ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγιά την Αχούσα

2
3832
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγιά την Αχούσα (13/5/2017)

(Φωτο-ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη)

Το πρωινό, του Σαββάτου σε εκείνη την υπέροχη λαγκάδα, ήταν θεσπέσιο.

Τριγύρω οι καφετί λόφοι, συνθέτουν μοναδικό τοπίο γαλήνιου μεγαλείου και στην μέση, βρίσκεται ένα μικρό λευκό Εξωκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγιά. Περικυκλωμένο από ελαιώνες και αμπελώνες, όπως της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου και της οικογένειας Χατζηεμανουήλ, το εξωκλήσι η Παναγιά η Αχούσα, ονομάσθηκε έτσι, επειδή σε εκείνο το σημείο αντιλαλούν οι απέναντι άχρωμοι ορεινοί όγκοι και βγάζουν ξεχωριστή δυνατή ηχώ.

Έτσι το Ηχούσα σιγά, σιγά έγινε Αχούσα, σύμφωνα με την τοπολαλιά. Κατά μια άλλη εκδοχή, συγκέντρωνε τα ‘αχ και βαχ’ τους αναστεναγμούς, τις προσευχές και τις παρακλήσεις των σκλαβωμένων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας, Ιταλοκρατίας και Γερμανοκρατίας, οι οποίοι παρακαλούσαν την Παναγία για την λευτεριά τους.

Το Εκκλησάκι, γιορτάζει μετά τον Δεκαπενταύγουστο στα Εννιάμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας, ή αλλιώς στην Απόδοση της Κοιμήσεως, στις 23 Αυγούστου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ιερέας, παπά Περικλής, με συμπροσευχόμενο τον ιερέα, παπά Σταύρο. Πολύς κόσμος συμμετείχε γεμίζοντας το λεωφορείο, που είχε την ευγενή καλοσύνη, να παραχωρήσει ο ταξίαρχος κ. Δημήτριος Χούπης.

Μετά την Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκαν από τις κύριες από Φανουρόπιτα, μέχρι παραδοσιακή Ασφενδιανή κανελλάδα, τυρί της πόσσας ή της τυριάς, μαζί με νόστιμα βουτήματα, συνοδευόμενα με καφέ ή με τσάι.

Κατηφορίζω για να απολαύσω τους ανθισμένους αγρούς γεμάτους κίτρινους ευωδιαστούς σπάρτους και κατακόκκινες παπαρούνες, σαν αυτές που απαθανάτισε στους πίνακες του ο Γάλλος ζωγράφος, Κλωντ Μονέ.

Απέναντι μου κοιτάζω την απεραντοσύνη της ήρεμης Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και νοιώθω πολύ τυχερή, γιατί ζω σε ένα ευλογημένο τόπο, γεμάτο φυσική ομορφιά και ζεστή νησιώτικη φιλοξενία.

Ξανθίππη Αγρέλλη

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ετσι είναι Ξανθιππη μου,είμαστε τυχεροι γιατί ζούμε σε έναν ευλογημενο τόπο με φυσική ομορφιά και πρέπει να νιωθουμε μεγάλη περηφανια.Το Εξωκλήσι της Παναγίας της Αχουσας είναι πανεμορφο,κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην γιορτή της και ανήκει στην Παναγιά του Λαγουδιου.Αλλά και όλο τον χρόνο τελούνται εκεί διάφορα μυστήρια όπως. λειτουργίες,βαφτισεις,μνημοσυνα πράγμα το οποιο δείχνει την αγάπη του κόσμου προς το πανεμορφο αυτό Εξωκλήσι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ