Ryanair & πολιτικοί(ή): Σκωτσέζικο ντους (ζεστό-κρύο)

8
1441

Ryanair & πολιτικοί(ή): Σκωτσέζικο ντους (ζεστό-κρύο)

Πάνω που κάποιοι άρχισαν «να κάνουν το σταυρό τους», καθώς ταυτόχρονα σχεδόν με την Ανάσταση, αναστήθηκαν και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες, για τους μικρομεσαίους του τουριστικού τομέα, με την επιστροφή της Ryanair στην Κω… ήρθε σαν «σκωτσέζικο ντους» η ξαφνική είδηση για διακοπή πτήσεων της ίδιας εταιρείας Ρόδο-Αθήνα και Χανιά-Αθήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που η εν λόγω εταιρεία αφήνει σύξυλους τους προορισμούς με τους οποίους συνεργάζεται (στα Χανιά είχε γίνει ανάλογη διακοπή και προ μηνών).

Ωστόσο, ο προβληματισμός σε ότι αφορά την περιοχή μας, εντείνεται, μιας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια μέρα πριν ανακοίνωσε επισήμως την βελτίωση των σχέσεων και σχεδόν την ύπαρξη συμφωνίας μαζί της.

Έσπευσε να οικειοποιηθεί μάλιστα την επιστροφή της εταιρείας στην Κω με το αρχικό άνοιγμα της γερμανικής αγοράς (με την υπόσχεση για άνοιγμα και των υπολοίπων αγορών πολύ σύντομα) χάρη στις επαφές της Υπ. Τουρισμού Αντιπεριφερειάρχη Μ. Παπαβασιλείου με διοικητικά στελέχη της εν λόγω εταιρείας.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει βέβαια είναι: πως συμβαδίζει από τη μια η επιστροφή στην Κω της Ryanair και από την άλλη η διακοπή των πτήσεων της Ρόδο-Αθήνα;

Αν και μια σύντομη αναδρομή στους πολιτικούς χειρισμούς ή για κάποιους «πολιτική εκμετάλλευση» του θέματος της Ryanair τα τελευταία χρόνια, δίνει την ίδια αίσθηση του ζεστού-κρύου ανάλογα με το ποιος ήταν στα πράγματα και ποιος στη μειοψηφία.

Όλοι θυμόμαστε τους αρχικούς πανηγυρισμούς με την πρώτη εμφάνιση της εταιρείας στην Κω επί τριών δήμων ακόμα με Υφ. Τουρισμού τότε τον Γ. Νικητιάδη και Πρόεδρο του ΕΒΕΔ (που έκλεισε και τη συμφωνία) τον σημερινό Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο (τότε οι δυο τους είχαν εξαιρετική σχέση και άψογη συνεργασία, ειδικά σε αυτό το θέμα).

Το 2012 με τα πρώτα «νερά» της εταιρείας (διακοπή χειμερινών δρομολογίων) και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας (Αγγλικό δίκαιο κλπ), η τότε δημοτική αρχή Καΐσερλη με το ΕΒΕΔ κράτησαν σκληρή γραμμή έναντι των πιέσεων της εταιρείας για άμεση υπογραφή.

Από την άλλη ο Γ. Νικητιάδης (άπο τότε άρχισαν να χαλάνε οι σχέσεις με Γ. Χατζημάρκο), οι εκπρόσωποι των φορέων (Σύμπραξη), η Δύναμη Αλλαγής ως μείζονα μειοψηφία κ.α. ήταν σφόδρα αντιθετοι με τη σκληρή γραμμή και υποστήριζαν πως πάση θυσία έπρεπε να υπογραφεί η νέα συμφωνία, μιας και η Ryanair είχε συμβάλει σημαντικά στην τόνωση των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα, το θέμα αυτό αποτέλεσε ένα από τα βασικά προεκλογικά «χαρτιά» των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και πολλοί χρεώνουν την σημαντική υποχώρηση του εκλογικού ποσοστού της τότε δημ. αρχής,  στον συνολικό χειρισμό του θέματος Ryanair.

 

Αμέσως μετά την εκλογή της η νέα δημοτική αρχή Κυρίτση πέρασε πολύ γρήγορα («ασκαρδαμυκτί» που θα λεγε και ο Γιώργος) από το ‘ζεστό’ στο ‘κρύο’, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας ως προς την τήρηση των συμφωνιών από την εν λόγω εταιρεία.
Ήρθε μάλιστα και η αποχώρησή της από Κω το Σεπτέμβριο του 2016 εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία της «για την υψηλή φορολογία των ελληνικών αεροδρομίων».
Η τελευταία επαφή του Δήμου της Κω, μετά τη φυγή της, ήταν τον περασμένο Ιούνιο (και αφού είχε δεχτεί έντονη κριτική, πως δεν κάνει τίποτα να την επαναφέρει, σε λαϊκές συνελεύσεις κλπ) με τον «Διευθυντή ανάπτυξης δρομολογίων» της Ryanair.

Η τότε ανακοίνωση Κυρίτση-Σιφάκη ήταν ότι «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας μακράς πνοής…» Έκτοτε ουδέν νεότερο.

 

Από την παράταξη Όραμα μάλιστα η κριτική που ασκήθηκε (και ασκείται) στη σημερινή δημ. αρχή είναι ότι «εξαπάτησε τους πολίτες» και ότι αυτή τελικά «έδιωξε τη Ryanair».

Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν ανασύρεται τώρα το θέμα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (ενάμιση χρόνο πρν τις εκλογές και με τον Γ. Νικητιάδη να προαλείφεται ως βασικός αντίπαλος του Γ. Χατζημάρκου) ώστε να μπει εκ νέου δυναμικά στη προεκλογική «ατζέντα».

 

Και όπως όλα δείχνουν το ‘ζεστό’ – ‘κρύο’ σε αυτό το επίπεδο θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια…

 

*(Άντε να τελειώνει και ο Σκουρλέτης με τις ‘φλου’ προθεσμίες και εξαγγελίες του περί «απλής αναλογικής» για να κάνουν την εμφάνισή τους και οι νέες ή -μέχρι στιγμής- η νέα παράταξη στο δήμο Κω, για να δούμε τι θα πει κι αυτή επί του θέματος…)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. χαχα οι γερμανοι αποφασιζουν θα διωξουν τις εταιριες που δεν γουσταρουν οπως η ρυαναιρ και

    μετα ζητω το inclusive.μονο τα μεγαλα γερμανικων συμφεροντων.

  2. Κοίτα να δεις που ακόμα και η RYANAIR «φεύγει» από την Ελλάδα τώρα που έρχεται η ανάπτυξη…………..

  3. χαχαχα τα αεροσκαφη της ryanair μεταφερονται στην γερμανια!!!!ξυπνατε προβατακια

    ολα στους γερμανους!!!

  4. Η Κύπρος πάντως έδωσε τα χρήματα: Που πήγε η κυπριακή βοήθεια για την σεισμόπληκτη Κω;

    Γράφει η Σάντυ Λαδικού: Αμέσως μετά τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 στην Κω, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε δημοσίως εκφράσει την συμπαράσταση με κάθε τρόπο του κυπριακού λαού προς την Κω.Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς ποια η τύχη των χρημάτων καθώς όπως όλα δείχνουν έχουν εγκριθεί το 2017 και σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε ο ανώτατος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην χώρα μας δόθηκαν προ μηνών μέσω της περιφέρειας. Αναμένουμε απάντηση για το εάν έχει γίνει η σχετική αποδοχή των χρημάτων και για πού διατέθηκαν.
    Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ
    https://kosinfo24.wordpress.com/2018/04/13/η-κύπρος-πάντως-έδωσε-τα-χρήματα-που-πή/

  5. για την σεισμοπληκτη κω?την φαγαν τα λαμογια?τα τρωκτικα?

  6. ΖΟΥΓΚΛΑ Η ΑΘΗΝΑ! ΜΑΧΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ! ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!

    μετά από την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Αλγερινών στο κέντρο των Αθηνών, με έναν βαριά τραυματία με μαχαίρι και την συμπλοκή συμμοριών αλλοδαπών αγνώστου προελεύσεως στον Άγιο Παντελεήμονα, έγινε συμπλοκή περίπου 60 (!!!) Αλγερινών και Πακιστανών συμμοριτών στο Μοναστηράκι!

    Η άγρια συμπλοκή έγινε με καδρόνια και με μαχαίρια, ενώ οι συμμορίτες εκσφεντόνιζαν στους αντιπάλους τραπέζια και μπουκάλια με μπύρες, προξενώντας ζημιές στα μαγαζιά της πλατείας. Σύμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής χτυπήθηκαν Έλληνες, αλλά και τουρίστες που είχαν την ατυχία να βρεθούν σε «λάθος τόπο» την «λάθος ώρα»!

    Να τους χαίρονται οι «συμπαραστάτες» και «αλληλέγγυοι», εσωτερικού κι εξωτερικού!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ