Μεγαλειώδης η παρέλαση στην Κάλυμνο με Πρόεδρο Δημοκρατίας, Σαντορινιό, Καματερό, Παυλίδη (Επίσκεψη & στην Ψέριμο-ΦΩΤΟ)

3
3661

        ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Παυλόπουλος: Σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας η σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Παυλόπουλος: Σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας η σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου
φωτό από Προεδρία της Δημοκρατίας

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2017 | 17:45
Πρώτη δημοσίευση: 07.03.2017 | 16:29

«Το σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι η σωστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, όπως ταιριάζει σε δημοκρατικούς και ειρηνικούς λαούς», τόνισε από την ακριτική Ψέριμο, την οποία επισκέφθηκε για τον εορτασμό της 70ής επετείου της Ενσωμάτωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η δήλωσή του έγινε από το στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού, στο οποίο ξεναγήθηκε και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στη γείτονα Τουρκία. Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και την καλούμε, μέσω της Ελλάδας, να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον λαό της και όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία της. Ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους. Ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, που είναι ταυτοχρόνως -αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύνορα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Χρόνια πολλά για την ημέρα και το τονίζω -για μία ακόμη φορά- σύμβολο της φιλίας μας είναι η ειλικρινής εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, όπως ταιριάζει σε δημοκρατικούς και ειρηνικούς λαούς», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε, επίσης, τον οικισμό της Ψερίμου, όπου ενημερώθηκε από τους κατοίκους του μικρού νησιού για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, φωτό από Προεδρία της Δημοκρατίας

Μεγαλειώδης παρέλαση στην Κάλυμνο με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 το πρωί, στην Κάλυμνο  στα πλαίσια του εορτασμού για την 69η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα,παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου.

Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου που παρακολούθησε την παρέλαση και που από νωρίς είχε κατακλύσει την παραλιακή οδό.

Άψογη η παραουσία των τμημάτων της μαθητιώσας νεολαίας όλων των Σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, Αθλητικών συλλόγων, του Λυκείου Ελληνίδων και των προσκόπων. Τα στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν εντυπωσίασαν και απέσπασαν τα αυθόρμητα χειροκροτήματα του κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στο αεροδόμιο Καλύμνου με στρατιωτικό ελικόπτερο στις 10.15  το πρωί.

Αμέσως μετά προσήλθε τον Ιερό Ναό του Χριστού όπου τον ανέμενε ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής και οι Τοπικές Αρχές του νησιού. Ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κκ Παισίου. Τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ καθηγητής φιλόλογος Ποθητός Μαγκούλιας.

Στη συνέχεια πεζή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο  Μνημείο των Πεσόντων όπου κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθησε η Παρέλαση μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε από ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στο χώρο αριστερά του μνημείου.

Μετά την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και συνοδευόμενος από το Δήμαρχο περπάτησε ανάμεσα στον κόσμο χαιρετώντας τον.

Από τον χώρο της παρέλασης μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου ενημερώθηκε από το Δήμαρχο και ακολούθησε η μετάβαση στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου- Αναγνωστηρίου Στην είσοδο υπήρχε Έκθεση Φωτογραφίας και εγγράφων για τα 70 χρόνια «Ελεύθερα Δωδεκάνησα» (1947-2017).

Στην αίθουσα του ισογείου του Αναγνωστηρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Δήμου Καλυμνίων.

Μετά το πέρας  της τελετής  ο Πρόεδρος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.

Ακολούθως επιβιβάστηκε σε σκάφος τηςΛΣ-ΕΛ/ΑΚΤ και επισκέφτηκε την Ψέριμο . Μετά την επιστροφή του από Ψέριμο μετέβη   στο χώρο παράθεσης γεύματος από το Δήμο Καλυμνίων(Ξενοδοχείο «Πλάζα» Μασούρι).

Λίγο μετά τις 16.00 αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Καλύμνου για Κω και στη συνέχεια για Αθήνα.

Να σημειώσουμε ότι την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ από τη ΝΔ παρών ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.  Παρόντες επίσης ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός ,ο αντιπεριφερειάρχης  Χ.Κόκκινος και ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

Πλούσιο αναλυτικό φωτορεπορτάζ και video  απ’όλες τις σημερινές εκδηλώσεις, τις ομιλίες και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και  όλη την παρέλαση ,αλλά και τις λοιπές εκδηλώσεις σε επόμενη ενημέρωση μας .

Δείτε κάποιες φωτογραφίες από την παρέλαση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο:

http://kalymnos-news.gr/

Επίτιμος Δημότης Καλύμνου ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπίτιμος δημότης Καλύμνου ανακηρύχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, «ως ένδειξη τιμής για τη μακροχρόνια προσφορά στην πατρίδα και το ήθος του».

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και δοκιμασίες των Καλυμνίων κυρίως όσον αφορά στη στάση της γείτονος χώρας, στο μεγάλο κύμα μετανάστευσης των κατοίκων της σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και στις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχτηκε η Κάλυμνος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Κύριε Πρόεδρε, έχουμε ανάγκη τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας, τους έχει ανάγκη η πατρίδα μας, καθώς όπως βλέπετε συνεχίζουμε με πείσμα και αφοσίωση να φυλάττουμε Θερμοπύλες» υπογράμμισε ο κ. Γαλουζής για να αιτηθεί στη συνέχεια εξειδικευμένων πολιτικών για το νησί, ουσιωδών κινήτρων, καθώς και μέτρων συγκράτησης του πληθυσμού «που θα αναδείξουν και θα ενδυναμώσουν το νησιωτικό χαρακτήρα της περιοχής μας, οδηγώντας την τοπική κοινωνία και οικονομία στην ανάπτυξη».

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα

Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επί μακρόν στην ιστορία της Καλύμνου και τον πατριωτισμό που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι κάτοικοι του νησιού, ενώ για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου παρέπεμψε στη Συνθήκη των Παρισίων, από την οποία είναι ξεκάθαρη η κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και στις παρακείμενες νησίδες, ανεξαρτήτου μεγέθους και ανεξαρτήτως εάν είναι κατοικημένες ή όχι.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι με βάση το άρθρο 51 του χάρτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να φροντίζει για την αμυντική θωράκισή τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι ούτε στα Δωδεκάνησα, ούτε στο Αιγαίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες, επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Καταλήγοντας και στέλνοντας για μια ακόμη φορά μήνυμα προς την Τουρκία υπογράμμισε πως «δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα».

«Κύριε Πρόεδρε κάντε το καλύτερο για την πατρίδα μας!»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑμέσως μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης στην Κάλυμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος άφησε το πρωτόκολλο και έσπευσε να χαιρετήσει όλο τον κόσμο που βρισκόταν ένθεν και ένθεν του δρόμου, αιφνιδιάζοντάς τον ευχάριστα.

«κ. Πρόεδρε, καλωσορίσατε στο ακριτικό νησί μας», «κάντε το καλύτερο για την πατρίδα μας», «κ. Πρόεδρε την πατρίδα μας και τα μάτια σας», «ο Χριστός μαζί σας», ήταν μερικές από τις ευχές και παραινέσεις των κατοίκων που έσφιξαν το χέρι του Προέδρου, με τον τελευταίο να τους ευχαριστεί για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Μέχρι και χαιρετισμούς του έδιναν από γνωστούς και φίλους του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ κ. Παυλόπουλος μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Καλύμνου,  επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα και αφού επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού  μετέβη στην Ψέριμο.

Το πρόγραμμά του προέβλεπε την παράθεση γεύματος στο Ξενοδοχείο Plaza στο Μασούρι και αναχώρησή του στις 4 το απόγευμα από το αεροδρόμιο Καλύμνου για την Αθήνα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε κάθε επισημότητα και υψηλές παρουσίες πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κάλυμνο ο εορτασμός για την 69η επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, καθώς και άλλων εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών  οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος είχε παραστεί στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο Ιερό Μνημείο των Πεσόντων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης και μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο ΠτΔ έστειλε διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως την Τουρκία: «Τιμώντας σήμερα εδώ, στην ακριτική Κάλυμνο, την ιστορική Επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας Κορμό, στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση -ιδίως δε προς την γείτονα και φίλη Τουρκία- το εξής διπλό μήνυμα: Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως -όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά στα ένδοξα Δωδεκάνησα και να θυμίσω ότι απέναντι είναι η κατεχόμενη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΩΝΙΑ και ότι Ελληνοτουρκική φιλία δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει με Τούρκους που ονειρεύονται επανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ