Γλέζος – Σάντας: «Πώς κατεβάσαμε τη σβάστικα από την Ακρόπολη» – Η συνέντευξη στον Φρέντυ Γερμανό [Βίντεο]

2
792

Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μανώλης Γλέζος, έφυγε από τη ζωή, όμως μένουν οι γενναίες πράξεις του και το φλογερά του λόγια.

Μαζί με τον σύντροφό του στην ηρωική πράξη της 3οής Μαΐου 1941, Απόστολο Σάντα, βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» του Φρέντυ Γερμανού, στην ΕΡΤ, 41 χρόνια μετά την υποστολή της σημαίας με τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης.

Το 1982, ο Μανώλης Γλέζος μιλά για τα παιδικά του χρόνια, την κατοχή, τους Γερμανούς και την παράτολμη πράξη που έμελλε να γίνει φωτεινός φάρος για όλη τη γερμανοκρατούμενη τότε Ευρώπη.

«Η σημαία ήταν 6 μέτρα. Αρχίσαμε να την κατεβάζουμε αλλά είχε κολλήσει, κρεμιόμασταν από το σκοινί, σκαρφαλώσαμε δύο φορές, τίποτα. Εγώ φόραγα μαύρα ρούχα, ο Λάκης (Σάντας) λευκά. Αλλάξαμε ρούχα και ανέβηκε ο Λάκης να την ξεκολλήσει, για να μη λερωθεί. Τίποτα πάλι. Δύο φορές αλλάξαμε ρούχα. Τα σύρματα ήταν δεμένα με ναυτικό τρόπο, με μαχαίρι τα ξετυλίξαμε. Κάποια στιγμή η σημαία πέφτει και μας κουκουλώνει. Αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε, χορέψαμε…» περιγράφει ο Μανώλης Γλέζος.

Η ναζιστική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη – 30 Μαΐου 1941

O Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας θυμούνται πως κατέβασαν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, στις 30 Μαΐου 1941, καλεσμένοι του Φρέντυ Γερμανού στην εκπομπή «Πρώτη σελίδα», που προβλήθηκε το 1982. Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ εδώ: https://bit.ly/2snCAcg#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Geplaatst door ΕΡΤ Αρχείο op Dinsdag 29 mei 2018

«Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να νιώθουμε ένοχοι απέναντι στους άλλους νεκρούς, στους χιλιάδες νεκρούς που μένουνε άγνωστοι στον λαό μας, στους νεκρούς με τα αμνημόνευτα ονόματα… Αν ήρθαμε στην εκπομπή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • …στο ξαναλέω, αυτό το blog ‘ΥΔΡΟΧΟΟΣ’ είναι καλό να λέει τα άστρα και τα ζώδια!! Μιλάμε τύφλα να έχει η Λίτσα Πατέρα που βγαίνει στα πρωινάδικα τηλεσκουπίδια!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ