Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού και προαναγγελία κακοκαιρίας 24/28 Σεπτ. (Κυκλώνας Ρόδου) Η κακοκαιρία «Ξενοφών» σκεπάζει την Ελλάδα

2
9154

Σε μεταβατικό στάδιο περνάμε την νέα εβδομάδα καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με κύριο χαρακτηριστικό αρχικά τους θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας και στην συνεχεία τις βροχές και έντονες καταιγίδες.

Αναλυτικά

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ

Καιρός αίθριος

Άνεμοι απο Δ-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 BF.

Θερμοκρασίες :
Βόρεια : απο 20 εώς 28°C
Νότια : απο 21 έως 30°C
Λίνδος : απο 23 έως 33°C
Ορεινά : απο 19 έως 27°C

Υγρασία : 55% – 85%

ΤΡΙΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Καιρός σχεδόν αίθριος

Άνεμοι αρχικά 3-4 BF με γρήγορη ενίσχυση πρίν το μεσημέρι στα 5-6 μποφόρ και πρός την νύχτα στα 6-7 BF κυρίως στα βορειότερα τμήματα του νομού έως περίπου το ύψος της Κώ.
Απο την Κώ και νοτιότερα συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου θα φτάνουν τα 5-6 BF απο ΒΔ διεθύνσεις με εξαίρεση την Ρόδο που θα είναι ΒΑ διευθύνσεων.

Θερμοκρασίες :
Βόρεια : απο 20 εώς 28°C
Νότια : απο 21 έως 30°C
Λίνδος : απο 23 έως 33°C
Ορεινά : απο 19 έως 27°C

Υγρασία : 55% – 80%

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ 

Καιρός σχεδόν αίθριος

Άνεμοι βοριάδες, θυελλώδεις έως τρικυμιώδεις 8-9 με ριπές ανέμου ακόμα και στα 110χλμ. που μεταφράζονται ως 10-11 BF !!!… κυρίως απο το ύψος της Κώ και βορειότερα.
Στα νοτιότερα και την Ρόδο οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 και ανα διαστήματα ριπές 8 BF.

Θερμοκρασίες σε πτώση κυρίως απο την νύχτα :
Βόρεια : απο 16 εώς 25°C
Νότια : απο 18 έως 28°C
Λίνδος : απο 20 έως 29°C
Ορεινά : απο 15 έως 26°C

Υγρασία : 50% – 70%

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ

Η δημιουργία χαμηλού στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της Ρόδου η οποία βρισκόταν σε προεργασίες τις προηγούμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και θα αρχίσει να κινείται πρός τα εσωτερικά τμήματα του νομού μας. Αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα την έναρξη φαινομένων και τις ισχυρές βροχοπτώσεις ανα διαστήματα σε όλα σχεδόν τα νησιά καθώς θα διέρχεται πολύ αργά και θα στροβιλίζεται γύρω απο τον εαυτό του.
Ολα τα παραπάνω έχουν ποσοστό επαλήθευσης γύρω στο 60% λόγο του ότι βρισκόμαστε μακριά και η θέση του χαμηλού με μια μικρή αλλαγή πορείας μπορεί να διαφοροποιήση αρκετά τα πράγματα.
Οσο αφορά τα φαινόμενα απο το απόγευμα και μετά θα πρέπει να περιμένουμε να μας επηρεάζουν ενώ το ύψος του υετού και ένταση τους θα γίνουν γνωστά μέσα την ομάδα μας στο facebook την Τρίτη.

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λιγάκι ομως θα παραμένουν σχεδόν θυελλώδεις ιδιαίτερα απο την Κώ και βορειότερα που θα φτάνουν και πάλι τα 7-8 BF.
Αντίθετα στην Ρόδο θα εξασθενούν απο το μεσημέρι στα 4-5 BF ενώ θα στρέφονται σε ανατολικούς ΝΑ.

Θερμοκρασίες σε ραγδαία πτώση :
Βόρεια : απο 15 εώς 20°C
Νότια : απο 16 έως 21°C
Ορεινά : απο 14 έως 19°C

Υγρασία : 60% – 90%

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ 2 ΣΕΝΑΡΙΑ

Α) Εγκλωβισμός χαμηλού παρατείνοντας την παραμονή του στην περιοχή με αποτέλεσμα τις πολύωρες βροχές και ανα διαστήματα καταιγίδες αυξάνοντας τον κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα.
Β) Ομαλή αποχώρηση του χαμηλού και σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στον αναμενόμενο χρόνο χωρίς ωστόσο να αποφεύγονται ισχυρές καταιγίδες αλλα χωρίς μεγάλη διάρκεια.
Οποιο σενάριο και να επικρατήσει το μόνο σίγουρο ειναι οτι την Παρασκευή θα συνεχίζονται τα φαινόμενα.
Φυσικά για την εξέλιξη τους θα ενημερώνεστε απο την ομάδα μας έγκαιρα.

Οι άνεμοι θα εχουν εξασθενήσει σημαντικά σε όλα τα τμήματα και δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 BF.
Στα βορειότερα θα πνέουν απο ΒΑ διευθύνσεις ενώ στα νοτιότερα απο NA με σταδιακή επικράτηση του βορείου ρεύματος απο το βράδυ.
Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο :
Βόρεια : απο 15 εώς 21°C
Νότια : απο 16 έως 22°C
Ορεινά : απο 14 έως 20°C

Υγρασία : 60% – 90%

Σημειώσεις – Παρατηρήσεις
Λάβετε σοβαρά υπόψη τις προειδοποίησεις για τους ανέμους και ασφαλίστε αντικείμενα στους εξωτερικούς χώρους που είναι ικανά να πετάξουν.
Μην παρκάρετε κάτω απο δέντρα και αποφεύγετε τις ακτές.
Το ποσοστό πργνωσιμότητας για την Πέμπτη βρίσκεται στο 60% και λίγο χαμηλότερα  για την Παρασκευή στο 50%.
Ο λόγος που αποφαζίσουμε να βγάλουμε δελτίο για όλη την εβδομάδα είναι γιατί στα νησιά ακόμα υπάρχουν τουρίστες και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες καθαρισμού φρεατίων, ρεμάτων κτλ. ωστε να μην έχουμε παρατράγουδα.
Και τίποτα να μην συμβεί τελικά καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί το φθινόπωρο βρίσκεται εδώ.

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2018

kyklonasrodou.blogspot.com

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ετοιμάζει την επέλασή του ο «Ξενοφών» – Έντονα φαινόμενα για αρκετές μέρες

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ετοιμάζει την επέλασή του ο «Ξενοφών» - Έντονα φαινόμενα για αρκετές μέρες

Καιρός –  Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει του Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η σημαντική μεταβολή του καιρού έχει ξεκινήσει από βόρεια, ενώ άνεμοι 7-8 μποφόρ θα επηρεάσουν την Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική.

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ. Τις ημέρες αυτές θα σημειωθούν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ξενοφών: H πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

«Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο συνδιασμός αυτός θα δημιουργήσει από την Τρίτη τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Καιρός: Η κακοκαιρία «Ξενοφών» σκεπάζει την Ελλάδα – Καταιγίδες, μποφόρ και κρύο σε όλη τη χώρα

Καιρός: Η κακοκαιρία «Ξενοφών» σκεπάζει την Ελλάδα - Καταιγίδες, μποφόρ και κρύο σε όλη τη χώρα

Καιρός  Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επίδεινωση του καιρού από τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού θα χτυπήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως ανακοινώνει η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τη νύχτα της Δευτέρας από τα βόρεια, ενώ άνεμοι 7-8 μποφόρ θα επηρεάσουν την Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική.

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ.

Τις ημέρες αυτές θα σημειωθούν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ξενοφών: H πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

«Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από την Τρίτη τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Αναλυτικά η πρόβλεψη για την Τρίτη

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στα ανατολικά λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και στα νότια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα αρχικά αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που στη βόρεια Κρήτη βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στο ανατολικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε περισσότερα:

Αυτές τις περιοχές θα σαρώσει η κακοκαιρία

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ» ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΘΗΝΙΣΤΑΝ!

    Ασύδοτες εξακολουθούν να παραμένουν οι συμμορίες των «προσφύγων» που λυμαίνονται το κέντρο της… πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας του προτεκτοράτου Ελλαδιστάν!

    Έτσι, χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 21:30 (δηλαδή σε ώρα που υπάρχει κίνηση στους δρόμους…), στο κέντρο του Αθηνιστάν, τρία «προσφυγάκια» με μαχαίρια επιτέθηκαν σε Γερμανό τουρίστα και του πήραν το πορτοφόλι, το κινητό του τηλέφωνο, κι ο,τι άλλο είχε πάνω του. Ο Γερμανός τουρίστας μόλις είχε βγει από hostel της οδού Καποδιστρίου, στη συμβολή με την Κάνιγγος.

    Φυσικά, το πάθημα του τουρίστα θα γίνει γνωστό στη χώρα του, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, θ’ αλλάξουν γνώμη.

    Αλλά, μπροστά στην «ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών», τι αξία έχουν μερικοί τουρίστες επιπλέον; Χαλάλι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ