Γιώργος Τσομπανάκης: Λίγες σκέψεις για τις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

4
621

Λίγες σκέψεις για τις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Λίγες ημέρες μας μένουν ακόμη για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών μαζί με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι θα διεκδικήσουν το ουσιαστικό μήνυμα των εκλογών, και ουδείς δύναται να το αγνοήσει.

Οι τοπικές κοινωνίες εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντες, τους ανθρώπους που κατά κύριο λόγο θα πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητα των πολιτών-Δημοτών, την τοπική ανάπτυξη, την πολιτιστική παρέμβαση, την δημιουργία και επέκταση των υποδομών, των νέων τεχνολογιών που αναδύονται, και τις στοχευμένες δράσεις σε κάθε περιοχή, προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε μία από αυτές.

Αυτό που λείπει από το άναρχο κρατικό μηχανισμό μπορεί να το διαχειριστεί η τοπική κοινωνία δια των θεσμικών της οργάνων της. Με μόνο μία προυπόθεση.

Άμεση εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.

Πολλούς συμπολίτες τους απασχολεί το ερώτημα: μα γιατί να ασχοληθεί κάποιος με

την Aυτοδιοίκηση;

Κατά την γνώμη μου και προσωπική εμπειρία, αφού από την θέση που υπηρέτησα επί 33 συναπτά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ΤΥΔΚ του Υπουργείου Εσωτερικών

και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου , και έχοντας παρακολουθήσει αρκετά Δημοτικά και

Κοινοτικά Συμβούλια υπό την ιδιότητα μου, και καλεσμένος από τους εκλεγμένους Δημάρχους και προέδρους της εποχής εκείνης, επιβάλλεται να «εισρεύσουν» στο δημοτικό

και κοινοτικό συμβούλιο δραστήριοι άνθρωποι, αποτελεσματικοί, με πρακτικό πνεύμα και απαλλαγμένοι από κομματικές αγκυλώσεις, στρατευμένοι στην ιδέα της τοπικής δημιουργίας.

Τα αισθήματά μου είναι ανάμεικτα.

Πέρα από την διάθεση ζητούμενο για τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους είναι η δυνατότητα και η αποτελεσματικότητα. Άρα με βάση τα ανωτέρω θα προσπαθήσω να επισημάνω μόνο ορισμένους λόγους, που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν.

Α) Λέγει ο Μεγάλος Καζαντζάκης: Να αγαπάς την ευθύνη. Να λές εγώ θα σώσω τον κόσμο. Να λοιπόν το κίνητρο. Η προσφορά και η ελπίδα ,ότι εσύ θα καταφέρεις αυτό που

οι άλλοι απέτυχαν. Να υπάρξει το όνειρο. Να σχεδιάζεις και να υλοποιείς. Να Δημιουργείς.

Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στον άνθρωπο από την δημιουργία;

H Tοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μόνη που δίνει αυτή την δυνατότητα. Από ένα παγκάκι που

θα φτιάξεις μέχρι ένα δρόμο, μια διοργάνωση ενός πολιτισμικού δρώμενου, ένα πέτρινο θέατρο, μια καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα, που θα απλοποιήσει την καθημερινότητα

του δημότη-πολίτη.

Όλα αυτά είναι δημιουργία.

Τα ονειρεύτηκες, τα σχεδίασες ομαδικά, τα βλέπεις και τα χαίρεσαι μαζί με τους δημότες

και τους πολίτες. Και όλα αυτά με την στόχευση. Να λύνεις προβλήματα.

Β) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρεται για ενέργειες συνεργασίας κοινής πρωτοβουλίας σε όλα τα επίπεδα.

Με ένα στόχο και σκοπό: πρώτα οι πολίτες-δημότες.

Οραματίζομαι ομάδες εθελοντικής εργασίας που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς τον χρόνο τους για να δημιουργήσουν, να προσφέρουν στον τόπο τους, να κινητοποιήσουν και να κινητοποιηθούν, να σηκωθούν πάνω από την καθημερινότητα

και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια θέλουμε

ένα ΔΗΜΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ.

Γ) Να διαχειριστούμε το μέλλον. Ανήκει στα παιδιά μας. Με ότι μέσα διαθέτει ο Δήμος.

Με όραμα, με σχέδιο ,με μικρά μετρήσιμα καθημερινά βήματα.

Πολλοί συμπολίτες μας ασχολούνται με τις τοπικές εκλογές ρευστοποιώντας την αναγνωρισιμότητα τους. Γι αυτό και όλοι οι συνδυασμοί επιδιώκουν να εντάσσουν περσόνες τv, κ.λ.π.. στους συνδυασμούς τους. Ως κράχτες ψήφων. Διαφωνώ.

Αντί να ψάχνουν οι Δήμαρχοι καταξιωμένους επαγγελματίες, επιστήμονες, υπάλληλους, αυτούς που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ενίοτε ψάχνουν αστέρια που θα μαζέψουν ψήφους. Δυστυχώς ποντάρουν στην τάση του κόσμου την οποία αδοκίμως και καλλιεργούν και προσχωρούν χωρίς δισταγμούς σε τέτοιες λογικές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει αφοσιωμένους, οραματιστές, σχεδιαστές, μα ταυτόχρονα

εραστές του εφικτού και της καθημερινότητας.

Η κεντρική πολιτική σκηνή αν θέλει να προσφέρει κάτι σπουδαίο στην Τοπική Aυτοδιοίκηση είναι να χαλαρώσει τα σχοινιά του ελέγχου και της γραφειοκρατίας.

Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις δημιουργικές, παραγωγικές, αναπτυξιακές.

Τα υπόλοιπα είναι για την τηλεόραση και για άλλα αθλήματα.

Δ)Το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί μία πρόκληση για όλους αυτούς που πιστεύουν

Στην συνεργασία και στις αρχές της συνέργειας.

Η Αποδέσμευση της εκλογής των εκπροσώπων στις τοπικές κοινωνίες από τον εκάστοτε Δήμαρχο, θεωρητικά βοηθάει στην εκλογή των καλυτέρων-αποτελεσματικότερων ανθρώπων.

Αν μείνουμε όμως μόνο στον αγώνα εκλογής των «δικών» μας ανθρώπων το παιχνίδι χάθηκε

πριν να αρχίσει.

Ο εκάστοτε πρόεδρος κάθε Δ.Διαμερίσματος, μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Πρέπει να έχει δίπλα του, τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις του χωριού του, του διαμερίσματος του, που θα τον εμπνεύσουν, θα δημιουργούν, θα υλοποιούν και βεβαίως θα απαιτούν ,όχι με φωνές αλλά με σχέδιο, βήματα και συγκεκριμένη στόχευση.

Θα μπορούσε κάποιος να γράψει πολλά. Σαν πρώτες σκέψεις θεωρώ, ότι είναι αρκετές.

Ας είναι ερέθισμα για συζήτηση και περαιτέρω επεξεργασία.

Είναι φανερό, ότι ένα άρθρο παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντλήσει το θέμα. Όμως οι προτάσεις πρέπει να υπάρξουν. Σκέψεις υπάρχουν πολλές. Ας στοιχηθούμε λοιπόν στις απαιτήσεις των καιρών και ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία .Οι καιροί ου μενετοί.

Εύχομαι οι λίγες αυτές ημέρες να κυλήσουν ήρεμα με χαμηλούς τόνους, χωρίς έντονους διαξιφισμούς και διαλόγους μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων και των πολιτών για το καλό του νησιού.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιωργο εισαι από τους ποιο αξιόλογους που πέρασαν από τα χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης !ο κόσμος της κω σου χρωστάει ένα ευχαριστω!καποιος που εχει συνεργαστεί μαζί σου στο παρελθόν!

  2. Γιωργο ήσουν ένας ακούραστος υπάλληλος πάντα με χαμογελο. Δουλεψες με μεράκι σε εποχές δυσκολες. Οι προτάσεις σου με βρίσκουν απόλυτα συμφωνο. Ας ψηφιστουν οι άνθρωποι με γνώσεις με μεράκι και με διάθεση προσφορας. Αυτοί που αγαπούν τον τοπο τους που θέλουν και μπορούν
    Οι καλυτεροι.

  3. Δεν τον γνωρίζω τον κύριο , αλλά σίγουρα θα έπαιρνε καλούς βαθμούς στην έκθεση. Ίσως και να ήθελε να γίνει συγγραφέας, ιστορικός, ποιητής αλλά οι ανάγκες βιοπορισμού τον έταξαν αλλού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ