ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου στα Θυρανοίξια του ιστορικού ναϊδρίου του Αγίου Αντωνίου στο Χάντακα Πυλίου | Ευχή όλων να υπάρξει συνέχεια με την Αγία Κλαυδία & τη βασιλική στο Μαστιχάρι

0
3352

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα επισημότητα, παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκαν απόψε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου στο Χάντακα στο Πυλί.

Την Ιερή Ακολουθία των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό και πολλούς Ιερείς, παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.

Μετά το πέρας της τελετής ο Σεβασμιώτατος εντός του Ιερού Παρεκκλησίου επέδωσε -αναγινώσκοντας τη σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου- στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρίας Μιχαηλίδου τον χρυσούν Σταυρόν της Εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου για την πολύτιμη βοήθειά της στο συνολικό έργο αποκατάστασης του ιστορικού αυτού Ναού.

Αμέσως μετά στο παρακείμενο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Πυλίου «Γαληνός Φλάσκος» έγινε από τον Αρχιτέκτονα της μελέτης και Επιβλέποντα του έργου, Αρχιτέκτονα Γεώργιο Σιδερή η αναλυτική παρουσίαση του συνόλου των εργασιών (από το 2015 ξεκίνησε η μελετητική-διαδικαστική προσπάθεια και από το 2017 έως το Μάιο του 2019 αποπερατώθηκαν οι εργασίες).

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Ιερατικός Προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πυλίου π. Κωνσταντίνος Κουκούλας. Στην ομιλία της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ανατεθείσα προ 15ετίας μελέτη από τον τότε Δήμαρχο Δικαίου Β. Χατζηγιακουμή δεν θα λάμβανε σάρκα και οστά άνευ της ουσιαστικής συμβολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, στον οποίο ευχήθηκε υγεία και δύναμη για να συνεχίσει με την ίδια πραότητα και στοχοπροσήλωση το έργο του στο οποίο η Εφορεία θα είναι αρωγός.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης τόνισε ότι ο σεβασμός του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας ήταν προφανής για την προστασία αυτού του μνημείου (με την διευθέτηση του παρακείμενου χειμάρρου). Ο Δήμαρχος Κω ευχήθηκε σύντομα να γίνουν και τα Θυρανοίξια, όχι μόνο της Αγίας Κλαυδίας που ευχήθηκαν ο π. Κωνσταντίνος και ο Γεν. Αρχιερατικός π. Ιωάννης νωρίτερα, αλλά και της ιστορικής βασιλικής στο Μαστιχάρι. Κλείνοντας με την χαρακτηριστική φράση προς τον Σεβασμιώτατο «ευλογημένα τα έργα των χειρών σας», με την ευχή να είναι γερός και υγιής να κάνει «κι άλλα πολλά».

Η παρουσίαση έκλεισε με τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγκύρα κ. Ιερεμία ο οποίος τόνισε ότι η «πνευματική παρουσία της Κω είναι δεδομένη. Η Κως πρέπει να υπερηφανεύεται για τον Σεβασμιώτατο και το λαό της…»

Παρόντες ήταν επίσης: ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θ. Νικηταράς, οι πρώην Δήμαρχοι Β. Χατζηγιακουμής και Θ. Βαρκάς, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβός, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μ. Κιάρης, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Εμμ. Θεοδώρου, οι Τοπικοί σύμβουλοι Β. Σοφού και Γ. Κυπραίος και πολύς κόσμος.

Τό Ἱερό Ἐξωκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου, βρίσκεται στή θέση Χάντακας στό χωριό Νέο Πυλί τῆς Κῶ.
Εἶναι ἕνα μονόχωρο δρομικό κτίσμα χωρίς νάρθηκα καί χρονολογεῖται στήν Ὑστεροβυζαντινή Περίοδο, ἴσως περί τό πρῶτο μισό τοῦ 15ου αἰῶνος. Τό μνημεῖο σέ κατάσταση ἑτοιμορροπίας μέχρι τό 2015 ἀντιμετώπιζε σοβαρά δομοστατικά προβλήματα μέ τήν ὀροφή του νά ἔχει καταπέσει.
Τό 2016 ἡ Ἱερά Μητρόπολις Κώου καί Νισύρου ἀνέθεσε στόν ἀρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Σιδερῆ μελέτη ἀναστήλωσης. Τό μνημεῖο ἀποκαταστάθηκε μεταξύ τῶν ἐτῶν 2017-2019, μέ δαπάνη τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Πυλίου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κώου καί Νισύρου ὑπό τήν φροντίδα τοῦ Αἰδεσ. Οἰκονόμου π. Κωνσταντίνου Κουκούλα, τήν ἐπίβλεψη τοῦ μελετητοῦ καί τήν ἐποπτεία τῆς ΕΦΑ Δωδεκανήσου.
Οἱ στερεωτικές καί ἀναστηλωτικές ἐργασίες τοῦ μνημείου πραγματοποιήθηκαν ἀπό τόν ἐξειδικευμένο τεχνίτη κ. Ἀναστάσιο Χαλᾶ καί τούς συνεργάτες του· οἱ ἐργασίες διαμόρφωσης τοῦ περιβάλλοντος χώρου ἀπό τόν ἐργολήπτη κ. Δημήτριο Ντέλιο καί τό ἐργατοτεχνικό προσωπικό του.
Σημαντική ὑπῆρξε ἡ συμβολή τῆς ΕΦΑ Δωδεκανήσου ὑπό τή διεύθυνση τῆς κ. Μαρίας Μιχαηλίδου καί τῶν ἐκπροσώπων της ἐποπτευόντων τοῦ ἔργου κ. Αἰκατερίνης Κακακιοῦ, ἀρχιτέκτονος μηχανικοῦ, κ. Μαρίας Πίκουλα, πολιτικοῦ μηχανικοῦ, κ. Νατάσσας Ψαρολογάκη, ἀρχαιολόγου, κ. Μαρίας Χαλκίτη, ἀρχαιολόγου, καί τῶν κ. Μαρίας Ἀμιλήτου καί κ. Μαρίας Μοκαζῆ, ἀρχαιολόγων, πού διενήργησαν τίς ἀνασκαφές.
Γιά τήν ἀναστήλωση τοῦ ἐξωκκλησίου καθοριστική ὑπῆρξε ἡ ἐξ ἀρχῆς ἐμπνευσμένη βούληση καί ἡ ἐν συνεχείᾳ παρακολούθηση τοῦ ἔργου ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ