Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Το τελευταίο αντίο στον τελευταίο των μεγάλων – Συγκίνηση και δάκρυα – Οι επικήδειοι Live (Φωτο & ΒΙΝΤΕΟ)

17
3068

Πλήθος κόσμου  στη Μητρόπολη

Συγκίνηση και δάκρυα στο ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Συγκίνηση και δάκρυα στο ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Με C-130 από την Ελευσίνα

Στα Χανιά η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Στα Χανιά η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Αύριο Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι η ταφή του, πλάι στη σύντροφο της ζωής του, τη Μαρίκα- Αγρυπνία στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας

Στα Χανιά και ειδικότερα στην 115 Πτέρυγα Μάχης έφτασε στις επτά το απόγευμα η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Αμέσως μετά, η πομπή με τη σορό επί κιλλίβαντος πυροβόλου και αφού άγημα αποδώσει τιμές, θα ακολουθήσει το δρόμο για το Ακρωτήρι και θα καταλήξει στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας, όπου θα γίνει αγρυπνία. Πριν  ξεκινήσει η διαδrομή προς το κοιμητήριο του Αργουλιδέ, όπου ο ίδιος είχε επιλέξει να ταφεί, έχοντας επιμεληθεί τον τάφο του, θα ψαλλεί τρισάγιο.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις τρεις αύριο το απόγευμα θα ταφεί πλάι στην αγαπημένη του Μαρίκα, τον «Κοπέρνικό» του, όπως την αποκαλούσε και η οποία είχε φύγει από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια: Το Μάιο του 2012.

Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου η νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών – Προκόπης Παυλόπουλος: Οι 4 παρακαταθήκες – Ν. Αναστασιάδης: Χαρακτηριστικό του η γενναιότητα-  Κυριάκος Μητσοτάκης: Δικαιώθηκες εν ζωή

Με το κατευόδιο που ταιριάζει στους κατά τον Θουκυδίδη Επιφανείς, το «Αθάνατος» χιλιάδες πολίτες συνόδευσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έξω από τη Μητρόπολη τη Αθήνας και έως το αυτοκίνητο που μεταφέρει τη σορό του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από κει, με C- 130 και συνοδεία των παιδιών και των εγγονιών του, θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι στα Χανιά, όπου αύριο θα ταφεί πλάι στη σύντροφο της ζωής του, την αγαπημένη του Μαρίκα.

Το ύστατο χαίρε απηύθυναν από τη Μητρόπολη Αθηνών στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.Ιερώνυμος. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι του πνευματικού και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας το φέρετρο με τη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σήκωσαν στους ώμους τους τα εγγόνια του εκλιπόντος. Κατά την έξοδο από τον μητροπολιτικό ναό, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ οι περισσότεροι φώναζαν «Αθάνατος».

Προκόπης Παυλόπουλος: Οι τέσσερις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Για τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε στον επικήδειό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μεταξύ άλλων, είπε:

Η πρώτη παρακαταθήκη ήταν η υπεράσπιση της Δημοκρατίας: Ηταν αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη: απέναντι σε όσους επιδίωξαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε ήταν δικτάτορας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ήταν στάση ζωής.
Η δεύτερη παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν αφοσιωμένος στο κοινοβούλιο. Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ηξερε τί σημαίνει Κοινοβούλιο. Ηταν από εκείνους που είχε χάσει για σκοτεινά χρόνια το κοινοβούλιο. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανέναν στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σ΄εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα.

Τρίτη παρακαταθήκη η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση ήταν από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη.

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν αυτή της ενότητας. Είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές του τόπου. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες. Αυτές είναι οι τέσσερις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που πρέπει να μας εμπνέουν. Το κοινοβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, εκεί πρέπει να γίνεται διάλογος, με επιχειρήματα, χωρίς στόμφο. Σ΄αυτή την Ευρώπη ανήκουμε, πρέπει να έχουμε το κουράγιο να αγωνιζόμαστε. Όλοι πρέπει να ξέρουμε τί σημαίνει ενότητα σήμερα. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που μας ενώνουν. Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο. Η Θεία πρόνοια στάθηκε δίκαιη απέναντί σου σεβαστέ πρόεδρε. Δικαιώθηκες εν ζωή.

Νίκος Αναστασιάδης: Η γενναιότητα το χαρακτηριστικό του

Η γενναιότητα χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Στο μέτωπο της Αλβανίας, με γεναιότητα και χαμόγελο σε όλη την πολιτική του διαδρομή, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο. Στάθηκε με γενναιότητα όρθιος στην ώρα της οικογενειακής τραγωδίας, ζητώντας ενότητα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί πολιτικές περιφρονώντας το πολιτικό κόστος. Ηξερε ότι η πατρίδα υπηρετείται με τόλμη και έπαιρνε αποφάσεις με κριτήριο να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα, παρά αρεστός. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της ιστορίας. Υλοποίησε πολιτικές που τώρα είναι πανθομολογούμενο ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλά δεινά που τώρα η Ελλάδα ζει. Στήριξες, αγαπητέ μου φίλε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου. Είχες άριστη γνώση όλων των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού, οι σχέσεις σου με όλους του προέδρους της Κύπρου, υπήρξαν εξαίρετες. Δεν θα αποδεχθώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο Ευρωπαϊκή. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων και ως Ελληνας, εκφράζω την απεριόριστη αγάπη και θαυμασμό. Ο Κωνσταντίνος είναι από τους πολιτικούς που σκεφτόταν τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές. Ηταν statesman και όχι πολιτικός.

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πολιτεύθηκε πιο μπροστά από την εποχή του και αυτό δεν του αναγνωρίσθηκε. Τα παιδιά σου θα τηρήσουν τη βαριά παρακαταθήκη που τους άφησες. Κυριάκο, Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα ξέρω ότι είστε περήφανοι για τον πατέρα σας για όσα έκανε για την πατρίδα και την οικογένεια. Η κληρονομιά του αποτελεί για σας τη μεγίστη τιμή και για μας τη μεγίστη ευθύνη για να συνεχίσουμε το δρόμο του. Είχα την υψίστη τιμή να με θεωρείς φίλο σου και με τίμησες με ανιδιοτελή φιλία. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πρόεδρε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πατέρα του: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι καπετάνιος της μοίρας του

‘Οποιος θα ήθελε να σε γνωρίσει θα έπρεπε να δει που είναι ο τάφος σου. Χρειαζόσουν μόνο τη Μαρίκα σου και τα Λευκά Ορη που περπατούσες με την κατσούνα σου. Ησουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Μιας γενιάς που τίποτα δεν ένιωθε αδύνατο ή ακατόρθωτο. Σήμερα που η Ελλάδα περνά από τους Λαιστρυγόνες και του Κύκλωπες, τα λόγια σου δεν είναι να μας θυμίζουν «αν». Ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω, η ιστορία δεν γράφεται με αν. Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως και συ. Να λέμε αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε ταυτόχρονα -αλλά δεν σου αρκούσε- που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκες εν ζωή. Ηξερες ότι το κακό που πάλεψες μια ζωή -ο διχασμός, η μισαλλοδοξία- είναι ζωντανά. περνά στη δική μας γενιά να αντιμετωπίσουμε το φθόνο, το διχασμό. Θυμίζω τους στίχους του αγαπημένου σου ποιητή του Κωστή Παλαμά: Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε,  θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί

Πίσω υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που άγγιξες πολλούς. Χιλιάδες θα ρίξουν ένα δάκρυ. Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι όταν ήμασταν εξόριστοι. Καθώς μεγάλωνα δεν είχες χρόνο να διαθέσεις. Μεγάλωνα έτσι ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά επάνω μου. Βρήκαμε την ωραία ισορροπία. Έφτιαξες μια μεγάλη οικογένεια. Για όλους ήσουν η κολόνα του σπιτιού, ένας βράχος για τις μικρές και μεγάλες μας ανησυχίες. Μας έδειξες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο.

Θα ρθει η ώρα που θα φύγουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι καπετάνιος της μοίρας του και αφέντης της ψυχής του.

Πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αποχαιρετούν τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος με την παρουσία του στη δημόσια ζωή σημάδεψε ανεξίτηλα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ο γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει προσπάθεια να μη λυγίσει από το πένθος, ενώ συντετριμμένη είναι όλη η οικογένεια Μητσοτάκη: οι κόρες Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα, τα εγγόνια, οι υπόλοιποι συγγενείς.

Συγκινητική είναι και η προσέλευση απλών πολιτών που βαθιά συγκινημένοι θέλουν να αποχαιρετίσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δείτε LIVE

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού έφτασε καλυμμένη με την ελληνική σημαία στη Μητρόπολη, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 3 μετά το μεσημέρι. Τη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υποδέχθηκε η οικογένειά του λίγο μετά τις 7, με επικεφαλής τον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη και την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Εξω από τη Μητρόπολη έχουν δημιουργηθεί ουρές από πολίτες.

Συγκίνηση και σιωπή στη Μητρόπολη


Η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού μπροστά στη σορό του

Συγκίνηση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Βρακοφόροι από την Κρήτη τιμητικό άγημα δίπλα στη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στην Μητρόπολη με τη σύζυγό του Μαρέβα

Η εγγονή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αλέξια ΜπακογιάννηΔακρυσμένη η Ντόρα Μπακογιάννη

Ο εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κωστής Μπακογιάννης μαζί με την αδερφή του Αλεξία

Το τιμητικό άγημα δίπλα στο φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού

Το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο  ΜητσοτάκηΟ Αντώνης Σαμαράς

Ο Βασίλης Λεβέντης

Ο Μάκης Βορίδης

Ο Νίκος Δένδιας

Ο Δημήτρης Σιούφας

Ο Βασίλης Κικίλιας

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου

Η Μαριέττα Γιαννάκου


Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης

Ο Σταύρος Ψυχάρης

Ο Θοδωρής Κυριακού

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος

Θεόδωρος και Εμανουέλα Βασιλάκη και Γιώργος Βασιλάκης 

Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά

O δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης

Ο Γιώργος Ορφανός


Η Σοφία Βούλτεψη

Η Ολγα Τρέμη

Η Αννα Καραμανλή

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Βύρων Πολύδωρας

Ο Γιώργος Βλάχος

Η Μιλένα Αποστολάκη

Ο τραγουδιστής Μανώλης Κονταρός

Η Άντζελα Γκερέκου


Πολίτες από το πρωί συρρέουν στην Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το δικό τους αντίο.

«Νιώθω θλίψη και στεναχώρια, το λέω από την ψυχή μου» είπε μια γυναίκα στο protothema.gr προσθέτοντας ότι «τα έλεγε από το 1993 ότι δεν μπορούμε να τρώμε περισσότερα από όσα βγάζουμε». «Ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός αλλά δεν τον άφησαν» τονίζει ένας δεύτερος πολίτης υπενθυμίζοντας τις αλλαγές που επιχείρησε ως πρωθυπουργός και τις αντιδράσεις που συνάντησε. Άλλοι πάλι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ήταν κύριος και δυνατός και αγαπούσε με καρδιά, ο θεός να τον αναπαύσει», «ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, η ζωή του ανεπανάληπτη, δεν θα τον ξεχάσουμε».


Στη Μητρόπολη Αθηνών

Το παρών δίνουν από νωρίς το πρωί, νέοι – μέλη συλλόγων Κρητών από όλη την Αττική που ντυμένοι με παραδοσιακές στολές βρίσκονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να τιμήσουν τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο και τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, η τελετή θα γίνει με την απόδοση στον εκλιπόντα τιμών εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη

Η οικογένεια Μητσοτάκη, ωστόσο, με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη εξέφρασε την επιθυμία να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο με τα έξοδα  της κηδείας όπως ορίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις τελετών που προβλέπεται να γίνονται δημοσία δαπάνη.

Επιθυμία, εξάλλου, του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ALPHA BANK – IBAN – GR6901401770177002002000045
SWIFT – CRBAGRAAXXX

– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ALPHA BANK – IBAN – GR 6301401200120002002011678

– WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA

Δίπλα στη Μαρίκα 

Μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Χανίων.

Τη σορό θα υποδεχθεί ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, μέλη του οποίου στο παρελθόν είχαν μεταφέρει τις σορούς των δύο Βενιζέλων.

Κατόπιν, με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, η σορός θα μεταφερθεί από τη Σούδα στον ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας, όπου θα εκτεθεί εκ νέου σε λαϊκό προσκύνημα και θα γίνει αγρυπνία.

Την επομένη και αφού ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση θα μεταφερθεί στις 15.00 στην «τελευταία κατοικία» που επέλεξε για τον εαυτό του ο ίδιος ο εκλιπών, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.
Ο τάφος του ζεύγους Μητοστάκη βρίσκεται σε ένα μικρό, ολοπράσινο κοιμητήριο με θέα που ξεπερνά τον κόλπο της Σούδας. Η κατασκευή του τάφου, αλλά και η διαμόρφωση του κοιμητηρίου, έγιναν με την προσωπική επιμέλεια του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει από ετών αποφασίσει ότι σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο θα γινόταν η ταφή η δική του και της συζύγου της.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη Μητρόπολη. Ο πόνος «ζωγραφισμένος» στο πρόσωπό της. Χαιρετούσε όσους την πλησίαζαν, όμως δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Λίγο πριν από τις 07:00 έφτασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά τους. Στάθηκε δίπλα στις αδερφές του, Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού έφτασε στη Μητρόπολη περίπου στις 07:00. Το φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική σημαία. Άγημα απέδωσε τιμές και υπό τους ήχους της μπάντας, μπήκε στο ναό. Δίπλα δίπλα, η Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα, ο Κυριάκος συνόδευσαν στον πατέρα τους στο εσωτερικό του Ναού.

Εκεί και τα εγγόνια του, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και όχι μόνο. Σιγά σιγά ο κόσμος αυξάνεται αφού μετά το τρισάγιο, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσητάκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Όταν η σορός μπήκε στο ναό, η οικογένεια πήρε τη θέση της. Η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν μπορούσε να σταθεί, εξαιτίας και του προβλήματος στο πόδι της που την αναγκάζει να περπατά με πατερίτσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκράτησε τα δάκρυά του βλέποντας μπροστά του το φέρετρο του πατέρα του.

Στο μεταξύ, ουρές σχηματίζονται ήδη από τον κόσμο που θέλει να αποχαιρετίσει για τελευταία φορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Πάνω από 3.000 πολίτες όλων των ηλικιών έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο για να γράψουν μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Την ίδια ώρα, περίπου αντίστοιχος αριθμός πολιτών έχει επισκεφθεί το γραφείο του εκλιπόντος στην οδό Αραβαντινού όπου επίσης υπάρχει ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΟ 1963 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΕ ΦΕΚ με το Νομοθετικό Διάταγμα 4368/1964 ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ!! ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009!!!.ΠΑΛΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 201Ο. ΤΥΧΑΙΟ ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ? ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΤΥΧΑΙΟ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ?ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ 3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!!!!!!

 2. Το 1964 οι καλοί Σοσιαλιστές και υπερασπιστές του λαού…Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τον Βασιλιά και τους λοιπούς καλούς δημοκράτες (Μητσοτάκη και άλλους) με το Νομοθετικό Διάταγμα 4368/1964 αναγνώρισαν τα διαγραμμένα χρέη του κακού Μεταξά.http://www.briefingnews.gr/politiki/oi-papandreoy-anagnorisan-hrei-poy-eihe-diagrapsei-o-metaxas-deite-shetiko-arthro-giati-ta

 3. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ Έβαλαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου (παππού ΓΑΠ), με Υπ. Οικονομικών το Κων/νο Μητσοτάκη να αναγνωρίσει και να επαναδιαπραγματευτεί τα διαγραμμένα χρέη, και αυτά που είχε επιτύχει την διαγραφή τους ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ, ως εξής:Πρώτο: Αναγνωρίστηκε, αφενός ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε τα δάνειά της από το 1881 με ποσά διπλάσια από την αξία τους (!), αφετέρου ότι θα έπρεπε να καταβληθεί στους δανειστές, ως ασφάλιστρο κινδύνου (να και το CDS) ποσό ίσο με το 60-70% του κεφαλαίου! ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2,5 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!!!
  Τα 100 έγιναν αυτομάτως 270…!!!
  Μια ζωή σκλαβιά μέσω ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ χρέους και μέσω ξεπουλημένων πολιτικάντηδων!

 4. Γύρισε ο Καραμανλής με το «χρίσμα» των ξένων μυστικών υπηρεσιών και μαζί του γύρισε και ολόκληρη η «συμμορία» …Η «συμμορία» τής αναγνώρισης των παράνομων ομολόγων …Η «συμμορία», η οποία ευεργέτησε τη Γερμανία …Η «συμμορία», η οποία πήρε από τον φτωχό ελληνικό λαό άπειρα χρήματα και «ευεργέτησε» τους πρώην βασανιστές του …Η «συμμορία», η οποία οργάνωσε το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας …Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι χρηματοδότες και υποστηρικτές τού γερμανικού «θαύματος» …Οι εκλεκτοί των Γερμανών τοκογλύφων …Οι Παπανδρέου και οι Μητσοτάκηδες …Οι συνένοχοι. Με χρήματα του ελληνικού λαού «αγόρασαν» την «επιτυχία» τους στη Μεταπολίτευση …Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για 62.072.114 αγγλικές λίρες ή 173.801.919 δολάρια ή 5.214.057.576 δραχμές …Τόσο μας κόστισε η «κυριαρχία» τού Καραμανλή στη Μεταπολίτευση.http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2015/10/irthe-i-ora-tou-karamanli.html

 5. Όπως αντιλαμβανόμαστε, όλα ήταν «στημένα» μεταξύ συνενόχων. Ο ίδιος ο Καραμανλής γιγάντωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια τής προδοτικής Μεταπολίτευσης. Αυτόν «διόρισαν» οι ξένοι σαν «Εθνάρχη» και αυτός μόνος του «αναγνώρισε» σαν προνομιακό «αντίπαλό» του τον μεθύστακα Ανδρέα. Ο ίδιος, «μόνος» του, είχε την «έμπνευση» να «μεταγράψει» τον αποτυχημένο «φιλελεύθερο» Μητσοτάκη στη ΝΔ και να του παραδώσει το κόμμα τής Δεξιάς. Απλώθηκε η «συμμορία» σε όλο το πολιτικό «σκηνικό» και ήταν έτοιμη να μονοπωλήσει τα πάντα. Μιλάμε για τίτλο επιθεώρησης: ……. Από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία, άρχισαν να «χτίζουν» και πάλι χρέος …Χρέος, το οποίο θα μας έριχνε ξανά στα «δίχτυα» των Γερμανών και των τοκογλύφων.http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2015/10/irthe-i-ora-tou-karamanli.html

 6. Πώς «αναρρύθμισαν» εις βάρος της Ελλάδας τα διαγραμμένα προπολεμικά χρέη ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!

  Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τη θέση, τότε, του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε τέτοιες συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας, ώστε ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το 1994 ο ίδιος, από το βήμα της βουλής, είχε εκφράσει τους έντονους προβληματισμού του για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα ως ικέτιδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 1964 υποθήκευσε το μέλλον της χώρας μας, ένα μέλλον το οποίο είναι πια εφιαλτικό παρόν.http://filosofia-erevna.blogspot.gr/2015/02/1964.html

 7. Πώς «αναρρύθμισαν» εις βάρος της Ελλάδας τα διαγραμμένα προπολεμικά χρέη ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!

  Εφημερίδα «Ελευθερία» (1964) : Εκείνη την εποχή και ενώ πάγια θέση της Αριστεράς (Από την εποχή του ΕΑΜ) ήταν η διαγραφή των προπολεμικών χρεών, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τα βρετανικά και αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία πρότειναν επαναδιαπραγμάτευση των χρεών με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα από προτεκτοράτο σε κανονική αποικία, ενέδωσε τελικά στις αξιώσεις των «συμμάχων».
  Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τη θέση, τότε, του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε τέτοιες συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας, ώστε ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010. http://filosofia-erevna.blogspot.gr/2015/02/1964.html

 8. Εμείς απλά θα πούμε ….ΘΕΟΣ ΧΩΡΕΣΤΟΝ
  Και επίσης ….όλα έχουν ένα τέλος για αυτό τα βλαστάρια του ας είναι σοβαροί και ας βρούν σπηλιά μετανοίας για ότι πολιτικά κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στο ελληνικό έθνος….Διότι η έξοδος απο το ΜΑΤΡΙΞ….έστω και αν αργεί …είναι αναπόφευκτη και σημασία έχει το τι θα τους περιμένει απο την άλλη πλευρά…

 9. Ε...μα ολα τα προσκυνηματα μαζι επεσαν. Μια στο σκηνωμα της Αγιας Ελενης μιας ο Μητσοτακης....

  Αγιογραφια..αγιολογιον…μηπως ανακηρυχθει και Οσιος…αλλα μια απορια,αυτοι οι φουκαραδες που πεφτουν απ τους οροφους και κρεμιουνται λογω χρεων,κινδυνου φυλακισης και χλευασμου,ξερετε τι εννοω ,αυτους που καθε μερα μεγαλωνουν τον καταλογο,αλλα δεν γραφει κανεις γι αυτους,λες και ειναι λεπροι!!!!Αυτοι που τρεφονταν απ τα σκουπιδια ,επειδη δεν προβλεψαν και πτωχευσαν και απ την ξεφτιλα ..ειδαν σαν λυτρωση την αυτοκτονια,ενα δακρυ γι αυτους κανεις??

   • Μάλλον γράφεις ταυτόχρονα σε πολλά φόρουμ,αλλιώς άλλη εξήγηση είναι

    ..να είσαι σε ‘κακό ταξίδι’..να σε ‘έπιασε’ δηλαδή πολύ το …χάπι!!! Κοίταξε λίγο τις οδηγίες χρήσης στο κουτί…ε και ένα-ένα. οκ?

 10. ΛΕΒΕΝΤΗ ΑΡΧΗΓΕ ΦΕΥΓΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΣΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣ

 11. ΑΓΡΙΟ ΓΙΟΥΧΑΪΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
 12. Στο ιλιγγιώδες ποσό των 283.874.000 ευρώ ανέρχεται το ετήσιο κόστος σίτισης των 39.540 τριτοκοσμικών που διαμένουν στα 41 συ­νολικά ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας (ΚΕΠΑ) που έχουν διασπαρεί στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.Σε απλά Ελληνικά, ο Έλληνας φορο­λογούμενος πληρώνει 788.540 ευρώ την ημέρα για την παροχή περίπου 134.334 γευμάτων στους αλλοδαπούς.Η κάθε μερίδα φαγητού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στοιχίζει περί τα 5,87 ευρώ, δη­λαδή 16,71 ευρώ ημερησίως ανά άτομο, ποσό υπεραρκετό για την αγορά βασικών αγαθών για δύο τετραμελείς Ελληνικές οικογένειες!Η γλώσσα των αριθμών αποκαλύπτει ότι ο κάθε λαθρομετανάστης επιβαρύνει εβδομαδιαίως τον ήδη ισχνό προϋπολο­γισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με 116,97 ευρώ, ήτοι 501 ευρώ τον μήνα.

 13. δεν ασχοληθηκα με το θανατο του Μητσοτακη διοτι για μενα δεν υπηρχε λογος,αλλα βλεποντας το βιντεο θα πω μονο αυτο: Θεέ μου φύλαξε μας απο αυτους που αφησε πίσω….απο τους «Τεμενοχτίστες»
  https://www.youtube.com/watch?v=oonAfH5Fdqg

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.