Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε το Γενέσιο της Παναγίας μας στην Κω (ΦΩΤΟ)

0
956
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 8/9/2019

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε το Γενέσιον της Παναγίας μας, δηλ η Γενέθλιος ημέρα, σε όλη την Ορθόδοξο επικράτεια. Στο νησί μας, πολλές είναι οι Εκκλησίες μεγάλες ή μικρές, αφιερωμένες στην Πανάγια, την Προστάτιδα και Μεγαλόχαρη.

Εφέτος η κυριώνυμος ημέρα της γιορτής συνέπεσε με την Κυριακή. Πλήθος πιστών συνέρευσαν στα φερώνυμα Εκκλησάκια και στους ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

Στο Παρεκκλήσιο της Παναγιάς της Καμαριανής, ιδιοκτησίας των ξενοδόχων Γιώργου και Βαρβάρας Χατζημιχαήλ, ο εφημέριος παπά Περικλής Κιάρης (καθότι ανήκει στην ενορία του Αγίου Παύλου,) τέλεσε κατανυκτικό Εσπερινό με την προσέλευση πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθησε ζεστή φιλοξενία, από τους ιδιοκτήτες. (Την Δευτέρα το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.)

Πολλοί προσκυνητές ανηφόρισαν και στο χωριό Ασφενδιού, στην ενορία Λαγούδι, για να παρευρεθούν στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ.κ. Ιερεμίας, στην κεντρική, αιωνόβια και ιστορική Εκκλησία της Παναγίας.

Ακολούθησε με την παρουσία πλήθους προσκυνητών το παραδοσιακό πανηγύρι, με Δημοτική μουσική και πλούσια ντόπια εδέσματα, με την φροντίδα της Ενοριακής Αδελφότητας της Εκκλησίας. Την επόμενη ημέρα, ο παπά Κυριάκος Παρασκευαδάκης, τέλεσε την καθιερωμένη πανηγυρική, Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας ακολούθησε η περιφορά της Αγίας εικόνας της Πανάγιας.

Έπειτα η Ενοριακή Αδελφότης, προσέφερε φιλόξενο πρωινό σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

Και στο χωριό Καρδάμαινα, η κεντρική Εκκλησία της Παναγίας γιόρτασε το Γενέσιον της Μεγαλόχαρης. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον κατανυκτικό Εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ναθαναήλ, καθώς και την επομένη την Θεία Αρχιερατική Λειτουργία.

Μετά τον Μέγα Εσπερινό, ακολούθησε η Ιερά λιτάνευσης της Αγίας εικόνας της Παναγίας με πλήθος πιστών να την ακολουθούν.

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε το παραδοσιακό πανηγύρι, με τον χαρακτηριστικό ντόπιο εθιμοτυπικό χορό της κούπας.

Πρέπει να παρατηρήσουμε πως η σεπτή παρουσία της Παναγίας μας είναι έντονη, καθώς και η πίστης των Ορθόδοξων Χριστιανών. Αυτή η ακράδαντος πίστη, αποτυπώνεται στις πολυπληθείς Εκκλησίες και στα Εξωκλήσια για την χάρη της Παναγίας.

Οι κεντρικές Εκκλησίες για την Παναγιά την Μεγαλόχαρη, στην Κω είναι οι εξής:

Έχουμε Εκκλησία για την Κοίμηση της Παναγίας στην Ζιά και αντίστοιχη Εκκλησία της Κοιμήσεως στην Αντιμάχεια, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Έχουμε Εκκλησία για το Γεννέσιον της Παναγίας στο Λαγούδι και αντίστοιχη Εκκλησία των Γενεθλίων της Παναγίας μας, στην Καρδάμαινα, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Έχουμε Εκκλησία για τον Ευαγγελισμό της Παναγίας στο Ασφενδιού και αντίστοιχη Εκκλησία του Ευαγγελισμού, στο παραλιακό χωριό Μαστιχάρι, που γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Επίσης η Εκκλησία δίπλα στη Μητροπολιτική κατοικία, είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Παναγίας.

Έχουμε Εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγιάς, στην ενορία Αμανιού στο χωριό Πυλί. Αντίστοιχη Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια την Παναγίας, βρίσκεται στο χωριό της Κεφάλου, που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι όχι μια φορά, αλλά από δυο φορές οι ευλαβείς πιστοί της νήσου Κω, τιμούν παντοιοτρόπως την Παναγία την Μεγαλόχαρη, χτίζοντας τους ομώνυμους Ιερούς Ναούς στην σεπτή Χάρη της. Να σημειώσουμε δε, ότι πλήθος από Εξωκλήσια, βρίσκονται διάσπαρτα παντού και είναι αφιερωμένα στην Πλατυτέρα των Ουρανών την Παναγία και γιορτάζουν ανάλογα όλο τον χρόνο.

Χρόνια πολλά.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ