ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Κυριακή των Μυροφόρων ο Σεβασμιώτατος στον Άγιο Παύλο Κω

2
1879
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Κυριακή των Μυροφόρων στον Άγιο Παύλο Κω

με τον Μητροπολίτη κ.κ. Ναθαναήλ (30 /4/2017)

Φωτορεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη

Την πιο όμορφη και σημαντική Κυριακή μετά το Πάσχα, μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την Κυριακή του Θωμά, μαζί με του Αγίου Γεωργίου, ζήσαμε σήμερα στο Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Κω. Είναι η Κυριακή των Μυροφόρων.

Σε μια ταραγμένη εποχή όπως ήταν η εποχή του Χριστού, με τους Ρωμαίους να κυριαρχούν στην πατρίδα του και τους Ιουδαίους να μην τον αποδέχονται, οι γυναίκες έπαιξαν μεγάλο και σημαντικό ρόλο. Αν και τότε η γυναικεία παρουσία ήταν υποτυπώδης, παραγκωνισμένη και υποτιμητική, ο Χριστός την ανέδειξε σε χρήσιμη και ελεύθερη, ισότιμη παρουσία, μέσα από την διδασκαλία του αλλά και την σύντομη ζωή του. Οι Μυροφόρες έλαβαν από τις πρώτες το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως και είδαν πρώτες τον Ιησού, στον κήπο να περιφέρεται και να τους λέει….

‘Μη μου ‘άπτου’ δηλ Μην με αγγίζεται….

Οι Μυροφόρες γυναίκες, Του άλειψαν με μύρο τους πόδας και πάλιν Του έπλυναν τις πληγές, αλείφοντας τον με αλοιφές, από αλόη και άλλα μυρωδικά, ώστε να περιποιηθούν το ταλαιπωρημένο από τα Μαρτύρια Άγιο σώμα του.

Για αυτό η Εκκλησία μας, τιμάει ιδιαίτερα τις Μαθήτριες, τις Μυροφόρες οι οποίες

‘Έραναν τον Τάφο με μύρα’ και φρόντισαν να είναι κοντά στο Χριστό, συμπάσχουσες και συμπορευόμενες στον δρόμο του Μαρτυρίου. Εκείνος τις αντάμειψε, με την Ανάσταση του και την μετέπειτα εμφάνιση του.

Στην σημερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου, είχε συλλειτουργούς τους εφημέριους ιερείς, παπά Σταύρο, παπά Περικλή και τον ιερέα παπά Αναστάσιο.

Στο γεμάτο νόημα κήρυγμά του, μπροστά στο πολυπληθές ευλαβές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε πως η κακία δεν πρέπει να κυριεύει τον άνθρωπο έτσι που ακόμη και αν μας κάνουν κακό, να το ανταποδίδουμε με το καλό. Αν ευεργετηθούμε καλό θα είναι να αναγνωρίσουμε και να ανταποδώσουμε την ευεργεσία με πολλή αγάπη. Ποτέ δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την εντολή της αγάπης του Χριστού προς τον πλησίον μας και να πληγώνουμε με πράξεις γεμάτες κακία, τον συνάνθρωπο μας. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την οργή και τον κακό εαυτό μας. Τέλος ευχήθηκε σε όλους να συναντούν παντού τον Χριστό, στο πρόσωπο των ανθρώπων, που εκφράζονται με πράξεις καλοσύνης και αγάπης.

Ακολούθως η Ενοριακή Αδελφότης της Εκκλησίας, φιλοξένησε στον προαύλιο χώρο τον Δεσπότη, τους ιερείς, τους υμνωδούς και το εκκλησίασμα.

Κάτω από τις ανθισμένες ελιές και τις ευωδιαστές λεμονιές, όσοι θέλησαν απήλαυσαν ζεστό πρωινό, με νόστιμα Πασχαλινά εδέσματα, προσφορά των ευλαβών κυριών και προσκυνητών, του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Κω.

Ξανθίππη Αγρέλλη

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ