Η πανηγυρική Γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

xanthippi-agrelli

Φωτο-ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη 

Κυριακή 13 Νοέμβριου και σύμφωνα με το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, τιμάται η μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως  Χρυσοστόμου και της μητρός αυτού Ανθούσης,  καθώς και του νεομάρτυρα Δαμασκηνού,  εκ Κωνσταντινουπόλεως επίσης.
Στον Άγιο Παύλο του Λινοπότη, βρέθηκε ο Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, όπου τίμησε την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Την παραμονή, στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο, στο Βαπτηστήριο, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός και την επομένη έγινε η Κυριακάτικη   Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο και τον Ιεροδιάκονο Αμβρόσιο.
Στο μεστό κήρυγμα του, ο Μητροπολίτης μας, τόνισε την παρουσία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του μελίρρυτου, όπως μελίρρυτοι είναι και οι Βυζαντινοί ύμνοι, καθώς και η Θεία Λειτουργία, που συνέγραψε και τελείται την Κυριακή.
Υπάρχει και η άλλη,  η μακροσκελής Θεία Λειτουργία, του μεγάλου Βασιλείου.
Στο  Ιερό Ευαγγέλιο, ο Ευαγγελιστής Λουκάς, παραθέτει στην περικοπή του, την καλοσύνη και την φιλανθρωπία του καλού Σαμαρείτη.  Απαντώντας   ο Χριστός στον πονηρό νομικό, δικηγόρο,   πως θα κερδίσει στον κόσμο  την Βασιλεία των Ουρανών, του είπε πως το κλειδί του Παραδείσου, το ανοίγει η Αγάπη προς τον Κύριο, προς στον πλησίον,  η φιλανθρωπία και η ακτημοσύνη.
Σχετικά με την συγχώρηση, ο Δεσπότης αναφέρθηκε στην σημασία  των κανδηλιών, έμπροσθεν των Αγίων Εικόνων και του Ιερού Τέμπλου, ερμηνεύοντας ότι το έλαιο,   συμβολίζει και αποτελεί το έλεος του Κυρίου και το φως είναι η διδαχές του.
Κανδήλα δεν υπάρχει στον ποιμαντορικό θρόνο, διότι εκεί ευρίσκεται στην ουσία μαζί με το Εικόνισμα του Αρχιερέα Χριστού και η παρουσία του Κυρίου μας, ενώ   κατά  την Δευτέρα Παρουσία,   δεν υπάρχει χρόνος για  μετάνοια και έλεος.
Πλήθος ευλαβών πιστών, παρέστησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στο Λινοπότη και ευχήθηκαν μετά την Θεία Λειτουργία, στην παρακείμενη αίθουσα  όπου φιλοξενήθηκαν, στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο,   Χρόνια Πολλά.  Την  επόμενη μέρα 14 Νοεμβρίου,  γιορτάζει η Εκκλησία μας  τον Απόστολο  Φίλιππο και  μαθητή  του Χριστού. Γιορτάζει το κατά κόσμο όνομα, του  δραστήριου Μητροπολίτη μας. Πολλά τα έτη του.
Ξανθίππη Αγρέλλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χρόνια πολλά Ξανθιππη μου,βοήθεια σου ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Χρόνια πολλά και στον πατερ-Χρυσοστομο Πιτση,ο Θεός να του χαρίζει πάντα υγεία και μακροημερευση να συνεχίσει το θεαρεστο έργο του στην ενορία του Αγίου Παύλου στον Λινοποτη και γενικά στην Μητρόπολη.Όλα. αυτά τα χρόνια πάντα ακουραστος και δραστηριος έχει νοικοκυρεψει την Εκκλησία και τα εξωκλήσια που υπάγονται στην ενορία του Αγίου Παύλου και αξίζει πολλά συγχαρητηρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ