ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Κω – Τίμησαν τους Απόστρατους της Ελληνικής Αστυνομίας (φωτο)

0
3031

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή από την Ανατολική Εκκλησία και την 1η Νοεμβρίου από τη Δυτική Εκκλησία. Την Κυριακή των Αγίων Πάντων έχουν την ονομαστική τους εορτή όσοι και όσες τα βαφτιστικά τους ονόματα δεν έχουν αναφορά σε κάποιο άγιο με συγκεκριμένη ημέρα μνήμης.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ΙΝ των Αγ. Πάντων Κω προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ναθαναήλ παρουσία του Βουλευτή Η. Καματερού, του Επάρχου Γ. Χαλκιδιού, του Αστυνομικού Διευθυντή Ευάγγ. Πιπέρη και σύσσωμων των αστυνομικών αρχών που γιορτάζουν την ημέρα των αποστράτων της ελληνικής αστυνομίας, του Λιμενάρχη Π. Χαμετή, εκπροσώπου της 80 ΑΔΤΕ, της Υπ. Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Μ. Παπαζαχαρίου κ.α.

Η πρώτη στέρεα μαρτυρία για την εορτή των Αγίων Πάντων αναφέρεται σ’ ένα απόσπασμα ομιλίας του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που κάνει λόγο για μία εορτή «εις μνήμην των Μαρτύρων όλης της οικουμένης» στις 13 Μαΐου του 373 στη Νίσιβη (σημερινή Νουσαϊμπίν Τουρκίας) και την Έδεσσα (σημερινή Ούρφα Τουρκίας). Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε οριστικά κατά τον 6ο αιώνα, όπως αναφέρεται σε ομιλία του διακόνου Κωνσταντίνου το 535. Τον 9ο αιώνα η εορτή των Αγίων Πάντων υιοθετήθηκε και από τη Δυτική Εκκλησία και καθιερώθηκε οριστικά από τον Πάπα Γρηγόριο Δ’ (827-844)

Από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων αρχίζει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων, η οποία περατώνεται στις 28 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και παραμονής της εορτής των Αγίων Αποστόλων. Τις ημέρες αυτές οι Χριστιανοί οφείλουν να απέχουν από το κρέας, τα γαλακτερά και τα αυγά και να καταναλώνουν μόνο ψάρι, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή, οπότε ισχύει η αυστηρή νηστεία.

H εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ημέρα τιμής στους Απόστρατους Αστυνομικούς, για την επιβράβευσή τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Για το σκοπό αυτό, τελέστηκε επίσης δοξολογία υπέρ των Απόστρατων Αστυνομικών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησαν εκ μέρους των εν ενεργεία αστυνομικών ο Απ. Κορδάτος και εκ μέρους των απόστρατων Αστυνομικών αξιωματικών Κω, (που είναι γύρω στους εξήντα ευρισκόμενοι ως μόνιμοι κάτοικοι στο νησί μας) ο Στ. Παπαδάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.