Παραγοντισμός, πολιτικά «κόμπλεξ», πολιτικό «ξεκατίνιασμα» | «Εκλογές κάνουμε, δεν κάνουμε… Αγιασμό»

13
1429

Παραγοντισμός, πολιτικά «κόμπλεξ», πολιτικό «ξεκατίνιασμα» | «Εκλογές κάνουμε, δεν κάνουμε… Αγιασμό»

Το γράφαμε εδώ και καιρό (αφού το πράγμα φαινότανε και αυτοί που σήμερα «κλαίνε» δεν θέλανε να το πιστέψουν). Έρχεται στην επιφάνεια τώρα.

Πάντα, στις πολιτικές εξελίξεις είτε πρόκειται για δημοτικές/περιφερειακές, είτε για βουλευτικές/εθνικές εκλογές, υπάρχει έντονο παρασκήνιο.

Και ως εκ τούτου «παραγοντισμοί», πολιτικές ή άλλες συμφωνίες… ανθρώπινες πικρίες και απογοητεύσεις.

Ο Τέλης, ως παλιός «εκλογομάγειρας», είχε πει το αμίμητο σε μια παλιά συνέντευξη τύπου (δεν θυμάμαι αν ήταν στην περίπτωση του Αλκιβιάδη ή κάποιου προηγούμενου) όταν του θέσαμε σχετικό ερώτημα: «εκλογές κάνουμε, δεν κάνουμε… Αγιασμό»

Αν ανατρέξει κανείς ιστορικά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τοπικά, θα διαπιστώσει αντίστοιχα φαινόμενα και «κρυφές» ή φανερές (βέβαια, «κρυφές» δεν μπορεί να μείνουν αφού κάποια πράγματα ή πρόσωπα «φωνάζουν» από μόνα τους) συμφωνίες.

Και αυτό συμβαίνει ακριβώς, επειδή όλες οι παρατάξεις (αν εξαιρέσουμε τη Λαϊκή συσπείρωση του ΚΚΕ) είναι ετερόκλητες πολιτικά και ιδεολογικά.

Γι’ αυτό και οι αποχωρήσεις που έπονται στη διάρκεια της τετραετίας και ο απόηχός τους είναι βαρύγδουπος…

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν από παλιά αυτή την ιδιαιτερότητα.

Διαμορφώνονται ανάλογα με προσωπικά-επαγγελματικά συμφέροντα βασιζόμενα σε φιλικές ή συγγενικές σχέσεις ψηφοφόρων και υποψηφίων.

Και πάντοτε οι πολιτικοί «παράγοντες» με τους μηχανισμούς και τις σχέσεις εξάρτησης που έχουν διαμορφώσει παίζουν τον δικό τους ρόλο που δεν περνάει απαρατήρητος. *

Και, όπως συνηθίζουμε να λέμε ή να γράφουμε την επομένη των εκλογών, όταν σχολιάζουμε εκλογικά αποτελέσματα: ο ψηφοφόρος, ως επί το πλείστον, δεν υπερψηφίζει αλλά καταψηφίζει («μαυρίζει», κατά το κοινώς λεγόμενο).

Περιμένουμε όλοι τις ανακοινώσεις των υποψηφίων μιας και προς το παρόν η «μεταγραφολογία» απλώς διαρρέεται από τα επιτελεία (άλλωστε, κάτι που το ξέρουν τουλάχιστον δύο δύσκολα μένει «μυστικό) για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα.

Αλλά και να  κρίνουμε πολιτικό-προγραμματικό λόγο, όπως και να «ζυγίσουμε» αντιδράσεις.

Δυστυχώς, με βάση τα πρώτα δείγματα (το είδαμε στις πρώτες δημόσιες εκδηλώσεις) δύσκολα θα αποφευχθούν οι προσωπικές προστριβές.

Το μεγάλο «στοίχημα» και ζητούμενο είναι κατά πόσον ο Κλεισθένης τελικά θα ενώσει και θα οδηγήσει τα «βαλτωμένα» δημοτικά μας πράγματα ένα βήμα παραπέρα στη νέα δημοτική περίοδο ή θα πάμε σε νέες πολιτικές «βεντέτες» και ανούσιες αντιπαραθέσεις (με μπόλικα πολιτικά «κόμπλεξ», αλλά και πολιτικό «ξεκατίνιασμα»).

Μακάρι να διαψευστούμε…

* Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές «Ο παραγοντισμός ως τρόπος ζωής δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι αυλικοί και οι σφουγγοκωλάριοι είχαν συνδέσει την υλική τους αναπαραγωγή με την τυφλή και άκριτη υπακοή στον αφέντη. Το χρήμα και η εξουσία δεν «μιλάνε» απλά και ευγενικά. «Βρίζουν», και μάλιστα ξεδιάντροπα με αγοραίου τύπου χαρακτηρισμούς και εκφράσεις. Παραγοντοποίηση στη γλώσσα των μαθηματικών σημαίνει μετατροπή σε γινόμενο των απλούστερων παραγόντων»

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένας αντίπαλος του Κυρίτση μπορεί να είναι ο νέος δήμαρχος όλων των κωων Θεοδόσης βάρκας

  2. Αγαπητέ Γιάννη, Πολλά από όσα επισημαίνεις, πράγματι ισχύουν και στην περίπτωση των δικών μας δημοτικών πραγμάτων. ΄Ομως το κυρίαρχο είναι, η ήττα της σημερινής πολιτικής της Δημοτικής αρχής. η επιδίωξη αυτής της ήττας τεχνιέντως σαν κυρίαρχη άποψη διάχυτη στην κοινωνία μας αποκρύβεται, με ταυτόχρονη προσπάθεια, να παρουσιασθεί αυτή η αναγκαιότητα, σαν πρόβλημα προσωπικής αντεκδίκησης. Αυτό θα μπορούσε να είναι έτσι, αν δεν υπήρχε η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Δημοτικής αρχής, η διάλυση της Δημοτικής Μηχανής, η έπαρση, η εμπάθεια και η απαξίωση των αντιπάλων από τον επικεφαλής της, Δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση.

  3. ισχύει κι εδώ, εξαιρούνται οι κατά φαντασία έπαρχοι, πλην αυτής που εγκατέλειψε γιατί τα βρήκε σκούρα ο αφεντικός

  4. Ένας ηγέτης, στην ουσία, «υπηρετεί» την ομάδα. Ένας ηγέτης μπαίνει μπροστά και καθοδηγεί τους άλλους με το παράδειγμά του. Δε μένει στους τίτλους, τις στολές και το αξίωμα που αυτές φέρουν. Εξάλλου, πίσω από αυτά, είμαστε όλοι το ίδιο και αναζητάμε όλοι το ίδιο, την έμπνευση, το χέρι βοηθείας. Ζητάμε να ακουστούμε.

  5. Ενα πραγμα ενωνει τους υποψηφιους η φιλοδοξια για προβολη (θεμιτο ως ενα βαθμο), τα οφιτσια που θα μοιρασουν νιωθωντας θεοι για την υπερδυναμη τους, τους «φελους κοινωνικα που εμαθαν να επιπλεουν αριστερα και δεξια ανευ προσωπικης υπεραξιας αρκετοι απο αυτους» που θα τους ταξουν τον πατερας του και την μανα τους για να τους παρουν στο ψηφοδελτιο τους καθως και εκμεταλευθουν οποια κομματικη υποστηριξη εχουν σε ψηφαλακια και μετα απο εδω πανε και οι αλλοι

  6. ολοι τζογαρουν παραγοντιζουν αλλως με το μακρυ του αλλως με το κοντο του για να νιωσουν αυτο που λεει η ψυχολογια να ανηκουν καπου οπου και εαν ειναι για να μην μενουν εκτος του μαντριου, και το μεγα ζητουμενο ειναι ενα το Νησι ποιος θα το κυταξει ποιος θα δημιουργησει πλουτο ποιος θα αναπτυξει εναν απο τους πλεον ευπορους ζαμπλουτους Δημους της χωρας? εχουμε προβλημα στα κριτηρια επιλογης γιατι κανενας δεν τα εχεγγυα για κατι δυνατο γιατι ολοι ειναι παιδια του ιδιου προβληματικου σωληνα με πατρωνες αφρονες παλιομοδιτες της γενιας που κατεστρεψε και συνεχιζουν να καταστρεφουν την Ελλαδα μας γιατι πρωτα θα τους βγει η ψυχη και μετα θα αποχωριστουν τα οφιτσια τους να εχουν τους μηχανισμους να μηχανοραφουν και να ελεγχουν τους υποτελεις τους…αν δεν αλλαξουμε απλως θα συνεχιζουμε να δινουμε δυναμη σε ολους αυτους που εκαναν επαγγελμα να παιρνουν να αφαιρουν και οχι να προσθετουν στην πολιτικη τους διαδρομη αποφασιστε και επιλεξτε !!!

  7. ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

    ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

  8. Παρατήρηση 4η: Κουβέντα δε λέει το λαλίστατο Γραφείο Τύπου της Νουδούλας για τον Αφρικανό, που αποδεδειγμένα πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια, καίτοι μεταξύ των «φωτογραφικών ντοκουμέντων» που συνόδευαν την κατάπτυστη ανακοίνωση υπήρχε και φωτογραφία που τον απεικόνιζε. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί καταρρίπτει την καταγέλαστη θεωρία περί «χρυσαυγιτών»;
    Παρατήρηση 5η: Είναι προφανείς οι λόγοι που η Νουδούλα είναι εξίσου πανικόβλητη με τους Τσιπραίους για την εθνική αφύπνιση του ελληνικού λαού, αφού όλος αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να πειστεί από τις φτηνές δικαιολογίες για την μη ακύρωση της προδοτικής Συμφωνίας, αλλά το θράσος έχει και τα όριά του!ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.https://ethnikismos.net/2019/01/21/μια-οφειλομενη-απαντηση-στουσ-προδοτ/

    • άκου φασιστάκο (ήταν κολλητός σου ο Αφρικανός Δημήτρης Ανθρακέας)

      πιό ψεκασμένος πεθαίνεις (από τη Νάουσα ήταν ο μελαμψός και όχι Αφρικανός)

  9. Ο Καματερός του ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται μια «Συμφωνία των Πρεσπών» και για τα Δωδεκάνησα

    Απίστευτη τοποθέτηση στη Βουλή – «Σας ζηλεύουμε» είπε απευθυνόμενος στου Μακεδόνες
    Σαν εξομολόγηση κρυφής επιθυμίας μοιάζει η αναφορά του κ. Ηλία Καματερού πως θα ήθελε και για τα Δωδεκάνησα μια συμφωνία με την Τουρκία αντίστοιχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγεται στα Δωδεκάνησα «μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες. Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Σε μας πετάνε αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες. Έχετε πρόβλημα με τα σύνορα; Εμάς διεκδικούν τα νησιά μας και συνεχώς ζητούν περισσότερα. Εμείς έχουμε πρόβλημα δραστηριοτήτων που εσείς δεν έχετε. Οι ψαράδες δεν μπορούν να πάνε να ψαρέψουν στα Ίμια γιατί αντιμετωπίζουν τούρκικα πλοία»https://www.protothema.gr/politics/article/858144/o-kamateros-tou-suriza-oneireuetai-mia-sumfonia-ton-prespon-gia-ta-dodekanisa/?fbclid=IwAR0XnmeOt0j3kM3s3C_3vASdRJmLiFEFQyczxIB5558KmUuFotlOQ_gEoZQ

  10. ΑΠΟ ΦΑΣΙΣΤΑΚΟΣ. Ομολογία-σοκ από Όλγα Γεροβασίλη: «Οι κουκουλοφόροι στο συλλαλητήριο είναι αστυνομικοί»!

    Αστυνομικοί ήταν οι κουκουλοφόροι που φαίνονται σε βίντεο να περνούν ανενόχλητοι ανάμεσα από τους άντρες των ΜΑΤ, την ώρα των επεισοδίων στο Σύνταγμα, αποκάλυψε-ομολόγησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη!
    «Είδα το βίντεο και επισήμως έχω να σας πως ότι είναι Έλληνες αστυνομικοί της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής, που εκείνη την ώρα πήραν εντολή να μετακινηθούν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ