ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ Κω: Προσοχή! Λεοντόψαρο – Δηλητηριώδες ψάρι στην Κω

2
17252

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Προσοχή, λεοντόψαρα. Ακόμα δύο δηλητηριώδη είδη πέρασαν από το Σουέζ στο Αιγαίο. «Κάτοικος» Μεσογείου το δηλητηριώδες λεοντόψαρο

Σοβαρές θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την αλιεία προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα.

Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.

Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος.

Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Δημοφιλές έκθεμα τροπικών ενυδρείων, το δυνητικά θανατηφόρο και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο και απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αλλά και την αλιεία, προειδοποιεί διεθνής οργανισμός.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την επέλαση του ξενόφερτου είδους στα νερά της Ρόδου.

Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για κολυμβητές και ψαράδες, καθώς τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί και έχουν προκαλέσει θανάτους.

Θαλάσσια απειλή

Το P.miles προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εθεάθη για πρώτη φορά στη Μεσόγειο στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ το 1991. Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η IUCN, το αγκαθωτό ψάρι έχει επεκταθεί «με θεαματικό τρόπο» και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την Καραϊβική, όπου πλέον θεωρείται μείζων οικολογική απειλή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν περασε κανενα σουεζ.Καποιοι βλαμενοι τυποι το βαρεθηκαν στο ενυδριο και το πεταξαν στην θαλασσα.Εχουν γεμισει βλακες…αλλοι με τις οχιες αλλοι με τα ψαρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ