Β. Χατζηβασιλείου: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ

0
1290

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ

Γράφει ο κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου, Νομικός-Ιστορικός Συγγραφέας.

Αυτός ο επίσημος χάρτης της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του τέως Ιταλικού Υπουργείου Αποικιών ξυπνά μνήμες απ’ τη νεότερη Δωδεκανησιακή μας Ιστορία, καθώς οριοθετεί με απόλυτη σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη) των Δωδεκανήσων απ’ τις απέναντι τουρκικές ακτές και εκτυπώθηκε μετά την υπογραφή της Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας της 4-1-1932 και του Ιταλοτουρκικού Πρωτοκόλλου της 28121932.

Σ’ αυτόν τον χάρτη φαίνεται ότι τα Ίμια ανήκαν στα Δωδεκάνησα και αυτό αποτελεί την αποστομωτική απάντηση στις αλλεπάλληλες αμφισβητήσεις, ιταμές αξιώσεις, απειλές, παραβάσεις και παραβιάσεις (εναέριες και θαλάσσιες) της γείτονος, που στρέφονται απροκάλυπτα κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της πατρίδας μας.

Ας μη ξεχνούμε επίσης και το άρθρο 15 του Παραρτήματος της Συνθήκης της Λωζάννης της 23-7-1923, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία είχε παραιτηθεί ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της Ιταλίας από όλα τα δικαιώματα και τους τίτλους που διέθετε επί του συνόλου των Δωδεκανήσων καθώς και επί των νησίδων των εξαρτωμένων απ’ αυτά. Με τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού της 10-2-1947, που αποφάσισε την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει πλέον καταστεί το διάδοχο της Ιταλίας κράτος με συνέχιση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, νομικών και πολιτικών, που απορρέουν απ’ τα πιο πάνω συμφωνηθέντα.

Μόνο οι νησίδες Καρά Αντά και Οράκ, που διακρίνονται στον χάρτη και βρίσκονται στο στόμιο του Bodrum (Αλικαρνασσού) έχουν υπαχθεί στην Τουρκία. Αξιοπαρατήρητο τέλος είναι το γεγονός της μη αναγραφής στον χάρτη αυτό του ονόματος Τουρκία, αλλά του ονόματος Μικρά Ασία (Asia Minore) και όλα αυτά από ένα κυρίαρχο τότε κράτος, την Ιταλία, που το ενέπνεε η αμετάκλητη απόφαση για εφαρμογή σθεναρής και αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής καθώς και η άσκηση συντονισμένης και αποτελεσματικής διπλωματικής δράσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ