Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας

0
224

Βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση, που ήδη ολοκληρώθηκε, συμμετείχαν περίπου 52.500 επιχειρήσεις, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με 602 εκατ. ευρώ.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει και προωθήσει στις συνεργαζόμενες τράπεζες, 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Επίσης, το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει εγγύηση, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ πρόκειται να στηρίξει και νέα δάνεια που θα φτάσουν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο ποσό μόχλευσης που έχει διοχετευθεί στην οικονομία από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Ήδη βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση, το νομοσχέδιο για χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται βασικά σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Έχει επεκταθεί και για τον μήνα Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Βρίσκεται σε ισχύ η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Αναμένεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η αποπληρωμή των οφειλών αυτών θα ξεκινήσει το 2021 και θα μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, γύρω στο 2,5%.

Υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, μέσω του προγράμματος «Συν-εργασία», στηρίζει τις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένη πελατεία και συνεπώς έσοδα. Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι οι εργαζόμενοι να διατηρούν τις θέσεις εργασίας, με το κράτος να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του μισθού και των εισφορών τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ