ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καταχειροκροτήθηκε η πρόταση ανάπτυξης Αγροτουριστικού πολιτιστικού κέντρου στον πρ. αγροτικό οικισμό Λινοποτίου («Ας ενώσουμε επιτέλους τις κοσμάρες μας…»)

11
1730
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον και εντυπωσιακή προσέλευση πραγματοποιήθηκε απόψε στο Λαογραφικό μουσείο Κω (Χάνι) η ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Διάσωση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πρώην αγροτικού οικισμού Λινοποτίου Κω», με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την αξία του κτιριακού συμπλέγματος ως «Ιστορικού Τόπου» και τις προοπτικές ανάπτυξής του ως πολυλειτουργικού κέντρου με χαρακτήρα αγροτουριστικό/ πολιτιστικό/ εκπαιδευτικό.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος της Κω και ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «ο Φιλητάς», με την στήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Τον συντονισμό της είχε ο Πρόεδρος του Φιλητά Κώστας Ιωάννου ο οποίος έκανε και το καλωσόρισμα.

Χαιρετισμό απηύθυναν αρχικά ο Βουλευτής Δωδ/σου Ηλίας Καματερός ο οποίος αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μ. Χατζηκαλύμνιο «με ενωμένες τις δυνάμεις νομίζω θα τα καταφέρουμε» συμπληρώνοντας ότι είναι προς το τέλος για την απόδοση του ακινήτου του Λινοπότη στον Δήμο καθώς υπολείπονται μόνο τρεις εγκρίσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε ότι αφορά τη διεκδίκηση του δήμου των 5 ιστορικών ακινήτων (Κω, Ασφενδιού, Καρδάμαινα, Κέφαλο) αναφέρθηκε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος.

Εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδ/σου ο Πρόεδρός του Γ. Σκιαδόπουλος αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Κω και την κ. Αναγνωστίδου αλλά και τους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας για αστικό εξοπλισμό (παρκάκια, κάδους απορριμμάτων, εξοπλισμό παραλίας κλπ).

Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής εκ μέρους του Δημάρχου, η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα, ο Σοφολογιώτατος Ιμάμης Κω κ. Δαμάδογλου, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοτικοί, Περιφερειακοί και Τοπικοί σύμβουλοι,  Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Στο κύριο μέρος της ενημερωτικής εκδήλωσης η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Προϊστάμενο του τμήματος νεοτέρων μνημείων Γ. Ντέλλα, ο οποίος  αναφέρθηκε στην προστασία των νεότερων μνημείων της Κω και ειδικά του Λινοπότη ως «ιστορικού τόπου».

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της Προϊσταμένης των ΤΥ του Δήμου Κω Έφης Αναγνωστίδου με την πρόταση Ανάπτυξης Αγροτουριστικού Πολιτιστικού κέντρου στον πρώην αγροτικό οικισμό Λινοποτίου (προεκτιμώμενου κόστους με τις μελέτες γύρω στα 3εκ 200χιλ. ευρώ από Ευρωπαϊκά προγράμματα), η οποία και καταχειρκροτήθηκε.

Όπως και η εξίσου ενδιαφέρουσα εισήγηση της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου (Πρόεδρος Οινοποιών Αιγαίου, Αντιπρόεδρος Έν. ξενοδόχων και Συλλ. Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπιός») για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα σε συνθήκες εναλλακτικής ανάπτυξης και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μιλώντας με πάθος σχετικά με το πόσα μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και των τοπικών προϊόντων (παρατηρητήριο κλπ).

Τέλος ακολούθησαν δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις από τον Δημ. σύμβουλο Ν Κανταρζή για την ανάγκη πολιτικών υλοποίησης όλων των παραπάνω (ο Ν. Κανταρζής αποκάλυψε ότι από το 1979 υπήρχαν αυτές οι σκέψεις), αλλά και από τον Πρόεδρο της ΜΕ του ΤΕΕ Γ. Χρυσουλάκη ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να βγει γρήγορα το ΦΕΚ παραχώρησης των ακινήτων και δήλωσε ότι το ΤΕΕ θα είναι δίπλα στους αρμόδιους φορείς σε ότι χρειαστεί. Τόνισε δε ότι δεν υποστέλλεται η σημαία της διεκδίκησης ακόμα και τουριστικής σχολής. Ενώ για τις προτάσεις που κατατέθηκαν τόνισε ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο μάστερ πλαν του νησιού για τον τουρισμό.

Τέλος ο εκπαιδευτικός Μ. Χατζηαντωνίου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα 40χρόνια που χάσαμε μέχρι σήμερα μιας και δεν υπάρχει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των βαθμίδων εξουσίας, κλείνοντας με μία φοβερή ατάκα, όπως το συνηθίζει: «και αφού ο καθένας είναι στην κοσμάρα του… Ας ενώσουμε τις κοσμάρες μας».

Ακολούθησε κέρασμα από μπουφέ τοπικών προϊόντων που πρόσφεραν τοπικοί παραγωγοί μέλη του συλλόγου Ασκληπιός Κω.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. kai polla perissotera ekanan oti mporousan gia na ta empodisoun…aporw poses meres epsaxne ton oro koinopraktiko min tis ksefigei tipota se synergasia, synergatiko sxima klp… gia to oinopoieio pou o agapimenos tous dimarxos thelei na kanei ksenodoxeio gia 49 xronia pou mallon to exei valei sto mati h…… mougka!!!

  2. Ακόμα περιμένουμε να αξιοποιήσουν τα ακίνητα …. Αλλά τι γράφω , ας καθαρίσουν την πόλη πρώτα και μετά μιλάμε για σχεδιασμό των επόμενων 40 χρονων

  3. καπου εκει βρισκετε ενδεχομενοσ η μεγαλη ταμπελα τησ βιμελ που ηθελαν να αναπτυξουν και δυστυχωσ καταστρεψαν ο πρωην και η παρεα του ………πολλα ελεγε αλλα, αλλα στην ουσια μονο καταστροφη………..

  4. Αλλά την ίδια ώρα, ο δήμαρχος, είχε κάτι σοβαρότερο να κάνει…………….παρακολούθησε την εκδήλωση οριεντάλ χορού στο Πυλί . Με τις υγείες σας!

    • ΠΟΙΟς ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ; ΕΞΩ ΗΤΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΥΡΙΟ. ΜΠΗΚΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ Ο ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ….

  5. Φίλα Γιάννη. Ακούσαμε πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα. Ένα μόνο δεν ακούσαμε, κάτι σχετικά με τον Ιπποκράτη, αυτό το μοναδικό brand name που έχουμε στο νησί. Ούτε μια κουβέντα βρε αδέλφια. Ωραία η θάλασσα, τα παράλια, τα ΑΙ Ξενοδοχεία, οι πατάτες και τα αγγούρια, τα κρασιά και τα τυριά, τα Ιταλικά Φασιστικού ρυθμού οικήματα αλλά Ιπποκράτης γιοκ, που λένε και οι γείτονες.

  6. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ. ΚΑΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΔΕ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΣΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. ΜΗΔΕΝΙΚΑ, ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ