Νίκος Τσακίρης: Η ΕΛΠΙΔΑ (του ΣΥΡΙΖΑ) ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ…

14
1533

Οι πολίτες της Κω που ασχολούνται με τον τουρισμό, εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και μικροεπαγγελματίες, είχαν την ελπίδα πως τα οικονομικά τους θα καλυτέρευαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό περίμεναν κάποιες αλλαγές. Το καθεστώς που είχαν διαμορφώσει οι προηγούμενοι ( ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ) ήταν η κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων στο όνομα της ανάπτυξης ( λέω απλά αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός ) και δεύτερον η προώθηση στο έπακρον ξενοδοχειακών μονάδων μεγάλης κλίμακας και πλήρης αποδοχή συστήματος υπηρεσιών all inclusive.

Βάσει των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία οι περίπου 20 χιλιάδες εργαζόμενοι θα είχαν μια αύξηση στο μισθό τους (με βασικό μισθό 850 €-950 € δηλ. θα έφταναν να έπαιρναν πάνω από 1100 €). Έχουμε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω που πληρώνουν βάση των συλλογικών συμβάσεων και οι μισθοί των εργαζομένων είναι αρκετά ικανοποιητικοί . Δυστυχώς το οικονομικό κατεστημένο (Τρόικα εσωτερικού) μέσου της τρόικας εξωτερικού κατάφερε να στείλει σε χρόνο αόριστο την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων! Φυσικά πάει κι η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά! Ξέχασε γρήγορα και ανώδυνα τις δεσμεύσεις του και εφαρμόζει την εντεταλμένη μνημονιακή πολιτική. Συμπέρασμα η ελπίδα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία επί ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε! Τώρα εξαρτάται στην καλή βούληση του εργοδότη εάν θα δώσει από μόνος του τα ανάλογα στον εργαζόμενο.

Πριν από δύο μήνες, στα πλαίσια εσωκομματικής διαβούλευσης είχα κάνει πρόταση για την καθιέρωση ενός συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου για την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία εξηγώντας όλα τα οφέλη που θα επέφερε αυτός ο νεωτερισμός. Να λάβουμε υπ όψιν ότι έχει προβλεφθεί διάταξη περί μαθηματικού τύπου και έχει περάσει στον νόμο Κατρούγκαλου (άρθρο 46) μετά από γραπτό υπόμνημα που είχα στείλει στον ίδιο. Απομένει να εξειδικευτεί και να βγει προεδρικό διάταγμα μετά από εισήγηση της υπουργού εργασίας.

Κύριοι βουλευτές της Δωδεκανήσου μην σταματάτε στην περιγραφή της κατάστασης γαλέρας στα ξενοδοχεία. Δεν είσαστε στην αντιπολίτευση! Είστε κυβέρνηση και υπάρχουν τα εργαλεία για να είναι τουλάχιστον όλοι οι εργαζόμενοι νόμιμοι! Τώρα το τι θα παίρνουν εξαρτάται από τον εργοδότη και τα προσόντα του καθενός .

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα του all inclusive που κάθε χρόνο που περνά επιβαρύνει όλο και περισσότερο την τοπική αγορά. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν γράψει και για την φετινή κατάσταση και όλοι την γνωρίζουμε .

Η γνώμη μου ήταν και είναι πως η κυβέρνηση με πολιτική παρέμβαση πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Όχι με απαγορεύσεις αλλά με απλές παρεμβάσεις. Αφαιρώντας τις άδειες για δεύτερα εστιατόρια , μαγαζιά , υπηρεσίες , ενοικιάσεις και να μείνει μόνο για αυτό που έχουν χρηματοδοτηθεί τα μεγάλα ξενοδοχεία (και δεν είναι λίγα τα χρήματα),ο ύπνος και η εστίαση, ώστε να μπορούν να πωλούν πακέτα την διαμονή και το προπληρωμένο φαγητό αφού η τοπική αγορά μπορεί να υποστηρίξει και να καλύψει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών! Αυτά τα έχουμε αναφέρει και στον τοπικό βουλευτή. Το μόνο που κατάφερα ήταν όταν μίλησε στην επιτροπή εμπορίου στην Βουλή παρουσία της υπουργού (διαφήμισης) του τουρισμού να ρίξει το ανάθεμα στους …άλλους και κλίνοντας να πει ότι ‘’νομοθετικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα!’’. Είχα επικοινωνία με τον υπεύθυνο τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του εξέθεσα γραπτώς τις απόψεις μου αλλά μου απάντησε με το επιχείρημα που έλεγαν το 2005! Ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι οι tour operators θα στρέψουν όλο τον τουρισμό σε ανταγωνιστικές χώρες. Φυσικά δεν θα έχει ενημερωθεί ο κύριος ότι οι ανταγωνιστικές μας χώρες ήταν η Τουρκία, η Αίγυπτος , το Μαρόκο ή Λιβύη όταν κάποιες από αυτές τις χώρες πια απλά σήμερα δεν υπάρχουν!

Πριν λίγες μέρες η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο μαμούθ στην Google για λόγους ανταγωνισμού. Παρακαλώ, κύριοι βουλευτές, διαβάστε την είδηση και το σκεφτικό στο παρακάτω link http://www.efsyn.gr/arthro/prostimo-242-dis-eyro-stin-google-apo-tin-komision. Σε γενικές γραμμές η Κομισιόν λέει «ότι μια εταιρεία δεν είναι κακό να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά αλλά είναι ενάντια στην ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό να προωθεί η ίδια εταιρεία που έχει δεσπόζουσα θέση και τις θυγατρικές της εταιρείες» . Βάση αυτής της απόφασης της Κομισιόν στηριχτείτε και προωθήστε αυτά που αναφέρω παραπάνω . Δεν θέλουμε σοσιαλισμό που θέλετε εσείς αλλά να λειτουργήσει σωστά η αγορά και ο υγιής ανταγωνισμός! Με τα ίδια εργαλεία του καπιταλισμού να περιοριστεί το all inclusive! Εάν θέλετε να έχετε πολιτικά οφέλη υλοποιήστε την πρόταση. Να γνωρίζετε όμως ότι οι επαγγελματίες που υποφέρουν οικονομικά θα βρουν το δίκιο τους , με όποιον τρόπο μπορούν, απλά τότε θα είναι αργά για το ΣΥΡΙΖΑ. Η ελπίδα που σβήνει θα τον αφανίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία για να συγκρίνεται με την ΝΔ αλλά για να φέρει κάποιες αλλαγές !!!!!

Τσακίρης Νίκος

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχεις δίκαιο Νίκο να σε απογοητεύει η φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι πρώην σύντροφοι σου...

    Εργασιακή γαλέρα τα ξενοδοχεία αλλά που να δεις τι γίνεται στα φροντιστήρια που το μαύρο παραδάκι ρέει σαν ποτάμι… Συμφωνώ για το μαθηματικό τύπο ελάχιστου προσωπικού στα ξενοδοχεία αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις σαν τα νοσοκομεία, τα σώματα ασφαλείας και τα φροντιστήρια. Μόνο στα σχολεία δεν μας ζητάς να εφαρμοστεί γιατί τότε η παραπαιδεία θα πήγαινε περίπατο….

  2. Πας καλά Νικολάκη;;; Ελπίδα από τον ΣφΥΡΙΖΑ της ψευτιάς, του λαϊκισμού και της κολοτούμπας; Οι αγανακτισμένοι πολίτες σας κράζουν τώρα.

    Έταξαν τα πάντα που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας ταλαίπωρος μεροκαματιάρης και κατάφεραν να κάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας, να γλύψουν οι λιγούρηδες κανένα κοκαλάκι και τώρα μολονότι μετά βίας θα τους ψήφιζε σήμερα ένα 8-10% έχουν αγκαλιάσει την καρέκλα και δεν λένε να πάνε στον αγύριστο. Σου λέει… όσο αντέξουμε και όσα αρπάξουμε γιατί πότε θα ξαναδούν εξουσία;;;;

  3. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΕΣ-ΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ,ΝΔ,ΚΚΕ ΚΛΠ.ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ Δ ΡΑΙΧ!

    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ!!ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!!!ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!!!!

  4. Τα χρήματα από τα Δημόσια Ταμεία, τις Τράπεζες, & τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα πήραν όλα οι δανειστές Τρομοκράτες και Κοσμοκράτορες.Οι Μετοχές των Τραπεζών από 50 ευρώ, βρέθηκαν στο Μηδέν (0) ευρώ, λόγω «αφαιμάξεων» των καταθέσεων των πελατών.Τις «αφαιμάξεις» τις έκαναν οι τρομοκράτες δανειστές, αφού οι Τράπεζες είναι δικές τους…………Αυτό προκάλεσε αυτοκτονίες των καταθετών!!!Και ο Λαός θύμα………..Όλα αυτά οδηγούν σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε Τρομοκρατία των ανθρώπων και του χρήματος, και τελικά σε αυτοκτονίες.Όλα αυτά οδηγούν σε χειραγώγηση του νομίσματος του Ευρώ, προς όφελος των Κοσμοκρατόρων Τρομοκρατών δανειστών!!!http://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%AC/

  5. ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΑΣΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ.

  6. Αν απαντούσες ειλικρινά σε ερωτήσεις όπως, η αμοιβή όλων μας πρέπει να είναι αντίστοιχη των προσόντων και προσπαθειών μας? Θέλεις ένα κράτος μεγάλο, δυνάστη και παρεμβατικό ή μικρό, ευέλικτο και να ασκεί έλεγχο? Θέλεις την εν γένει φορολογική πολιτική να την ορίζει η τοπική κοινωνία με βάση τις τοπικές ανάγκες ή όπως σήμερα οι κρατικοί καρεκλοκένταυροι? Κλπ, κλπ. Αν, λέω αν, αναγκάσεις τον εαυτό σου να απαντήσει με ειλικρίνεια τότε ίσως αναγκαστείς να μάθεις επιτέλους ποιά είναι η τεράστια διαφορά του νεοφιλελευθερισμού που επικαλείσαι, με τον φιλελευθερισμό, που και εσύ κατά βάθος πιστεύεις….

    • Μοναχα …2 λογους βρηκες για να μας πεις οτι εχασες την…ελπιδα..σου απο τον Συριζα !!! Εγω θα μπορουσα να σου αραδιασω αλλους…. πενηντα, ο δε ΣΚΑΙ μπορει να σου βρει αλλους……. 1.150 ….την ωρα!!!! ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ δεν θα πειτε οτι ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ειναι ο ..λογος που χασατε την ……ελπιδα σας ….!!! ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ !!!! Αυτο δεν θα το πειτε ΠΟΤΕ !!! ΓΙΑ ΤΟΝ …ΛΑΟ ρε γαμωτο μου!! Για τον ΛΑΟ…ειμαι και πολυ…ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ !!!!Σαν τον Ν.Μ…….., ας πουμε.

  7. ……. παρασυρατε τον κοσμο και διαλυσατε τη χωρα.Αντι να βγαινεται να ζητατε συχγνωμη εχετε το θρασσος να γραφετε και απο πάνω..Αυτοι που πληρωνουν χειρωτερα στο νησι ειναι υποστηριχτες σας….τυχαιο?

  8. Ειδικά ο τοπικός….είναι εντελώς ανίκανος να ορθώσει αξιοπρεπή πολιτικό λόγο Νίκο κρίμα που άλλαξες την στάση σου και τον δίπλαρες γιατί νόμιζες ότι κάτι θα έτρεχε με το Hot spot, αυτός Νίκο ούτε τα άντερά του δεν αγαπά. Βάλτα και στα Κουβαδομπουζουκάκια σαν θέμα για να συζητησουν οι οργανώσεις η έπαθαν βουβαμάρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ