Ευθύμιος Λέκκας: Στην Κω υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τσουνάμι. Έχω έναν ενδοιασμό αν έπρεπε να μπουν αυτή τη χρονική περίοδο οι πινακίδες | Γ. Κυρίτσης: Η ειδοποίηση για τσουνάμι μας ήρθε 7-8 ώρες μετά το σεισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

49
6411
Οι οθόνες τοποθετήθηκαν στo πλαίσιo ενός πιλοτικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οθόνες που προειδοποιούν τον κόσμο για τσουνάμι έχουν τοποθηθεί στην Κω, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά επιχειρηματιών και ξενοδόχων που θεωρούν πως το γεγονός αυτό πλήττει τον τουρισμό του νησιού.

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι», η δημοσιογράφος Σάντυ Λαδικού εξηγεί πως οι συγκεκριμένες πινακίδες έχουν τοποθετηθεί στο νησί με τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού φορέα έρευνας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος. Οι πινακίδες αυτές υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο η Κως είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που τις αποκτά μετά τον σεισμό του 2017, όπου προκλήθηκε τσουνάμι 1,5 μέτρου στο νησί.

Μιλώντας στην εκπομπή  ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας είπε ότι υπάρχει πιθανότητα τσουνάμι στο συγκεκριμένο νησί.

«Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία, να αφήσουμε πίσω τα παλιά, την άποψη ότι κρύβουμε τα θέματα κάτω από το χαλί, γιατί αυτό στοιχίζει ζωές

Είμαι ο συντάκτης της παγκόσμιας κλίμακας τσουνάμι. Στην Κω υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τσουνάμι. Δεν έχει καμία σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. Μπορεί να είναι μικρό με τεράστιες επιπτώσεις […] Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και τίθεται από αμφισβήτηση από πλευράς επιχειρηματιών. Έχω έναν ενδοιασμό αν έπρεπε να μπουν αυτή τη χρονική περίοδο».

Ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι τη βραδιά του σεισμού στην Κω το τσουνάμι ήρθε μετά μισή με μία ώρα από τη στιγμή του σεισμού, ενώ η προειδοποίηση από το κέντρο ήρθε στις 8 και 46. 7 με 8 ώρες μετά.

49 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τσουνάμι υπάρχει μόνο στην κεφάλα της Μοσχαροκεφαλής της Ευρώπης και του άχρηστου φαφλατά της περιφέρειας...

    Πότε ο εχθρός της Κω Περιφερειάρχης ΧΑΤΖΗΠ….. θα δεήσει να φτιάξει τις εκκλησιές όπως υποσχέθηκε για ψηφουλάκια και Θα βάψει ξανά την διαγραμμηση του Επαρχιακού δρόμου;;;; Πόσους νεκρούς θα πρέπει ακόμα να μετρήσουμε μέχρι που να του τα θυμίσουν οι γραφικοί εκπρόσωποι του στο Επαρχιακό συμβούλιο;;;;

    • Διαγράμμιση ανύπαρκτη εκεί που σκοτώθηκαν τόσα νέα παιδιά και ο γραφικός μας Έπαρχος τρέχει στα πανηγύρια...

      Και στην πόλη της Κω όπως και στα χωριά δεν υπάρχει, οι διαβάσεις παιζών πουθενά, Περιφερειάρχης και δήμαρχος μετράνε μόνο τα τροχαία και δυστυχώς τους νεκρούς μας. Τα σήματα είναι κρυμμένα στα δέντρα και η τροχονόμοι βγαίνουν από τα γραφεία μόνο μετά από θανατηφόρο ατύχημα, μερικές μέρες για τα μάτια του κόσμου…

    • Για ολους τους ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ που κατηγορουν την προληπτικη εγκατασταση...

      Για ολους εσας τους «ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ» που κατηγορουν την προσπαθεια προληψης ενος ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ τι γνωσεις εχετε και τι εμπειρια ωστε να γινετε ΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. Αν γνωριζατε κατι, καλα θα ηταν να μας το πειτε και σε εμας τους υπολοιπους. Διαφορετικα ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ. Οσο αφορα τους μεγαλοσχημονες που δημιουργησαν το θεμα καλο θα ηταν να ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ πριν το εκστομησουν ΑΝΕΥΘΥΝΑ και ΗΛΙΘΙΩΣ. (εγω σαν τουριστας σε μια αλλη χωρα αν το εβλεπα θα αισθανομουν ΣΙΓΟΥΡΙΑ σε σχεση με την ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ). Ολα τα αλλα εναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ για να εχουν κατι να λενε και να αισθανονται οτι και αυτοι ειπαν μια ΜΑΚΑΚΙΑ).

    • ΟΙ ΚΩΟΙ ΣΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΦΝΙ.ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΗΤΑΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΕΣΒΕΙΣΕ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΥΤΙΛΙΖΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ.ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΙΣΟΥΝ ΕΣΥ.ΠΑΛΙΟΦΑΚΙΣΤΟΜΟΥΤΡΟ.ΚΙΑΡΗ ΜΗΝ ΚΟΨΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ,ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ,ΔΕΥΤΕΡΟΝ Η ΕΛΕΘΥΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ,ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΩ ΟΝΟΜΑ,ΓΙΑΝΝΗ.

  2. Τουλάχιστον η Πυθία και το μαντείο των Δελφών στην αρχαιότητα ήταν πιο συγκεκριμένοι

    Από τις αοριστιες των σεισμό λόγων… Προέβλεψαν τον σεισμό του 2015.. Όχι… Τώρα βγάζουν θεωρίες να είναι καλυμμένος ο κ@λος τους. Οι άχρηστοι

    • Παρτε δρομο από το νησι οσοι κυριτσικοι απομείνατε,γιατι το 70% του νησιου θα σας κηνυγησει.Μεχρι εδώ και μη πα-ρε-κει,η καταστροφή του νησιου .Ας ερθει καμια καμερα από τα μεγαλα καναλια να δειξουν την καταντια,την βρωμια και την λυσωδεια που εφερε η βρωμιαρικη δημοτικη αρχηΑντε πανιβλακες ολοι σας.

  3. Πιο γραφικοί πεθαίνεις... Πήγαινετε ρε να βρείτε καμία δουλειά και να δουλεψετε

    Άσχετοι σεισμό λόγοι.. Που κοροιδευετε τον κόσμο…. Και εγώ σαν πολίτης σαν πο σας λέω ότι επίκειται σεισμός έως 4 Ρίχτερ τα επόμενα 10 χρόνια στην Κω..ετσι είμαι καλυμμένος για τα επόμενα 10 χρόνια ..αν γινει ότι σας ενημέρωσα…… Τόσο ξεφτίλες, είστε κύριοι σεισμό λόγοι αν καταλάβατε τι θέλω να πω

  4. Δηλαδή, λέτε για τσουναμι χωρίς να ξέρετε πότε, πόσο έντονο και γιατί.

    Δηλαδή, και να μην λέγατε τίποτα.. Ποια η διαφορά… ΑΠΌ το να λέτε αυτές τις αοριστιες που δεν ξέρετε το πότε, το γιατί και την ένταση…

  5. Έλα Χριστέ και Παναγιά μου τι ακούς ….. Ένα τσουνάμι σε μια περιοχή 1 μέτρο είναι το ίδιο με ένα τσουνάμι 5 μέτρα !!!!! Διαμαρτύρονται στην Κω λέει ενώ στην Ιαπωνία στις παραλίες έχουν παρόμοιες ταμπέλες ανά 1000 μέτρα .Δεν μας είπε όμως τον εκεί έχουν κάθε χρόνο ένα τσουνάμι (Τo 30 % αυτών που συμβαίνουν παγκόσμια ) οι ταχύτητες φτάνουν και ξεπερνούν τα 500 χιλιόμετρα την ώρα και θύματα συχνά, ενώ στην Κω ένα μικρό βρέξιμο κάθε 100 χρόνια και κανένα θύμα τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια κλπ κλπ Τελικά δεν ρωτήθηκε και πολλά απλά πράγματα ο γνωστός ειδικά στον χώρο του πχ πόσα χρήματα είναι το πρόγραμμα, ποιοι συμμετέχουν, γιατί 2 ειδοποιήσεις μόνο στο λιμάνι και όχι σε αλλά σχετικά πιο επικίνδυνα σημεία, ΑΝ και πόσοι αισθητήρες βάλλανε στην θάλασσα και που, τυχαία ?? Αλήθεια ήταν μια συνέντευξή για τον κόσμο, για να μάθει ή για κάποιους άλλους λόγους ..

  6. Προτείνω συγκράτηση σε όσους γράφουν εναντίον του κυρίου Λέκκα. Είναι συντάκτης της παγκόσμιας κλίμακας τσουνάμι (????). Μήπως έχει κάποιο οικονομικό όφελος από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Αν ναι την δουλειά του κάνει ο άνθρωπος, όπως ο Τσελέντης που θέλει οι πετρελαϊκές εταιρείες που κάνουν γεωτρήσεις να έχουν και συμβούλους σεισμολόγους. Μυρίστηκαν παραδάκι και δόξα και άρχισαν τις δηλώσεις.

  7. Στο κεντρο ερευνων της ευρωπαικης ενωσης τον δεκεμβρη του 2017 ο κυριτσης ειπε για μικρο τσουναμι 60 εκατ. (Να βρεξουμε τα ποδια μας που ειπε και ο φανουριου και όχι 1.5 μετρο υψος που λενε καποιοι για να καλυψουν τον απερχομενο. Ανθρωποι εικινδυνοι που πηραν τις τυχες του υοου στα χερια τους και μας οδηγουν στον αφανισμο την ιδια συιγμη που η παρτη τους καλα φουσκωνει….

  8. Κοιτάτε το πόσα λεφτά θα πάρετε σιγά που νιαζεστε για το αν θα φοβηθουν οι τουρίστες…!!! Μόνο τα λεφτά σας ενδιαφέρουν…
    Το αν θα σκοτωθούν οι τουρίστες δεν σας νοιάζει…
    Για να το έβαλαν καποιον λογο έχουν..Δεν μπήκε…τυχαια…

    Σεισμό μεγάλο περιμένουν…Ίσως

  9. το παγκαρι ναναι καλα. ολες τις εκκλησιες μπορει να τις φτιαξει ακομα και να κανει καινουργιες.

  10. ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

  11. βγαινουν μονο για φραπεδο-καφεδακι με το περιπολικο ….. ποσα θυματα θρηνησαν προσφατα οι οικογενειες γνωστων ατομων. κοιταζουν μονο να γραφουν ανυποψίαστους πολιτες απλα για να γραφτει στο βιβλιο συμβαντων. μπηκαν με το μεσο κι ειναι αραχτοι.

  12. Και τι είναι ρε μποχαλέζοι οι σεισμολόγοι μέντιουμ? Να σας προβλέψουν αν θα γίνει σεισμός και πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το τσουνάμι? Άμα γίνει τίποτα όμως θα τρέχετε χεσμένοι στο Δίκαιο πάλι με τα στρώματα παραμάσχαλα για να γλιτώσετε.

    • Και εσύ λες ότι θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, θα έχουμε τσουνάμι πραγματικό και όχι βρέξιμο ποδιών, θα το εμφανίσει η πινακίδα (αν θα δουλεύει μετά από τέτοιο σεισμό), θα το δει ο κόσμος και θα σωθεί.

  13. Ευτυχώς ο Γιώργος Λυριτζής το βράδυ του σεισμού έστεισε το κέντρο επιχειρήσεων στο κτήριο της μαρίνας μας.Ποσο άσχετος….
    Βγήκαν σημερα να τον υποστηρίξουν τα μεσα των απευθειας καταθέσεων….

  14. τσουναμάκι ναι μπορεί να γίνει, επικίνδυνο αδύνατο.Η ιστορία το λέει ειδικά για την Κω
    Καλα μια και το ύψος λέει δεν σημασία !! Αν στην Κω γίνονταν πριν δυο χρονια και ειχε ύψος 5 μέτρα θα είχε την ιδια ορμή ? τις ιδιες επιπτώσεις ?????????????? Διαβάστε το πολυ ενδιαφέρον βιβλιο του καθηγητή Παπαδόπουλου που ειναι υπεύθυνος για τα τσουναμι της Ουνεσκο και απ οτι λέει γιαυτο που καναν δεν ρωτήθηκε καν

  15. γιατί σαλτάνε τα καβούρια από τις τσέπες των ξενοδόχων

  16. Κανείς δεν ρώτησε ποιος και γιατί αποφάσισε να επιλέξει την Κω και να αναρτήσει την πινακίδα για τσουνάμι. Γιατί επιλέχτηκε ειδικά η Κως και όχι άλλα το ίδιο ή περισσότερο σεισμογενή νησιά του Αιγαίου;;Στο θέμα αυτό η Κως είχε <>μεταχείριση, ενώ σε όλα τα άλλα αφήνεται στην τύχη της. Έπεσε, βλέπετε,πολύ χρήμα από την Ευρώπη στις τσέπες των εμπνευστών της ανάρτησης. Ο κ. Κυρίτσης όφειλε να αρνηθεί την τοποθέτηση των πινακίδων στο μέσο του καλοκαιριού.

  17. Εγώ που δεν ξέρω πολλά καταλαβαίνω ότι το κάνουν για λεφτά. Αυτό φαίνεται γιατί εκτός από τις χρηματοδοτουμενες πινακίδες δεν έχουν ενημερώσει για τίποτα τον πληθυσμό και δεν έχουν κανένα σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Άρα Κυριτσης Λέκκας και οι συν αυτω του βαθέος ΠΑΣΟΚ μας δουλεύουν ασύστολα. Ελπίζω ο νέος δήμαρχος να βάλει μια σειρά και σχέδιο ανασυγκρότησης του νησιού μας

  18. Πολυ σωστα θα συνφωνησω με τον κ Λεκκα! Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα τσουναμι στο νησι μας. Θα πρεπει να μιλησουμε να βαλουν και αλλες πινακιδες στους πολιτικους μας πραγμα που θα το κυνηγησω προσωπικα. Παρενθεση: ο τουρισμος δεν πλήττεται για κανενα λογο..

  19. στημενες συνεντευξεις σε δικους του σταθμους για να καμαρωνει στον καθρεφτη.
    μετα ερχετε η αληθεια και το κλεινουν το μαγαζι ολοι οι συμμετεχοντες. ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

    • «Εκείνη την μέρα το νησί σείστηκε και πολύ μικρό τμήμα του σώθηκε. Αμέσως ακολούθησαν πολλά και καταστροφικά γεγονότα. Η θάλασσα με ορμή πλημμύρισε τα οικήματα κοντά στις ακτές. Τα τεράστια κύματα προχώρησαν προς το εσωτερικό καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Έφτασε ακόμα και αυτούς που έτρεχαν προς τα ιερά για να γλιτώσουν. Εγώ έφτασα στο νησί λίγο μετά τον σεισμό και αντίκρισα την ερήμωση και την καταστροφή. Ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα ήταν διάσπαρτα…… Οι λίγοι άνθρωποι που συνάντησα ήταν σκυθρωποί και λυπημένοι γιατί έχασαν ανθρώπους και περιουσίες ….( Ιστορία ΙΙ,16 ). Το είχε γράψει παλιότερα ο κύριος Φανουρίου… τώρα μιλά για ένα μέτρο…. https://www.iefimerida.gr/news/352012/oi-katastrofikoi-seismoi-kai-ta-tsoynami-poy-ehoyn-htypisei-tin-ko-1933-thrinise-178

  20. Για το τσουνάμι μετα τον σεισμο το ειδοποιησαν μετά από οκτώ ώρες . Για το τσουνάμι στις εκλογές που τον πήρε και τον σήκωσε δεν τον ειδοποίησε κανείς.

  21. Γιατί εδώ αποδεδειγμένα έχουμε περισσότερα θύματα από ότι στο τσουνάμι.

  22. We planned to stay in Kos for a month. But after all this mess, we leave tomorrow.
    And we never be back here. We feel sorry for the loss of money and time.
    Anyway, we love Kos and some people should feel sorry for themselves.

    • Βρε τι κάψιμο…αυτό και αν ήταν το σχόλιο της χρονιάς.Πολύ κάψιμο..αναστάτωση ..αφού έφαγαν το καταπέτασμα,αναστατώθηκαν για κάτι που μπορεί να γίνει την ..Δευτέρα Παρουσία.

  23. Περιμένουμε τεράστιο τσουνάμι γιατί κάθε 5000 χρόνια κάνει τσουνάμι στο Αιγαίο, και η τελευταία φορά ήταν πριν 4500 χρόνια, άρα όπου να’ναι έρχεται το επομενο

  24. Αυτές οι πινακίδες είναι για την ασφάλεια σας..
    Το 2017 Που έγινε το τσουνάμι…
    Με το που ακούσατε την λέξη τσουνάμι

  25. Αυτές οι πινακίδες είναι για την ασφάλεια σας..
    Το 2017 Που έγινε το τσουνάμι…
    Με το που ακούσατε την λέξη τσουνάμι τρεχάτε όλοι να φύγετε με αποτέλεσμα να μπλοκάρει Η κυκλοφορία..τουλάχιστον με τις πινακίδες θα έχουμε χρόνο να φύγουμε με…ασφάλεια..
    Τα έβαλαν για κάποιο λόγο.. λέτε ότι τρομάζει τον κόσμο..ίσα ίσα που ο κόσμος νιώθει πιο ασφαλείς
    Πιο καλά τρομαγμένος κόσμος πάρα σκοτομενος..οπως έγινε και το 2017..!! Αν έπαιρναν τα απαραίτητα μέτρα ίσως να μην σκοτονοντουσαν..σε ένα πλανήτη είμαστε ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί ..!! Και στο παρελθόν έχει ξανά συμβεί.
    Σας ενδιαφέρουν τα λεφτά των τουριστών μόνο

    • Και εσύ λες ότι θα δουλέψουν σωστά, ότι θα τις διαβάσει ο κόσμος και ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες που πιθανόν θα λένε οι 3 πινακίδες. Δεν ξέρω που ζεις αλλά για την Κω αυτά αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εννοείται ότι τσουνάμι μπορούμε να έχουμε για έναν σεισμό που δεν έχουμε καταλάβει. Δηλαδή μπορεί ο σεισμός να γίνει στην Ρόδο, εμείς να μην τον καταλάβουμε αλλά το κύμα να έρχεται. Οπότε οι πινακίδες (χωρίς να έχουμε καταλάβει κάτι) θα λένε ότι έρχεται τσουνάμι. Τι λες ότι θα γίνει;

  26. Θελει να αφησει παλι το σημαδι του ο Κυριτσης στο λιμανι για να τον θυμομαστε τι να πω ελυσε το προβλημα του νησιου οταν θα γινει ο σεισμος θα τρεξουμε ολοι στο λιμανι να δουμε τι θα γραφουν οι πινακιδες αν ερχεται τσουναμι και θα ακουσουμε και τις σειρηνες που εχουν βαλει απο επανω να τρεξουμε ολοι προς τα βουνα προς τις ταρατσες των σπιτιων για να σωθουμε αυτο θα κανουμε τελικα ναι αλλα προλαβαινουμε μεχρι να παμε στο λιμανι και να φυγουμε θα μπλοκαριστουμε στην κινηση θα μας πνιξει η θαλασσα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ