Η πολύ ισχυρή σεισμική ακολουθία της Κεφάλου, το 1961 (pics) – Επί ένα μήνα οι άνθρωποι κοιμόντουσαν σε καλύβες…

8
4485

ΚΩΙΑ

Στο όχι και τόσο μακρινό 1961 ο Σοβιετικός Νικίτα Χρουστσόφ εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας προειδοποιώντας ότι θα προβεί σε αφανισμό των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ. Σε ερώτημα του Έλληνα πρέσβη άν διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης, απαντάει «δεν θα βομβαρδίσω την Ακρόπολη αλλά τους γύρω ελαιώνες και τις βάσεις στην Ελλάδα. Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις….».
Διακρίσεις εκτός από τις βόμβες δεν κάνουν ούτε οι σεισμοί. Δεν νοιάζονται άν έχεις δουλειά την επόμενη ημέρα ούτε εάν το σπίτι σου καταστραφεί μεσοχείμωνα.
Το ημερολόγιο έλεγε 23 Φλεβάρη 1961 και ώρα 21.05 όταν σεισμός με μέγεθος Μ5.6 «ξαφνικά» εκδηλώνεται στη θάλασσα, έξω από το μαγευτικό Paradise Beach της Κεφάλου[το πιο απομακρυσμένο χωριό της Κω].
Για το συμβάν ο δάσκαλος Μανώλης Μαστρογιώργης αναφέρει«Ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός και με βουητό. Επι ένα μήνα μετά την κύρια σεισμική δόνηση οι κάτοικοι είχαν κάνει κάποιες πρόχειρες καλύβες και σκηνές στην πλατεία του χωριού και κοιμόντουσαν εκεί. Θύματα δεν είχαμε. Με κόντρα πλακέ και με υφαντά χοντρά έφτιαχναν καλύβες. Η Κέφαλος διακρινόταν για τις κουρελούδες της. Οι σεισμοί κράτησαν για ένα μήνα και το φαινόμενο ήταν σε υπερδιέγερση. Δεν τους βοήθησε κανένας για τις σκηνές, από μόνοι τους αντιμετώπισαν την κατάσταση. Μετά άρχισαν οι βροχές και επέστρεψαν στα σπίτια για να μην βραχούν τα μωρά που είχαν μαζί τους. Κάτι ρωγμές είχαν τα σπίτια αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Κατάρρευση κτιρίων δεν αναφέρθηκε. Τις πληροφορίες μου έδωσε η κάτοικος του χωριού Διονυσία Μπηνιά.»
Σύμφωνα με κάτοικο του χωριού ο σεισμός ήταν εξίσου δυνατός με την εκδήλωση της 21ης Ιουλίου 2017. Το γεγονός αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει ότι είχε μέγεθος γύρω στο 5.5R όσο δηλαδή είχαν τα εξασθενημένα σεισμικά κύματα του Καρά Αντα που διέσχισαν την γενέτειρα του Ιπποκράτη.
Αρκετά παιδιά του χωριού αναστατώθηκαν από την ξαφνική δόνηση. Μάλιστα λέγεται ότι για καιρό, κατά την διάρκεια της μετασεισμικής δράσης, κρύβονταν κάτω απο τα κρεβάτια τους.
Ο σεισμός πρέπει να ήταν ρηχός με εστιακό βάθος γύρω στα 5χλμ. Έγινε αισθητός στα γειτονικά χωριά ιδιαίτερα στην Καρδάμαινα. Εκδηλώθηκε κοντά στο Ακρωτήριο Χελώνα [μόλις 1,5 μακριά από το ξενοδοχείο Ρόμπινσον Κλαμπ] με επίκεντρο περίπου 11,5 χλμ. από τον οικισμό της Κεφάλου, 6χλμ. από την Καρδάμαινα, 16 χλμ. από το Μανδράκι Νισύρου και 24 χλμ από το λιμάνι της πόλης Κω.
Το σεισμογόνο ρήγμα ανήκει στην συστάδα του Ρήγματος Κω. Το κύριο σπάσιμο ίσως προήλθε από κανονικό ρήγμα της μικρότερης ομάδας της Κεφάλου. Απο κοντινή διεργασία του ρήγματος Κοχυλάρι εκδηλώθηκε ο πολύ καταστροφικός ιστορικός σεισμός του 1493 που κατέστρεψε το δυτικό τμήμα του Κάστρου της Αντιμάχειας και το Κάστρο της Κεφάλου. Περισσότερα, [Ο τρομερός σεισμός του 1493 που γκρέμισε τα κάστρα της Κω,  http://www.geodifhs.com/kappaomegaiotaalpha/-1493]
Ο σεισμός του 1961 εκτιμάται με μέγεθος VII της κλίμακας Μερκάλι. Δηλαδή ήταν πολύ ισχυρός με ζημιές στις κακές κατασκευές όπου έπεσαν σοβάδες, αποκολλήθηκαν τούβλα και πέτρες, επιπλέον παρατηρήθηκε θόλωμα νερού από λάσπη.
Το έναυσμα της ακολουθίας πυροδότησε ένας προσεισμός με μέγεθος 4.9 Ρίχτερ που έγινε πιο ανατολικά, 8 μήνες πριν το κύριο σοκ. Μία σεισμική δόνηση με επίκεντρο την Λεκάνη Κω, που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 1960 [ώρα 10], ίσως επηρέασε τα γειτονικά ρήγματα της ομάδας και οδήγησε στην ακολουθία του 1961.
Η κύρια εκδήλωση του 1961 συνοδεύτηκε από μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4.8R που συνέβη νοτιότερα σε δευτερογενή δομή [ροζ χρώμα] την ίδια ημέρα. Στις 27/2/1961 ακολούθησε πιο δυτικά ένα σεισμικό σμήνος με μεγέθη 5.5R και 5.1R [δες χάρτη]. Στις 13/3/1961 οι δονήσεις μεταφέρθηκαν στο άκρο του δυτικού τμήματος του Ρήγματος Κω με μία σχετικά ισχυρή εκδήλωση μεγέθους 4.9R, από την οποία έκλεισε η όλη διαδικασία.
Μετά το καταστροφικό συμβάν του 1933, σιγά σιγά η σεισμική δραστηριότητα μετακόμισε στο δυτικό τμήμα του Ρήγματος Κω.
Η δεκαετία του ΄60 χαρακτηρίστηκε από ισχυρά σεισμικά επεισόδια που προήλθαν από τη Δυτική Λεκάνη της Κω [Κέφαλος]. Άρχισε με την ακολουθία του 1961 και κατέληξε στο πιο ισχυρό επεισόδιο το τελευταίο δίμηνο του 1968. Τότε εκδηλώθηκαν αρκετές δονήσεις με μεγέθη από 4.5R έως 6R μεταξύ Πυργούσας και Νισύρου. [τον Δεκέμβριο του 1968, περισσότερα Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι του 1968, http://www.geodifhs.com/kappaomegaiotaalpha/tsunami1968,].
Οι δεκαετίες που ακολούθησαν, από το 1970 έως το 2010, χαρακτηρίστηκαν από σχετική σεισμική ησυχία με ασθενή και μέτρια δραστηριότητα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το ρήγμα συνεχίζει να ολισθαίνει με 3 χιλιοστά ετησίως όμως το κεντρικό και το ανατολικό τμήμα του φαίνεται ότι συσσωρεύει ενέργεια που κάποια στιγμή θα εκτονώσει[δες χάρτη με σεισμικότητα από 2004-2017].
Σε γενικές γραμμές το ιστορικό αρχείο μας δείχνει ότι το Ρήγμα Κω εκτός από πολύ καταστροφικούς σεισμούς [Μ6.6-7+] κάθε 400-500 χρόνια, περιοδικά απελευθερώνει σεισμικές ακολουθίες από ισχυρά επεισόδια [5-6+R], κάθε 3-5 δεκαετίες.ΓεωδίφηςΠηγές

 1. Προφορικές αφηγήσεις- Μανώλης Μαστρογιώργης,Μανώλης Μπίλης
 2. Γεωλογικός Χάρτης Κω- ΙΓΜΕ
 3. Τεκτονικός Χάρτης Ρηγμάτων Κω, Νισύρου,Τήλου-Π.Νομικού,Πανεπιστήμιο Αθηνών
 4. Τμήμα Γεωφυσικής, ΑΠΘ
 5. EMSC, diss.rm.ingv.it/

Πηγή: geodifhs.com

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μην ησυχάζετε, δεν τελειώσαμε με τους σεισμούς, στους επόμενους 3-4 μήνες θα γίνει δυνατός 6,2 ρίχτερ.

  Να ευχόμαστε το νέο επίκεντρο να είναι ανατολικά στον κόλπο της Αλικαρνασσού και όχι στο ρήγμα της Κω στον Άγιο Φωκά που περιμένει ή στο άλλο ρήγμα της Κω από το ψαλίδι μέχρι την Αντιμάχεια στους πρόποδες του Δίκαιου. Κάντε κουράγιο γιατί το 6,6 ΡΙΧΤΕΡ πάντα φέρνει έναν μετασεισμό γύρω στα 6.

 2. ΗΜΟΥΝΑ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΩΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1961.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ ΗΤΑΝ ΚΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΛΙΑ[ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΙΓΑ ΑΣΒΕΣΤΟΚΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΜΠΕΤΟΝ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ].ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ.ΤΟΤΕ ΕΠΑΘΕ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ.ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΙΣΜΟ ΕΒΓΑΙΝΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΗΛΗ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΖΗΝΙΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ.

 3. Κοιμάστε όλοι..ολα αυτά είναι προ σεισμοί
  Δεν είδατε τίποτα ακόμα..
  Κάθε μέρα τρέμει συνεχώς και όλο ακούμε βουητα ..
  Ποιος το καταλαβαίνει…πιος νιαζετε…
  Όλο το έδαφος κούφιο..
  Περνάνε αυτοκίνητα και τρίζουν Όλα……
  Και κανένας δεν το καταλαβαίνει..
  Πολλές φορές τρίζουν. Όλα χωρίς να παίρνει τίποτα.
  Αλλά ποιος το καταλαβαίνει..απο τα 1000 άτομα το καταλαβαίνουν οι 5 ..
  Δεν τι προσέχει κανένας όλα αυτά..

  Ίσως όλα αυτά κάτι να συμβαίνει..ισως να μην είναι και τίποτα..και ο σεισμός το καλοκαίρι..ηταν λίγο παραπάνω από 7.
  Στα 6.4 δεν κουνάει τόσο.
  Τα παιδιά πιστεύουν στα παραμύθια…
  Μακάρι να τελείωσε όλο αυτό..γιατι αν δεν τελείωσε…,??
  Έχουμε Νοέμβρη μήνα και κάνει τόση ζέστη..η θάλασσα είναι ζέστη όλα αυτά κάτι σημαίνει..
  Πολλές φορές γίνονται σεισμοί και ακούγετε το βουητο μόνο που οι σεισμοί γίνεται πολύ μακριά..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.