ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με επιτυχία η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας της Ένωσης Κώων Αθηνών – Έναρξη συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας

2
2177

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Η Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» διοργάνωσε την εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας 2017, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, στην Εστία της Ένωσης.

Η έλευση του Νέου Έτους 2017 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα. Με αφορμή την ανακήρυξη του Έτους 2017, ως Έτος Δωδεκανήσου, από τη Βουλή των Ελλήνων, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος Νινέττα Μανούση, έκανε σύντομη παρουσίαση, με φωτογραφικό υλικό καθώς και αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα, που οδήγησαν στην Απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από την ιταλική κατοχή και την Ενσωμάτωση.

Ειδική αναφορά έγινε στη Γενική Ένωση Κώων, η οποία είχε ήδη συσταθεί από το 1922 «με κύριο σκοπό την οικονομική αρωγή απάντων των εν τη ιδιαιτέρα πατρίδι και την εν τη αλλοδαπή διαμενόντων Κώων και η κατά το δυνατόν υποστήριξης των κατοίκων αυτής».

Ως ιστορικό σωματείο, τα κρίσιμα εκείνα χρόνια συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Οι Κώοι ανέπτυξαν δράσεις, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, κατά της Ιταλικής κατοχής. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη όλων των επώνυμων και ανώνυμων Κώων αγωνιστών.

Το Έτος Δωδεκανήσου θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα παρακάτω:
Διενέργεια μιας ειδικής συνεδρίασης για τη Δωδεκάνησο στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων,
Πρόταση στους αρμόδιους φορείς η έκδοση ειδικού γραμματοσήμου και συλλεκτικού νομίσματος για την επετειακή εκδήλωση
Απόφαση συμμετοχής της Βουλής των Ελλήνων σε εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές σε κάθε ένα νησί της Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια, ο συμπατριώτης μας, κος Αχιλλέας Κουτσουράδης, Καθηγητής Νομικής, πρότεινε μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις, με τις οποίες η Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» θα τιμήσει το Έτος Δωδεκανήσου. Θα επανέλθουμε σύντομα με την εξειδίκευση των προτεινόμενων αυτών δράσεων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της Ένωσης Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».

Ο κος Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, Υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας ΙΟΑΣ έκανε αναλυτική παρουσίαση για τη δράση του Ινστιτούτου, το οποίο έχει ως σκοπό την υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη έρευνα ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.  Σύμφωνα με έρευνα του 2015, η οποία εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Δωδεκάνησος κατατάσσεται πρώτη, στην περιφέρεια, σε τροχαία ατυχήματα.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στη μνήμη και το έργο του σπουδαίου συμπατριώτη μας Μιχάλη Σκανδαλίδη, ο οποίος αποτέλεσε μια ξεχωριστή Δωδεκανησιακή Προσωπικότητα. Η Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» τον τίμησε το 2007, για την βράβευση του από την Ακαδημία Αθηνών.

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα, με την φροντίδα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα της Αντιπροέδρου Λουκίας Ζερβάνου –Καραδενιζλόγου έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας, ενώ όλοι οι παριστάμενοι «τραγούδησαν » τα παραδοσιακά τοπικά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, κ.κ Ναθαναήλ για την επιστολή και τις ευχές, που μας έστειλε.

Δημόσιες ευχαριστίες στην οικογένεια Κουτσουράδη, για τη δωρεά βιβλίων «Παραδοσιακές Γεύσεις από την Κω», της κας Περσεφόνης Κουτσουράδη. Τα έσοδα από τα βιβλία διατέθηκαν για το ταμείο της Ένωσης.

Χαιρετισμό έστειλαν, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατό να παραστούν, οι κ.κ Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου, Αριστοτέλης Παυλίδης, πρώην Βουλευτής και Υπουργός, Πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ, Χαράλαμπος Κόκκινος, Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου –Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η κα Ευαγγελία Κεφαλιανού – Μπούρα, Επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης».

Τον Δήμο Κω εκπροσώπησε η κα Χρυσή Τσέλιου – Φωτοπούλου, Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Κω, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό εκ μέρους του Δήμου Κω, για να πραγματοποιηθούν δράσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί μας, από κοινού με τη Ένωση Κώων Αθηνών και το ΙΟΑΣ .

Μεταξύ άλλων παρέστησαν στην εκδήλωση, οι κ.κ Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Θεοφάνης Δημόπουλος, Ιατρός – πρώην Πρόεδρος και Ιδρυτής της «Ιπποκρατικής Φλόγας», Αχιλλέας Κουτσουράδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γερουλάνος – Χριστόπουλος, Παιδοχειρουργός και Διευθυντής του Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής, Καθηγητού κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, Νίκος Μανούσης πρώην Πρόεδρος της Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, η κα Ελένη Ανδριωτάκη –Σουρμέλη, κόρη του αείμνηστου Προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Ανδριωτάκη, καθώς και πολλά στελέχη παλαιοτέρων Δ.Σ. μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης Φάκκος,  η κα Μαίρη Αλεξανδρίδου κ.α.

Ευχαριστούμε και πάλι δημόσια τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας, που με την παρουσία τους, στηρίζουν το έργο της Ένωσης.

Καλή χρονιά σε κάθε έναν ξεχωριστά και στις οικογένειες σας!

Εκ μέρους της Ένωσης

Νινέττα Ν. Μανούση                      Μαργιάννα Χαματζόγλου
Πρόεδρος                            Γενική Γραμματέας

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο και πάλι Μπράβο, σεβασμός στο παρελθόν και πίστη στο μέλλον. Το να βραβεύεις τους πατέρες και να αναγνωρίζεις οτι προσέφεραν για να είναι η γενιά σου ελεύθερη, τί πιό θαυμαστό! Αλλά και το να πατάς γερά στα πόδια σου και να αγωνίζεσαι για ενα καλύτερο αύριο, με τόλμη, πίστη και αισιοδοξία. Καλή συνέχεια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.