πολιτικάντηδων!

 4. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τη θέση, τότε, του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε τέτοιες συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας, ώστε ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το 1994 ο ίδιος, από το βήμα της βουλής, είχε εκφράσει τους έντονους προβληματισμού του για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα ως ικέτιδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 1964 υποθήκευσε το μέλλον της χώρας μας, ένα μέλλον το οποίο είναι πια εφιαλτικό παρόν.http://filosofia-erevna.blogspot.gr/2015/02/1964.html

 5. Όπως αντιλαμβανόμαστε, όλα ήταν «στημένα» μεταξύ συνενόχων. Ο ίδιος ο Καραμανλής γιγάντωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια τής προδοτικής Μεταπολίτευσης. Αυτόν «διόρισαν» οι ξένοι σαν «Εθνάρχη» και αυτός μόνος του «αναγνώρισε» σαν προνομιακό «αντίπαλό» του τον μεθύστακα Ανδρέα. Ο ίδιος, «μόνος» του, είχε την «έμπνευση» να «μεταγράψει» τον αποτυχημένο «φιλελεύθερο» Μητσοτάκη στη ΝΔ και να του παραδώσει το κόμμα τής Δεξιάς. Απλώθηκε η «συμμορία» σε όλο το πολιτικό «σκηνικό» και ήταν έτοιμη να μονοπωλήσει τα πάντα. Μιλάμε για τίτλο επιθεώρησης: ……. Από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία, άρχισαν να «χτίζουν» και πάλι χρέος …Χρέος, το οποίο θα μας έριχνε ξανά στα «δίχτυα» των Γερμανών και των τοκογλύφων.http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2015/10/irthe-i-ora-tou-karamanli.html

 6. Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΝΕΙ.ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΣΚΛΑΒΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟΝ ΜΑΥΡΙΣΑΝ.ΑΝΤΙΟ ΑΡΧΗΓΕ ΗΓΕΤΗ ΑΝΘΡΩΠΕ

 7. ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ(ΠΤΩΧΕΥΣΗ 1932)ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.6 ΕΚ ΧΡΥΣΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΔΙΚΑΣΘΕΝ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΗ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ

 8. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προπολεμικά. Ήταν βεβαίως ο Ιωάννης Μεταξάς! Ο «Πρώτος Αγρότης», όπως τον ονόμασαν οι ευγνώμονες Έλληνες αγρότες!Η ρύθμιση (διαγραφή) των αγροτικών χρεών προς τους ιδιώτες (τοκογλύφους!) που δάνειζαν τους αγρότες με υπέρογκους τόκους (και που σχεδόν πάντα έπαιρναν για αντάλλαγμα τη γη τους, όταν οι αγρότες δεν είχαν λεφτά να τους πληρώσουν…), έγινε με τον Αναγκαστικό Νόμο 677 «Περί Ρυθμίσεως Χρεών», που έγινε στις 14 Μαΐου του 1937. Ο νόμος αυτός προέβλεπε την οριστική διαγραφή στα ιδιωτικά χρέη που αφορούσαν την περίοδο προ της 1/1/1935.Έκτοτε, ο δανεισμός των αγροτών γινόταν από κρατικούς πιστωτικούς οργανισμούς –κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα- και τα επόμενα έτη αυξήθηκε κατακόρυφα η αγροτική παραγωγή της χώρας, με αποτέλεσμα, αφενός μεν την επίτευξη της αυτάρκειας και αφετέρου δε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αγροτών.

 9. 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967.ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  Α) 0λα τα χρε’η των αγροτών μέχρι της 31-3-1968. Και συγκεκριμένως: – Όλα τα οφειλόμενα από του έτους 1945 μέχρι τελους 1962 και ρυθμισθεντα το 1963. – Όλα τα βραχυπρόθεσμα καλλιεργητικά δάνεια, ζωοτροφών κλπ. – Όλα τα μεσοπρόθεσμα δάνεια, χορηγηθέντα δια την ανάπτυξιν των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Β) Όλα τα χρέη των γεωργικών συνεταιρισμών, οργανώσεων και κοινοπραξιών μέχρι της 21-4-1967. Και συγκεκριμένως: -Όλα τα ρυθμισθέντα του έτους 1965. – Αι οφειλόμενοι ληξιπρόθεσμοι δόσεις μέχρι 31-3-1968 των μέσομακροπροθέσμων δανείων. -Τα άνοιγματα που οφείλοντο μέχρι 31-3-1968 προς την Α.Τ.Ε. λόγω ανωμάλου λειτουργίας των. Ανώτατον όριον των διαγραφομένων χρεών ωρίσθη το ποσον των 100.000 δρχ. της εποχής εκείνης. Εν συνόλω εχαρίσθησαν 7.764.650.000 δρχ. {7.380.000.000 εις τους αγρότας και 384.000.000 δρχ. εις συνεταιριστικός οργανώσεις) της εποχές εκείνης με τιμήν ενός δολλαρίου εις τριάκοντα δραχμάς! 643.844 αγροτικοί οικογένειαι κυριολεκτικώς εγλύτωσαν από την καταστροφήν!

 10. τὸ 1936, ἡ Ἑλλάδα τοῦ Ἰωάννη Μεταξὰ ἀρνήθηκε νὰ συνεχίσει τὴν ἐξυπηρέτηση τοῦ δανείου ποὺ εἶχε συνάψει μὲ τὴ βελγικὴ τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique». Ἡ κυβέρνηση τοῦ Βελγίου προσέφυγε στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο, ποὺ εἶχε ἱδρύσει ἡ Κοινωνία τῶν Ἐθνῶν, κατηγορώντας τὴν Ἑλλάδα ὅτι ἀθετεῖ τὶς διεθνεῖς της ὑποχρεώσεις.
  Ἡ Ἑλλάδα ἀπάντησε ὅτι ἀδυνατεῖ νὰ ἐκπληρώσει τὶς δανειακές της ὑποχρεώσεις, διότι δὲν μπορεῖ νὰ θέσει σὲ κίνδυνο τὴν κατάσταση τοῦ Λαοῦ καὶ τῆς χώρας! Στὸ ὑπόμνημά της, ἡ Ἑλληνικὴ κυβέρνηση ἀνέφερε :
  «Ἡ Κυβέρνηση τῆς Ἑλλάδος, ἀνήσυχη γιὰ τὰ ζωτικὰ συμφέροντα τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ καὶ γιὰ τὴ διοίκηση, τὴν οἰκονομικὴ ζωή, τὴν κατάσταση τῆς ὑγείας καὶ τὴν ἐσωτερικὴ καὶ ἐξωτερικὴ ἀσφάλεια τῆς χώρας, δὲν θὰ μποροῦσε νὰ προβεῖ σὲ ἄλλη ἐπιλογή. Ὅποια κυβέρνηση κι ἂν ἦταν στὴν θέση της, θὰ ἔκανε τὸ ἴδιο». (Yearbook of the International Law Commission, 1980, v.l., σέλ.25).
  Τὸ ἐπιστέγασμα ἦρθε μὲ τὸ ὑπόμνημα ποὺ κατέθεσε στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο ὁ νομικὸς ἐκπρόσωπος τῆς Ἑλληνικῆς κυβέρνησης τὸ 1938, ὅπου τόνισε τὰ αὐτονόητα :

 11. «Ἐνίοτε, μπορεῖ νὰ ὑπάρξει μία ἔκτακτη κατάσταση, ἡ ὁποία κάνει ἀδύνατο γιὰ τὶς Κυβερνήσεις νὰ ἐκπληρώσουν τὶς…ὑποχρεώσεις τους πρὸς τοὺς δανειστὲς καὶ πρὸς τὸν Λαό τους. Οἱ πόροι τῆς χώρας εἶναι ἀνεπαρκεῖς γιὰ νὰ ἐκπληρώσουν καὶ τὶς δύο ὑποχρεώσεις ταυτόχρονα. Εἶναι ἀδύνατον νὰ πληρώσει μία Κυβέρνηση τὸ χρέος καὶ τὴν ἴδια στιγμὴ νὰ παρασχεθεῖ στὸν λαὸ ἡ κατάλληλη διοίκηση καὶ οἱ ἐγγυημένες συνθῆκες γιὰ τὴν ἠθική, κοινωνικὴ καὶ οἰκονομικὴ ἀνάπτυξη. Πρέπει νὰ ἐπιλέξει ἀνάμεσα στὰ δύο. Καὶ φυσικά, τὸ καθῆκον τοῦ Κράτους νὰ ἐξασφαλίσει τὴν εὔρυθμη λειτουργία τῶν βασικῶν δημοσίων ὑπηρεσιῶν, ὑπερτερεῖ ἔναντί της πληρωμῆς τῶν χρεῶν της. Ἀπὸ κανένα κράτος δὲν ἀπαιτεῖται νὰ ἐκπληρώσει,

 12. μερικὰ ἢ ὁλικά, τὶς χρηματικές του ὑποχρεώσεις, ἂν αὐτὸ θέτει σὲ κίνδυνο τὴν λειτουργία τῶν δημοσίων ὑπηρεσιῶν του κι’ ἔχει σὰν ἀποτέλεσμα τὴν ἀποδιοργάνωση τῆς διοίκησης τῆς χώρας (σᾶς θυμίζει κάτι;). Στὴν περίπτωση ποὺ ἡ ἀποπληρωμὴ τῶν χρεῶν θέτει σὲ κίνδυνο τὴν οἰκονομικὴ ζωὴ καὶ τὴ διοίκηση, ἡ Κυβέρνηση εἶναι ὑποχρεωμένη νὰ διακόψει ἢ καὶ νὰ μειώσει τὴν ἐξυπηρέτηση τοῦ χρέους»!
  Μὲ αὐτὰ τὰ ἐπιχειρήματα λοιπόν,σύμφωνα με το eleytheroi-ellhnes, τὸ Διεθνὲς δικαστήριο δικαίωσε τὴν Ἑλλάδα, δημιουργώντας νομικὸ προηγούμενο, στὸ ὁποῖο μάλιστα τὸ 2003 στηρίχθηκε ἡ Ἀργεντινὴ καὶ ὁ ἀείμνηστος πρόεδρός της, Νέστωρ Κίχνερ, ὁ ὁποῖος ἐπέλεξε νὰ διαγράψει μονομερῶς τὸ μεγαλύτερο μέρος τοῦ δημοσίου χρέους τῆς χώρα του, ἀντὶ νὰ τὴν ὑποδουλώσει στὸ Δ.Ν.Τ.!Mὲ αὐτὴ τὴν ἀπόφαση σώθηκε καὶ ἡ Ἀργεντινή… ἀλλὰ ὄχι ἐμεῖς.

 13. Το Διεθνές δικαστήριο το 1938 δικαίωσε την Ελλάδα.Το 1964, όμως,οι «καλοί» σοσια-ληστές Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, συνεπικουρούμενοι από τον υπουργό οικονομικών Κ. Μητσοτάκη τον Βαρδινογιάννη κ.α. με το Νομοθετικό Διάταγμα 4368/1964 αναγνώρισαν τα διαγραμμένα χρέη του… «κακού» Μεταξά.Ιδού το ΦΕΚ:Έτσι, ο Γ. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισαν στην ουσία διαγραμμένα επονείδιστα χρέη διπλασιάζοντας τα, πήραν νέα δάνεια και από τότε ξεκινάει ο γολγοθάς μας.Αδιάψευστος μάρτυρας τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης!Η Ελλάς όμως είχε διαγράψει τα εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια-χρέη που επανέφεραν. Ε, και; Με δικαιολογίες όπως «αποκατάσταση της πίστεως της χώρας και σεβασμού των υπογραφών που έχει βάλει για να βγούμε στις αγορές» η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με Υπουργό Οικονομικών τον Κ. Μητσοτάκη δημιούργησε ομόλογα τα οποία τα έδωσε σε αυτούς που… «χρωστούσε η Ελλάδα» προπολεμικά και με διπλασιασμό της ονομαστικής αξίας αυτών, αυξάνοντας επίσης και τον τόκο!

 14. ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ» ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ… «ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΕΣ» ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ!https://ethnikismos.net/2014/09/25/%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B7%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CF%83/

 15. ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 6 ΕΚ ΔΟΛ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΦΙΛΙΚΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΛΓΙΟΥ-ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΕΓΡΑΦΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ.ΑΠΛΑ ΕΣΚΑΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ.Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Π ΑΝΗΜΕΡΑ ΔΗΛ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΒΑΖΕ ΦΟΡΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ.

 16. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Η ΧΩΡΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΟ ΚΙ Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΜΗΝ ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣΑΙ.Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΚΑΝΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΥΜΜΗΡΙΚΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΜΕΤΑΞΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΣΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.