Άκρως εντυπωσιακό & λειτουργικό το ανακαινισμένο ΜΟΥΣΕΙΟ της Κω

Παρουσία του Υπ. Πολιτισμού τα εγκαίνια - Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία.

0
9471
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Ρεπ. Ξανθίππη Αγρέλλη – Γιάννης Κιάρης
«Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, στους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτού του τόπου» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, το αποψινό άνοιγμα του Μουσείου της Κω έπειτα από 5 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του για την ριζική ανακαίνισή του.

Το αποτέλεσμα κρίνεται απ’ όλους τους παριστάμενους (όπως μπορείτε να διακρίνετε στο οπτικοακουστικό υλικό) ως ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Αρχικά, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και ακολούθησε η ομιλία του Υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά ο οποίος και το εγκαινίασε κόβοντας (από κοινού με τους Γ. Χατζημάρκο – Γ. Μαχαιρίδη) την κορδέλα στην είσοδο του ανακαινισμένου κτηρίου.

Σε ένα σημείο συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, με ανθρώπους δυστυχισμένους και κατατρεγμένους, τους οποίους συναντούμε και σήμερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου ο οποίος τόνισε ότι παρά την έλλειψη πόρων, με μόνα διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εγινε κατορθωτό το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Περιφ. Αρχής (παρών ήταν επίσης ο πρ. περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης) και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή. Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του Γ. χατζημάρκου στη δύσκολη κατάσταση που βίωσε πέρσι το νησί της Κω με το μεταναστευτικό/προσφυγικό τις συνέπειες του οποίου πληρώνει μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτη ακόμη η επισήμανσή του προς τον Υπουργό για τους εγκαταλελειμμένους και χορταριασμένους αρχαιολογικούς μας χώρους…Ώστε να υπάρξει σχετική μέριμνα.

Τέλος, εκ μέρους της εφορείας αρχαιοτήτων Δωδ/σου η προϊσταμένη Μ. Μιχαηλίδου συνοδευόμενη από τον πρ/μενο νεοτέρων μνημείων, Γ. Καρυδάκη, έκαναν μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση των εργασιών που εκτελέστηκαν, καθώς και του περιεχομένου των εκθεμάτων που εμπλούτισαν εντυπωσιακά στις προθήκες, τόσο του ισογείου όσο και του ορόφου του μουσείου (φωτό).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων (εκτός από τοους Γ. Χατζημάρκο και Γ. Μαχαιρίδη που αναφέραμε πιο πάνω): οι Βουλευτές Δ. Γάκης και Η. Καματερός, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ Κω, Δημοτικοί, Περιφερειακοί σύμβουλοι, η Μ. Ιατρίδη, ο Χ. Κόκκινος, ο Β. Χατζηγιακουμής, ο Θ. Νικηταράς, ο Β. Ξυπολιτάς, ΄Κώοι της διασποράς και πολλοί συμπολίτες μας.

Η τελετή έκλεισε με μουσική εκδήλωση εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Η Ωδή του Ανακρέοντα»,

Αναγεννησιακή μουσική σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους με τους:
Σταμάτη Παυλούς κόντρα τενόρο και Στάθη Σκανδαλίδη στο Αναγεννησιακό λαούτο.

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016. Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω, ο Δημήτρης Γάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα και για την Κω και για ολόκληρη την Ελλάδα. Το ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ανοίγει τις πύλες του. Όχι απλά σαν μια ακόμα προέκταση στις περιηγήσεις της πλούσιας ιστορίας του νησιού, αλλά με στόχο να συνδεθεί δυναμικά με τους ανθρώπους και την υπάρχουσα κατάσταση της πόλης. Προσφέροντας τα δικά του πλούσια τεχνολογικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, ως ένας νέος σύγχρονος χώρος πολιτισμού. Η ιστορία, η ιατρική παράδοση, οι αξίες του πολιτισμού και του ουμανισμού, είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το νησί της Κω, την πατρίδα των Ιπποκράτη, Φιλητά και Θεόκριτου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στη νέα του ανακαινισμένη μορφή, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο του νησιού.
Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλλαν με τη συλλογική τους προσπάθεια στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου που προβάλλει με μοναδικό τρόπο την ιστορία, τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα των Δωδεκανησίων σ’ όλο τον κόσμο.
Ευχή όλων μας είναι να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών σαν μια γέφυρα με το πλούσιο παρελθόν του νησιού και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα πόλο ιστορικής γνώσης, ένα χώρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δρώμενων για την Κω και τα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου.»
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ