Δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον Νισύριο Νίκο Ανδριώτη στο σχολείο της Αστόριας

1
2363

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Τσάκα στον εθνικό Κήρυκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα εκατομμύριο δολάρια δώρισε στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης. Τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την ανακαίνιση του Δημοτικού σχολείου της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται επί της Οδού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου (μεταξύ της 23ης Λεωφόρου και της Οδού Ντίτμαρς), ακριβώς απέναντι από το ναό των Αγίων Γεωργίου και Αικατερίνης στο Ντίτμαρς.

Το κτιριακό συγκρότημα της Αγίας ­Αικατερίνης στο Ντίτμαρς. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.Το κτιριακό συγκρότημα της Αγίας ­Αικατερίνης στο Ντίτμαρς. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Ανδριώτης υπογράμμισε ότι η προεργασία για την ανακαίνιση έχει ξεκινήσει προ πολλού, ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ότι την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση.

Η ανακαίνιση είναι το μεγαλύτερο έργο που τελείται στο τριώροφο τούβλινο κτίριο τέσσερις δεκαετίες μετά τη λειτουργία του. Το κτίριο, όπως επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης, ήταν εργοστάσιο και αγοράστηκε από την κοινότητα το 1974, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας λόγω του νέου κύματος μετανάστευσης που ακολούθησε μετά την τουρκική εισβολή.

Επειδή οι δυνατότητες της εποχής εκείνης δεν ήταν μεγάλες έκαναν τις απαιτούμενες διαρρυθμίσεις και δημιουργήθηκαν καφετέρια – αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο και έξι αίθουσες διδασκαλίας στο δεύτερο και τον τρίτο όροφο.

Η ανακαίνιση θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα, διότι στο δεύτερο και στον τρίτο όροφο θα δημιουργηθούν έντεκα αίθουσες διδασκαλίας (διπλάσιες από τις υπάρχουσες), ενώ στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθεί μεγάλος πολυχώρος, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δημοτικού σχολείου.

Ο κ. Ανδριώτης επεσήμανε ότι το παράρτημα του σχολείου στην Αγία Αικατερίνη ήταν το μοναδικό κτίριο το οποίο δεν είχε εκσυγχρονιστεί και ότι με την ανακαίνισή του η κοινότητα θα έχει τις πιο σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις.

Ο διπλασιασμός των αιθουσών διδασκαλίας, όπως επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης, θα δώσει τη δυνατότητα στο σχολείο να αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.

Στο Παράρτημα του σχολείου στην Αγία Αικατερίνη φοιτούν τριακόσια παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Δημοτικό και εκμεταλλεύονται τους χώρους που υπάρχουν στο ισόγειο του ναού των Αγίων Γεωργίου και Αικατερίνης, καθώς επίσης και το παρακείμενο μικρότερο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Νηπιαγωγείο.

Ο κ. Ανδριώτης ανέφερε ότι το έργο θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να τελέσουν και τα εγκαίνια.

Εκπληξη
Η απόφαση για τη δωρεά έχει ληφθεί προ πολλού και ο κ. Ανδριώτης είχε ήδη ξεκινήσει την εργασία με τον αρχιτέκτονα και τον εργολάβο, αλλά κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του.
Ο διευθυντής του σχολείου Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Σχολικής Επιτροπής ανακοίνωσε τη δωρεά του κ. Ανδριώτη προκαλώντας έκπληξη και ενθουσιασμό στα μέλη της Επιτροπής

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, τόσο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στη σύσκεψη, όσο και κατά τις δηλώσεις που έκανε στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη δωρεά του Νίκου Ανδριώτη, καθώς επίσης και για τη νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ιστορική και αναστάσιμη είναι η δωρεά του κ. Ανδριώτη, αφενός μεν διότι ανακοινώθηκε μετά την Ανάσταση του Κυρίου, αφ’ ετέρου δε διότι έγινε στο πλαίσιο των 90χρονων της ιδρύσεως της κοινότητας και των 40χρονων της λειτουργίας του παραρτήματος του σχολείου στο Ντίτμαρς. Η δωρεά αυτή θα αναστήσει με όλη τη σημασία της λέξεως το σχολείο μας στην Αγία Αικατερίνη», τόνισε ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Στη συνέχεια, εξήρε την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του κ. Ανδριώτη στην κοινότητα και στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. «Ο Νίκος Ανδριώτης απέδειξε ότι είναι άνθρωπος των έργων και τα έργα αξίζουν περισσότερο από τα λόγια. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γίνεται προς τιμή του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Νίκου Ανδριώτη και του διευθυντή μας Δρα Αναστασίου Κουλαρμάνη», πρόσθεσε.

«Οι δωρεές του κ. Ανδριώτη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό και χωρίς την παραμικρή υπερβολή μπορώ να πω ότι ο Αγιος Δημήτριος της Αστόριας βιώνει ιστορικές στιγμές. Οι δωρεές αυτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ομογενών και των νέων μεταναστών από τη γενέτειρα.

Πιστεύω επίσης πως θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να ξανασυνδεθούν με την Αστόρια οι ομογενείς που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές του Λονγκ Αϊλαντ και στα προάστια της Νέας Υόρκης», υπογράμμισε ο π. Παπαζαφειρόπουλος.

Ο κ. Νίκος Ανδριώτης, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.Ο κ. Νίκος Ανδριώτης, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Η δωρεά του κ. Ανδριώτη είναι η μεγαλύτερη ατομική δωρεά της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και η πρώτη του 2017 που λαμβάνει το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο μεγαλύτερος όμως ευεργέτης του Λυκείου είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει ήδη προσφέρει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια και το οποίο, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» ετοιμάζεται να προβεί σε μια άνευ προηγουμένου δωρεά για τα δεδομένα της ομογενειακής παιδείας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.ΕΔΩ ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΛΠ

    ΚΛΕΒΟΥΝ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.