N.M: Δικαιολογημένη & επιβεβλημένη η απεργία των ερ­γα­ζό­με­νων στον του­ρι­σμό-επι­σι­τι­σμό!

5
750

Θεμα: η απεργία των ερ­γα­ζό­με­νων στον του­ρι­σμό-επι­σι­τι­σμό είναι και δικαιολογημένη

και επιβεβλημένη!

Α. Η πρώτη απεργία μετά το 2012 από τους ερ­γα­ζό­με­νους στον του­ρι­σμό και τον επι­σι­τι­σμό! Απεργούν διεκ­δι­κώ­ντας αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας, τή­ρη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, σε­βα­σμό στα δι­καιώ­μα­τά τους και αμοι­βές, που να αντα­πο­κρί­νο­νται στον νόμο και τις συμ­φω­νί­ες συν­δι­κά­των και ερ­γο­δο­των. Ότι δη­λα­δή πα­ρα­βιά­ζουν συ­στη­μα­τι­κά, προ­κλη­τι­κά και κυ­νι­κά οι με­γά­λοι, μι­κροί και μι­κρο­με­σαί­οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του του­ρι­σμού, σχε­δόν πά­ντο­τε ατι­μώ­ρη­τα.

B. Η απερ­γία έχει προ­κα­λέ­σει και τοπικές αντι­δρά­σεις στους γνω­στούς κύ­κλους της ‘’υγιούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας’’. Λένε ότι η απερ­γία θα πλή­ξει την ει­κό­να της Ελ­λά­δας διε­θνώς. Θα τραυ­μα­τί­σει τον του­ρι­σμό στην κο­ρύ­φω­σή του. Θα προ­κα­λέ­σει αλ­γει­νές εντυ­πώ­σεις στους του­ρί­στες. Θα ταλαιπωρήσει την κρουα­ζιέ­ρα, την διαμονή στα ξε­νο­δο­χεία, στα εστια­τό­ρια και στις αρ­χαιό­τη­τες.

Γ. Όμως η απεργία είναι όχι μόνο δικαιολογημένη άλλα και επιβεβλημένη! Δεν το λέμε εμείς από αλληλεγγύη στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δεν το λέει η τοπική αυτοδιοίκηση από γνώση των τοπικών προβλημάτων, δεν το λένε οι βουλευτές μας, δεν το λέει η κυβέρνηση μας, ο πρωθυπουργός μας και οι υπουργοί του (παρά την …αριστερή τους μαθητεία). Δυστυχώς μας το λένε για άλλη μια φορά οι ξένοι. Γιατί αυτοί δεν έχουν ούτε να φοβηθούν ούτε να απολογηθούν. Ενώ εδώ; ΣΙΩΠΗ!

1. Πρώτα ήταν η Γερ­μα­νι­κή κρα­τι­κή τη­λε­ό­ρα­ση ARD που σε ει­δι­κό της αφιέ­ρω­μα μίλησε απε­ρί­φρα­στα για «σύγ­χρο­νους σκλά­βους» στον Ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό. Για αν­θρώ­πους που φο­βού­νται να πε­ρι­γρά­ψουν ακόμη και ανώ­νυ­μα τις άθλιες και εξο­ντω­τι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας τους και τις γλί­σχρες αμοι­βές τους, επει­δή απει­λού­νται με από­λυ­ση και ει­σα­γω­γή σε μαύ­ρες λί­στες. Για ερ­γα­ζό­με­νους που δου­λεύ­ουν αστα­μά­τη­τα ακόμη και επτά μήνες, χωρίς ρεπό ή άδειες. Για ένα κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας και μια ομερ­τά που συ­ντη­ρεί τη λου­στρα­ρι­σμέ­νη βι­τρί­να της από­λαυ­σης και του «ζήσε τον μύθο σου στην Ελ­λά­δα», ενώ πίσω από αυτή κυ­ριαρ­χεί η άγρια, η στυ­γνή εκ­με­τάλ­λευ­ση!

2. Μετά το μεγάλο Γερμανικό περιοδικό Spiegel: ‘’Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί, όμως οι εργαζόμενοι υποφέρουν! Τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον ελληνικό τουρισμό καταγράφονται παράλληλα με τα εισπρακτικά ρεκόρ των επαγγελματιών του κλάδου’’. «Η εκμετάλλευση στον τουριστικό τομέα έχει διάφορες μορφές: εργασιακή ανασφάλεια, η υπερβολική επιβάρυνση των απασχολούμενων, στάσιμες αμοιβές, καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και παραβίαση διατάξεων προστασίας της υγείας και της εργασίας των απασχολούμενων’’ ενώ ’’τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο με το ποσοστό τους μεταξύ 2009 και 2016 να έχει αυξηθεί κατά 580’’! ‘’Αν δει κανείς στατιστικά τις φετινές αφίξεις, σημαίνει ότι σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν τρεις τουρίστες’’, σημειώνει το Spiegel αναπαράγοντας πρόσφατες θριαμβευτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ενώπιον ξενοδόχων, «Ο ενθουσιασμός του είναι κατανοητός. Ο τουρισμός προβλέπεται ότι θα φέρει στην Ελλάδα φέτος έσοδα 14 δις ευρώ από το εξωτερικό – ένα σημαντικό στήριγμα για την επιβίωση της κλονισμένης από την κρίση εγχώριας οικονομίας. Ωστόσο, το τίμημα πληρώνουν πολλοί από 340.000 και πλέον απασχολούμενους του κλάδου. Οι ώρες στη δουλειά είναι πολλές, οι αμοιβές μικρές.  Πολλοί Έλληνες απασχολούνται παράνομα, δεν έχουν ασφαλιστική προστασία και μπορούν εύκολα να απολυθούν. Τέλος το Spiegel μας πληροφορεί ότι: ‘’ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δεν ανταποκρίθηκαν προς το παρόν στις ερωτήσεις του περιοδικού!!!’’.

Δ. Τι να πούμε; ΝΤΡΟΠΗ! Όμως το πρόβλημα δεν είναι θεμα ηθικής. Είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα και είναι ευθύνη της κυβέρνησης η δημιουργία κρατικών μηχανισμών ελέγχου και διαχειριστικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η υπερεκμετάλλευση, ο εξευτελισμός και διασυρμός των πολιτών.

Η ευθύνη όλων εμάς, των πολιτών, είναι σε αυτές τις ‘’μαύρες εποχές’’ να σταθούμε δίπλα στην απεργιακή κινητοποίηση για να απαιτήσουμε μαζί να σταματήσει η κατηφόρα της κοινωνίας και του τόπου μας.

Ν. Μυλωνάς

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκο μου με μια μέρα απεργία δεν γίνεται τίποτα. Αν κάποια ομάδα θέλει αποτέλεσμα χρειάζονται απεργίες διαρκείας.

  2. Άργησε (όπως πάντα…) το… τιμημένο κουκουέ να βγάλει ανακοίνωση κατά της δικαστικής απόφασης για την νέα… ηρωίδα της αριστεράς, Ηριάννα Βασιλειάδη – Λιναρδάκη, αλλά την… μπουμπούνισε:
    «Η επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ., χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη χθεσινή απόφαση του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, είναι απαράδεκτη, προκλητική, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα κι επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες…».
    Αφελής ερώτηση προς τους κουκουέδες, που μόνο αφελείς δεν είναι και ξέρουν πολύ καλά τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της τρομοκρατίας στην Ελλάδα: πως γίνεται ρε συντρόφια να είστε «κατά της ατομικής τρομοκρατίας» (γιατί «εξυπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα», «οδηγεί στην ένταση της κρατικής καταστολής», κ.τ.λ.) και ταυτοχρόνως υπέρ των τρομοκρατών, όταν οδηγούνται στα δικαστήρια;

  3. Φίλε Νικόλα, ποιοι Έλληνες εργαζόμενοι στον τουρισμό; Οι 8 στους 10 είναι αλλοδαποί (Αλβανοί, πρώην Ανατολικοί (Πολωνία και Ρουμανία έχουν 40 Σ.Τ.Ε!!!), λαθρομετανάστες, κ.α.
    Που τους βλέπεις τους Έλληνες; Κάνε μια βόλτα γύρω. Κάτι ξέρω, έ…………………..
    Τα λεγόμενα Αριστερά Κόμματα, τρομάρα τους, μιλούν για δικαιώματα, κ.λ.π. για όλους τους εργαζόμενους, όλες τις ράτσες. Για τους Έλληνες κουβέντα. Μα οι υπόλοιποι τα παίρνουν μαύρα, κατάμαυρα, χωρίς ασφάλιση, δικαιώματα, ωράρια, σκέτη σκλαβιά.
    Βέβαια όλα αυτά τα λαμόγια (υπάρχουν και μερικοί καλοί εργοδότες), να τρίβουν τα χέρια τους από τρελή χαρά.
    Εγώ δεν βγάζω νόημα……………………

  4. κ.Μυλωνά ,η χειρότερη Συμμορία που πέρασε απ τη χώρα είναι η Κυβέρνηση αυτή

    Και εσείς και ο Καματερός θα γράψετε βιβλία ολόκληρα γι αυτά τα χρόνια του Βουβού Εμφυλίου…κάθε μέρα διαψεύδει ο ένας τον άλλον,τσακώνονται μεταξύ τους,αλληλοκατηγορούνται,ακυρώνει ο ένας τον άλλο και οδηγούν τη χώρα στα πρότυπα της Βενεζουέλας…Το πισωγύρισμα που έκανε η χώρα είναι απίστευτο…πιστεύω ότι η εκδίωξη θα είναι βίαιη,επειδή κάνει ακριβώς τα αντίθετα που λέι και κοροϊδεύει και από πάνω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ