Στα ίχνη του κορονοϊού (αναφορά στο 1ο θετικό κρούσμα)

24
3259

Στα ίχνη του κορονοϊού (αναφορά στο 1ο θετικό κρούσμα)

Έλλη Καρανίκα

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία μετά την ανακοίνωση του πρώτου θετικού κρούσματος από κορονοϊό την 1/4/20. Παρότι δικαιολογημένη η ανησυχία για κάθε θετικό κρούσμα, ορισμένες  φωνές δεν συνέβαλαν, κατα την γνώμη μου, στην διατήρηση ενός  κριτικού μεν  αλλά  ψύχραιμου και τεκμηριωμένου δημόσιου λόγου. Θα επισημάνω κάποια στοιχεία του περιστατικού  που λόγω συγκυριών γνωρίζω καλά, τουλαχιστον μέχρι τα ορια του εργασιακού μου χώρου :

Ο ασθενής ταξίδεψε στην Αθηνα13-16/3.Στις 20/3 ειχε καποια ηπια συμπτωματα και απειχε από την εργασία του, με κατ΄οίκον αυτοπεριορισμο. Στις 28/3 λόγω παραμονής των συμπτωματων πήγε  στο νοσοκομειο οπου η Γενική Γιατρός εφημερίας σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  του έκανε το τεστ, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Επειδή τα συμπτώματά του παρέμειναν ήπια, συστήθηκε βάσει των οδηγιών συνέχιση του αυτοπεριορισμού σπίτι του, μέχρι να βγουν τα αποτελεσματα. Επειδή δεν υπάρχει courier το Σ/Κ  η απάντηση για το θετικό τεστ ηρθε  μετά 5ημερο και κοινοποιηθηκε αργα το βραδυ της 1/4/20 στον Διευθυντη της Παθολογικης κλινικης.  Ακολουθησε ενημερωση του Διοικητή, της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας και της Πρόεδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων και αμεση συνάντηση των τριων παραπανω Γιατρων στο Νοσοκομείο, οι οποιοι ανέφεραν  το κρούσμα στον  ΕΟΔΥ  για περαιτερω Οδηγιες. Στην τηλεφωνικη ενημερωση του ασθενή, αγνώστων λοιπών στοχείων σε εμας, διαφανηκε  σταση υπευθυνότητας και συνεπειας, μας διαβεβαίωσε δε ότι τις τελευταίες  3 ημέρες ηταν εντελώς  ασυμπτωματικός και οτι κανενα  από τα ατομα που συνάντησε στην Αθήνα δεν είχε παρουσιάσει συμπτωματα μόλυνσης. Ο ΕΟΔΥ  εκτίμησε ότι  αφού είχαν περάσει 16 ημέρες από την επιστροφή του και 12 απο την ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων, μπορούσε να επιστρέψει στην εργασία του, μετά την συμπλήρωση  14ημερου κι εφοσον παραμενει 3 ημερες ασυμπτωματικός. (Εδώ να επισημανθεί οτι σε περίπτωση συμπτωματων σε εργαζομενο που ανηκει στο ιατρονοσηλευτικο Προσωπικο,εκτεθειμένο καθημερινά στον κίνδυνο, απομακρυνεται  μόνο για 7 ημερες και μετα επιστρεφει στην εργασία του). Επιπλεον,ο ΕΟΔΥ μας απαντησε οτι δεν χρειαζεται  2ο δειγμα, αρνητικό, για να επιστρεψει στη δουλεια. (Οι τηλεφωνικες επικοινωνιες ειναι καταγραμμενες στον ΕΟΔΥ, στις τηλεφωνικές συνδέσεις της νυχτερινης βαρδια στην 1/4/). Δελτιο τύπου του νοσοκομειου για ενημέρωση του κοινού έγινε το ίδιο βραδυ από τον Διοικητή, λίγες ώρες μετά τα αποτελεσματα. Να τονιστει δε, ότι δεν προβλέπεται για το Νοσοκομείο υποχρέωση  ενημερωσης θεσμικών πολιτικών/πολιτειακών/επαγγελματικών προσώπων ή φορέων για επιβεβαιωμενο κρουσμα, λογω νομοθεσίας  για τα προσωπικα  δεδομενα. Στις 2/4, η γραφουσα  προεβη σε νεα  επικοινωνία με την Τμηματαρχη της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης  Λοιμωδων του ΕΟΔΥΠ  για το θεμα  και δεν κριθηκε αναγκαια η αλλαγη Οδηγιών.

Την ευθυνη ιχνηλατησης έχει αποκλειστικα ο  ΕΟΔΥ μέσω του Γραφείου Επιδημιολογικών Ερευνών του σε επικοινωνία με τον ασθενη (όχι με την αστυνομια). Δεν εμπλεκεται άλλος φορέας στην διαδικασία. Καλώς έπραξε ο  κ. Δημαρχος και  επικοινώνησε με τον κ. Χαρδαλια απ΄όπου μαθαμε έγινε ιχνηλατηση. Παρά τα τυχον ευλογα ερωτηματα, η διαδικασια  είναι στην κριση μας.

Στο διαστημα 16/3-5/4 κανενα ύποπτο  κρούσμα δεν προσήλθε με συμπτώματα στο Νοσοκομείο μας  που να σχετίζεται με τους επιβάτες των δυο πτήσεων του ασθενή, ούτε από τον εργασιακό του χώρο στο εργοτάξιο ή στο αεροδρόμιο. Επειδή είχε κυκλοφορησει  στα ΜΜΕ αστραπιαία η ταυτοποιηση του ασθενή, αντιλαμβανόμαστε ότι από την  1/4  που ηταν γνωστός πλέον ο ασθενής, αν είχε ερθει κάποιος σε επαφή μαζί του ή αν τον είχε δει καποιος να κυκλοφορεί ανεύθυνα ώστε να διασπείρει την νόσο, θα είχε πλημμυρίσει το Νοσοκομείο από πιθανά…ύποπτα κρούσματα.Τίποτα τέτοιο δεν εγινε, ουτε απο πιθανούς συνταξιδιώτες ούτε από το  εργοταξιο (:σημερα μόνο προσήλθαν 2 με άτυπα συμπτώματα)  Παρολα αυτα, δεν γνωρίζω γιατί δεν  ενημερωθηκε το Προσωπικό στο  εργοταξιο και στο αεροδρομιο για το θετικό κρούσμα, οπως επρεπε να ειχε γίνει απο τους καθ΄υλην  αρμοδιους του καθε χωρου. Η διακοπή των εργασιων του εργοταξιου απο προχθες  Παρασκευή (για 14 ημερες), νομίζω ότι δημιουργεί μεγαλυτερη αμηχανία, απορία, σύγχυση παρά εφησυχασμό! Μπορεί η διακοπή  εργοταξίου να ξυπηρετει μεν ψυχολογικούς λόγους αλλά η…αναδρομική εφαρμογή της  δεν στηρίζεται στο  πρωτοκολλο του επισημου κρατους. Το παραδειγμα της πλήρους  διακοπής εργασιών στην Μύκονο, έγινε σωστα αμέσως , μετά την διάγνωση του θετικού  κρουσματος και προφανώς  δεν οφείλεται στην μεγαλύτερη ευαισθησία των εντοπιων Αρχών αλλα στο ότι το πρωτο θύμα διατηρούσε αποθηκη ξυλείας από την οποία προμηθευονται τα συνεργεία. Επιπλεον, μέσα στα κυκλαδιτικα σοκακια υπάρχουν συνεργεία με 2-3 μαστόρους σε καθε σπιτι εν οψει της σεζον, οποτε ο κινδυνος διασποράς της νοσου είναι μεγαλος. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η προφύλαξη της υγείας των εργαζομένων και καθε απειλη της δημόσιας υγείας πρέπει επωνύμως να  καταγγελεται(νομίζω μονο μια επωνυμη αναφορα υπηρχε στον τοπικο διαδικτυακο διαλογο). Όταν ουτε το Εργατικό Κεντρο ούτε ο ΙΣΚΩ, ως καθ΄υλην  αρμοδια Οργανα, έκαναν  παρεμβαση,  η  πλειοδοσία θεατών  σε ευαισθησια είναι άκαιρη και ακριτη  στις παρουσες συνθηκες.

Η διαχειριση ενος  κρισιμου συμβαντος, οπως η επιδημια, ειναι μια  αλυσιδωτη αλληλουχια δρασεων διαφορετικων  φορεων με κοινο στοχο. Χωρίς εμπιστοσύνη στις επιστημονικές  συστασεις  και τηρηση των  διαδικασιών διαχείρισης, ο κίνδυνος  πανικού και αυθαιρεσιών είναι προφανής με απροβλεπτες συνεπειες. Ισχύει ό,τι στον πόλεμο. Δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον κόσμο η καλλιέργεια συνομωσιολογικων   σεναρίων, δυσπιστίας και αυθαιρετων  υποδειξεων. Η οφειλομενη εμπιστοσύνη και συμμόρφωση στις Οδηγίες δεν ακυρώνει προφανώς την κριση και την κριτική μας αρκεί να είναι καλοπροαιρετη κι οχι μηδενιστική. Διαφορετικά,  γινεται ανακυκλωσιμο  προϊον στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης  με  την αυταπατη δηθεν  συμβολης σε δημοσιο( ανωνυμο) διαλογο. Κι αν η πραγματικοτητα δεν συμφωνει μαζι τους, τοσο το χειροτερο για την …πραγματικότητα!!

Με την ευκαιρία, να επισημανουμε την αναγκη σεβασμού στα προσωπικά δεδομενα  και την αποφυγη του στιγματισμού των ασθενων που βγαινουν θετικοί στον κρονοϊο. Πολυ σωστα ο Περιφερειαρχης κ.Χατζημαρκος καταδικασε δημόσια την μεταχείριση της   ασθενους στην Ροδο.   Στην περιπτωση της Κω, πριν δημοσιευτει η ανακοινωση του κρουσματος ειχε κυκλοφορησει το ονομα, οι πτησεις του, η οικογενειακη του κατασταση, το επαγγελμα κλπ Στην Απόφαση  της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις  18.03.2020  επισημαίνεται ότι η Πολιτεία μπορει να προβει σε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, έχοντας την  υποχρέωση να διαφυλάξει το σύνολο των πολιτών, εφόσον υπάρχει απειλή για τη δημόσια υγεία , τηρώντας όμως, την  «Αρχή της  Ελαχιστοποίησης». Δηλαδή, πρέπει να δίδονται στη δημοσιότητα μόνο οι απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες πληροφορίες που απαιτούνται για να προστατευθεί ο πληθυσμός και όχι άσκοπες πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα που δεν εξυπηρετούν το σκοπό της προφύλαξης και της προστασίας των πολιτών από τη συγκεκριμένη νόσο.Η  παροχή πληροφοριών για την κατάσταση υγείας των ασθενών δεν είναι επιτρεπτή αν δημιουργεί κλίμα προκατάληψης και στιγματισμού.

Τι εκχωρησεις ατομικών δικαιωμάτων  μπορούμαστε να κανουμε στο ονομα της  συλλογικης ασφαλειας; Ας σκεφτούμε μηπως μια τετοια πρακτικη εγκυμονει κινδυνους για τους πολιτες οταν  ο κινδυνος απο τον κορονοϊο  περάσει.Παραθετω τον συλλογισμό του διανοούμενου συγγραφεα  Σταυρου Ζουμπουλακη: «Είναι σημαντικο οι ζωντανοι, οταν πια θα εχει περασει το κακο, να μην ντρεπονται γαι την σταση τους, τον καιρο της επιδημιας»

24 ΣΧΟΛΙΑ

    • ….κυρια καρανικα χρειαζεται υπευθυνοτητα απο ολους!!
      Που ξερω εγω με ποιους ηρθαν σε επαφη δι αυτοι?

      • Τα έχουν κάνει μούσκεμα… Διοικητής και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας απέτυχαν ακόμα και στην ενημέρωση του κοινού… Στα σχέδια αυτών των ανθρώπων εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για την επιδημία… Ξυπνήστε και προετοιμαστείτε εγκαίρως…

  1. κυρια καρανικα, για τις τραπεζες τι λετε; μηπως πρεπει να παει καποια διαμαρτυρια προς τα πανω; πηγα το πρωι και διαπιστωσα οτι δεν τηρουντε οι αποστασεις, βηχουν ο ενας στα μουτρα του αλλου, δεν φορανε μασκες οι πελατες και το προσωπικο.δεν υπαρχουν διαχωριστικα τζαμια για πελατες προσωπικο. απο αυτα που ακουμε καθημερινα, διαπιστωνω οτι δεν τηρειται τιποτα. ποιοι φταινε; ποιοι ειναι οι αρμοδιοι; θα ενδιαφερθουμε οταν εχουμε κρουσματα; μηπως θα ειναι πολυ αργα;

  2. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/4 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ////// ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΟΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ. ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΓΑΝΤΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΝΤΙΣΥΠΤΙΚΟ. ΣΤΟ //////ΣΤΟ ΖΙΠΑΡΙ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΥΤΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ. ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ???

  3. Το θεμα ειναι η απουσα ενημερωση οχι το ονομα αυτου ! δεν μας ενδιαφερει. Οι αρμοδιοι και η σωστη ενημερωση μας ενδιαφερει και μονο!

  4. Ψύχραιμη προσέγγιση, απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, σεβασμός στην ιατρική δεοντολογία . Οποίος έχει διαφορετική γνώμη, να την εκφράσει ΕΠΩΝΥΜΑ και όχι να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία μιας «επιτροπής «

  5. Ας απαντήσει κάποιος για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
    1η Ερώτηση: Ο ασθενής πήγε στο νοσοκομείο το Σάββατο 28 Μαρτίου ή την Πέμπτη 26 Μαρτίου όπως είπε ο διοικητής στα ΜΜΕ;
    2η Ερώτηση: Ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς έγινε ή δεν έγινε όπως είπε ο Διοικητής ότι του είπαν από τον ΕΟΔΥ ότι δηλαδή δεν χρειαζόταν;
    3η ερώτηση: Το εργοτάξιο έκλεισε για 14 ημέρες ή όχι αφού ο διοικητής είχε πει ότι όλα καλά δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο στο χώρο εργασίας και ο ασθενής από Δευτέρα θα γύριζε στη δουλειά του;
    4η Ερώτηση: Το νοσοκομείο υποχρεούται ή όχι να ενημερώνει τις τοπικές αρχές π.χ. Έπαρχο, Δήμαρχο ;

    • Εγώ βασικά κατάλαβα ότι όλη τημ ανησυχία αυτή την δημιούργησε ο Διοικητής του νοσοκομείου με τις 2 πρώτες ανακοινώσεις που κανένας δε κατάλαβε τίποτα απολύτως !!!!!

  6. Ο διοικητής σε δηλώσεις του φωτογράφισε τον ασθενή δίνοντας πληροφορίες για το που δουλεύει, το επάγγελμά του, εάν έχει οικογένεια στην Κω και άλλα . Απαράδεκτα πράγματα για πιθανό στιγματισμό των ασθενών. Καλό θα ήταν λοιπόν στο νοσοκομείο να τα συζητήσετε μεταξύ σας και να μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων

    • Μονο οι κομπλεξικοι στιγματιζουν..αν ειναι δυνατον, μια τοσο προοδευτικη κοινωνια εκμοντερνισμενη με ευρωπαικα προτυπα κ να ακουγονται τετοιες κουβεντες! τσ τσ τσ.

  7. Αυτά τα δυο άτομα που προσήλθαν σήμερα στο νοσοκομείο με άτυπα συμπτώματα (άτυπα εννοείται κυρία καρανικα ήπια ;;;) θα μας δώσετε σχετική ενημέρωση είτε είναι θετικά είτε αρνητικά ;;;;;

    Κανένας δε ζήτησε τα στοιχεία των νοσουντων μη το αναφέρετε συνέχεια για αποπροσανατολισμό

  8. Γιατί δεν δίνετε ακριβή ημερομηνία άφιξης του στην Κω και με ποια πτήση; Αν κατάλαβα, λέτε ότι ήλθε στην Κω αεροπορικώς στις 16/03, δεν αναφέρετε όμως με ποια πτήση. Οι συνταξιδιώτες του , δηλαδή, δεν πρέπει να γνωρίζουν ότι συνταξίδευαν με άτομο που είχε ήδη συμπτώματα ; Οι επιβάτες της πτήσης όπως και να χει ήταν στο αεροσκάφος μαζί του για σχεδόν μια ώρα, να μην αναφέρω το λεωφορείο προς και από το αεροσκάφος, με ότι αυτό συνεπάγεται, χειρολαβές κ.τ.λ. Την ευθύνη της ιχνηλάτησης, όπως λέτε, την έχει ο ΕΟΔΥ. Την ευθύνη, όμως, για την υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων της Κω ποιος την έχει;

  9. Αχ καλή μου γιατρέ γιατί δεν είσαι εσυ στο τιμόνι του νοσοκομείου?Αυτος ο άσχετος που έχετε θα το πάρει στα βράχια. Σαν το Τσίπρα. Του Τσίπρα άνθρωπος δεν είναι? ΕΣΥ είσαι αξία. Δικιά μας είσαι. Μπράβο ο Μητσοτάκης μας!

  10. Ελλη από την αρχή έγινε κακός χειρισμός του θέματος επικοινωνίακα. Και το μεγαλύτερο είναι αυτό του ότι δεν χρειάζεται ιχνηλατιση, αυτό ανησύχησε τον κόσμο. Έβαλες τα πράγματα στη θέση τους, ανέλαβε εσύ αυτή την δουλειά σε παρακαλούμε.

  11. Κυρια καρανικα δεν μου απαντησατε. Ασχολειστε με ενα θεμα και την καλη η κακη διαχειρηση του που εχει περασει καλως η κακως στο παρελθον. Για το θεμα που σας εθιξα αλλοιμονο αν συμβει κατι. Θα κανετε ιχνηλατηση σε χιλιαδες;

  12. μαθαμε τελικα με τα πολλα οτι κλεισανε την εταιρια και κανανε απολυμανσεις(ηταν που δεν υπηρχε προβλημα).οι συναδελφοι του μπηκαν σε καραντινα(επειδη δεν υπηρχε προβλημα).οι συναδελφοι του κανουν διακοπες τωρα και γυρνανε στην καρδαμαινα,ποιος τους ελεγχει αυτους??……..

  13. Η παγκόσμια ιατρική και όχι μόνο επιστημονική κοινότητα ισχυρίζεται ότι ο σουλτάνος κρύβει κρούσματα !!!

    Αλλά αυτά γίνονται μακριά από μας ε;;; Σε χώρες απολίτιστες εεεεε;;;;

  14. Ελλη την παπια κανεις; γιατι δεν απαντας σαυτα που σε ρωτουν και περιμενουν απαντησεις;

  15. Είναι αλήθεια κ.Καρανικα ότι δυο άτομα από τον ίδιο χώρο εργασίας με το κρούσμα νούμερο 1 προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα και έχει σταλεί δείγμα προς εξέταση ;;;
    Και αν ναι θα μας ενημερώσετε αν ήταν θετικά η όχι ;;;

  16. Εχω προσέξει σε σούπερ/μίνι μάρκετ, καταστήματα κινητής κτλ το προσωπικό να μην φοράει μάσκες και γάντια….δεν θα έπρεπε;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ