Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ Παυλόπουλος από Σύμη: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο | Εγκαίνια...

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ Παυλόπουλος από Σύμη: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο | Εγκαίνια νέου λιμανιού

0
875

Παυλόπουλος από Σύμη: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έστειλε σήμερα από το νησί της Σύμης, όπου παραβρέθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σύμης ο ΠτΔ. Στην πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σύμης παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δ. Κρεμαστινός, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, οι βουλευτές Δ. Γάκης, Μ. Κόνσολας και Κ. Σκανδαλίδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος και αρκετός κόσμος.

«Σήμερα, εδώ στη Σύμη, το έργο του λιμένα δίνει σ’αυτόν τον Τόπο μια άλλη προοπτική, δείχνοντας τι μπορούμε να κάνουμε. Τι απάντηση μπορούμε να δώσουμε προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το νέο λιμάνι της Σύμης. Η Φώφη Γεννηματά  παραβρέθηκε στον εορτασμό της επετείου 73 χρόνων από την 8η Μαΐου 1945 (ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης της Δωδεκανήσου από τις δυνάμεις του άξονος στους νικητές συμμάχους), ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απόφασή της να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά.

«Τούτο το έργο αποδεικνύει τι πρέπει να κάνει το κεντρικό Κράτος απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν κάνουμε την σωστή κατανομή των έργων, εάν εμπιστευτούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σας διαβεβαιώ, το Κράτος θα ασχοληθεί με αυτά που πρέπει να ασχοληθεί. Γιατί ισχύει αυτή η λατινική ρήση “de minimis non curat praetor” που έλεγαν οι Ρωμαίοι. Αυτή είναι δουλειά του Κράτους σ’αυτούς τους κρίσιμους καιρούς», τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

«Αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα το 2001 και προσδώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν άλλον ρόλο. Αυτό τον ρόλο πρέπει να τον τιμήσουμε, ιδίως το κεντρικό Κράτος. Και ο ρόλος αυτός είναι διπλός. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή να κάνει τα έργα, ιδίως, και να παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, γιατί είναι πιο κοντά στον πολίτη από ότι είναι το Κεντρικό Κράτος. Αυτή είναι η ουσία της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης. Να την εμπιστευτείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει ο Περιφερειάρχης, πρέπει ο Δήμαρχος, μετά την εκλογή του, να μπορούν να έχουν την δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της  η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματάτόνισε: «Η καλύτερη απάντηση σε κάθε απειλή για τα νησιά μας είναι η ανάπτυξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε αποτελεσματικά και διαχρονικά η παράταξή μας».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη

Γιώργος Χατζημάρκος από τη Σύμη: «Παραδώσαμε ένα ακόμα έργο που παραλάβαμε «νεκρό». Καμία χαμένη ευκαιρία ξανά στον τόπο μας

Γιώργος Χατζημάρκος από τη Σύμη: «Παραδώσαμε ένα ακόμα έργο που παραλάβαμε "νεκρό". Καμία χαμένη ευκαιρία ξανά στον τόπο μας»

Στους πολλαπλούς συμβολισμούς των εγκαινίων του νέου λιμανιού της Σύμης, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη, ανήμερα της επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, επικέντρωσε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, οποίος από χθες βρίσκεται στο νησί.

«Εκτός από τον συμβολισμό της Εθνικής Επετείου της 8ης Μαΐου κατά την οποία ανέπνευσε ελεύθερα η Σύμη, τρείς ακόμα συμβολισμοί στο έργο του λιμανιού της Σύμης :

1ος συμβολισμός: Της σκληρής μάχης που δίνει η νησιωτική Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

2ος συμβολισμός : Της μάχης που έδωσε η χώρα το 2015, οπότε και κρίθηκε η τύχη του έργου.

3ος συμβολισμός : Η απόφαση να σπάσουμε το σερί των χαμένων ευκαιριών σε αυτό τον τόπο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Το 2014, το έργο τα παραλάβαμε «νεκρό» και χαρακτηρισμένο «χαμένο» από όλους. Η απόφασή μας να μην επιτρέψουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία σε αυτό τον τόπο, ήταν η δύναμη που το ζωντάνεψε και το οδήγησε στην υλοποίηση του».

 

 

Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν προκειμένου, αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, που αρχικά είχε απενταχθεί από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, να χρηματοδοτηθεί τελικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να ολοκληρωθεί.

«Σήμερα, οφείλω στους συνεργάτες μου στο γραφείο μου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας μας και βέβαια στο Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου, ένα μεγάλο ευχαριστώ που πίστεψαν στον στόχο και δούλεψαν με φιλότιμο», ανέφερε, μεταξύ των άλλων.

 

 

Της τελετής του Αγιασμού του λιμανιού που τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, προηγήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σύμης, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού, όπου παρέστησαν, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Κώστας Σκανδαλίδης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών και κάτοικοι του νησιού.

 

 

Νεκτάριος Σαντορινιός: Το νέο λιμάνι της Σύμης μέχρι το 2015 κινδύνευε να απενταχθεί. Η δική μας Κυβέρνηση πήρε τη γενναία απόφαση τα ανολοκλήρωτα έργα των νησιών να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την υπογραφή της παράδοσης των νησιών της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στις Συμμαχικές Δυνάμεις, παρευρέθηκε σήμερα στη Σύμη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετείχε επίσης στην τελετή εγκαινίων του νέου λιμένα του νησιού, τα οποία τελέστηκαν υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε πως η σημερινή μέρα για Σύμη δεν είναι μόνο ιστορική, αφού 73 χρόνια πριν απελευθερώθηκε το Αιγαίο, είναι και ιδιαίτερα σημαντική καθώς ολοκληρώθηκε το νέο λιμάνι του νησιού, ένα λιμάνι, όπως τόνισε, που θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο.

Το λιμάνι στο Πέταλο, επισήμανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των χρήσεων του λιμανιού της Σύμης και θα διευκολύνει την καλύτερη αξιοποίηση του ιστορικού λιμανιού με το σκοπό της παραπέρα τουριστικής ανάπτυξη του νησιού. Ταυτόχρονα όμως, ανέφερε, θα δώσει τη δυνατότητα βελτίωσης των ωρών σύνδεσης της Σύμης με τη Ρόδο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες-, αλλά και τη δυνατότητα ενισχυμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύμης, ιδιαίτερα με τον Πειραιά. Ενώ, ειδικά για τη σύνδεση της Σύμης με τον Πειραιά, σύντομα θα έχουμε καλά νέα, σημείωσε με νόημα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το ιστορικό κατασκευής του νέου λιμανιού της Σύμης

«Η κατασκευή της αποβάθρας στη θέση Πέταλο ήταν ένα κρίσιμο έργο για το νησί, που όμως πέρασε από σαράντα κύματα για να ολοκληρωθεί και μέχρι πριν από λίγο καιρό, κινδύνευε να αποτελέσει μέρος της μακράς λίστας των ημιτελών έργων στην πατρίδα μας»

«Το έργο εντάχθηκε το 2011 στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, με προϋπολογισμό 5,5 εκ ευρώ και η υλοποίηση του ξεκίνησε το 2012. Ωστόσο μέχρι και το 2015 ο ρυθμός υλοποίησης του έργου ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα την υποχρεωτική απένταξή του από το πρόγραμμα».

«Σε κείνο το κομβικό σημείο έπρεπε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για την τύχη του έργου. Έτσι σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Χαρίτση, πήραμε μια γενναία απόφαση: όλα τα ανολοκλήρωτα έργα των νησιών μας να χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΠΔΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιστροφής των κοινοτικών πόρων, που είχαν ήδη απορροφηθεί».

Η Κυβέρνηση δίπλα στους Συμιακούς

«Η Κυβέρνηση μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των νησιωτών και στην ενασχόληση με τα προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των νησιωτών».

«Όπως αποδείξαμε πρόσφατα, στις δύσκολες στιγμές που βίωσε το νησί, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Συμιακών, με πρωτοφανή κινητοποίηση. Δε σταματήσαμε όμως εκεί, συνεχίσαμε να στηρίζουμε το νησί με χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στην αφαλάτωση, στο οδικό δίκτυο, στο λιμάνι και στην πλατεία του Γιαλού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκ ευρώ. Αλλά και όλοι οι ιδιώτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν έλαβαν έκτακτες αποζημιώσεις από το Υπουργείο Υποδομών, τέτοιες που ποτέ ξανά δεν είχαν δοθεί σε πλημμυροπαθείς.

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Νησιωτικές Πολιτικές στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρώπης

«Σήμερα που έχει ανοίξει η κουβέντα για την πολιτική συνοχής της Ευρώπης, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας και την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών για τα νησιά μας, ενώ παράλληλα οφείλουμε να εισαγάγουμε την έννοια της Νησιωτικότητας στις εθνικές πολιτικές και να εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές συνοχής. Μια από αυτές είναι η θεσμική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, το οποίο φιλοδοξεί να μηδενίσει το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η Νησιωτικότητα. Το νησί της Σύμης θα είναι ένα από τα νησιά που θα επωφεληθούν από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, από την πιλοτική του, κιόλας, εφαρμογή, από 1 Ιουλίου 2018».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ