Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Ξεπέρασαν τις 10.000 οι προσκυνητές στον Πανορμίτη με Καμμένο, Σαντορινιό, Χατζημάρκο (ΦΩΤΟ)

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι προσκυνητές στον Πανορμίτη με Καμμένο, Σαντορινιό, Χατζημάρκο (ΦΩΤΟ)

3
812

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η προσέλευση προσκυνητών απο όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη της Σύμης. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, απο το νησί της Ρόδου μετέβησαν στη μονή του Πανορμίτη, περίπου 8.500 προσκυνητές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ενώ αρκετός αριθμός προσκυνητών μετέβη στο νησί απο την Κω, την Κάλυμνο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στον εορτασμό του Αγίου της Δωδεκανήσου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

 

Πηγή: rodiaki.gr

Ιστορικές φωτογραφίες από την γιορτή του Πανορμίτη στη Σύμη

Πώς δάκρυσε η εικόνα του Ταξιάρχη στο εκκλησάκι του Νιοχωρίου το 1965

Ιστορικές φωτογραφίες από την γιορτή του Πανορμίτη στη Σύμη
Στείλε το άρθρο σε μήνυμα στο FB

Κοινή χρήση

Ιστορικές φωτογραφίες από την γιορτή του Πανορμίτη στη Σύμη

Η μεγαλοσύνη της εορτής του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης αλλά και στη Ρόδο είναι διαχρονική και απαράλλαχτη εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτυπώνεται μοναδικά μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του   Παπακυριάκου Μανέτα, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του εγγονού του, Αθανασίου Στάμου.

Από τη μια, εικόνες μιας άλλης εποχής, με προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο, από την άλλη όμως εικόνες που συναντάμε μέχρι σήμερα από τις ορδές των πιστών, όχι μόνο από τα Δωδεκάνησα αλλά και από όλη την Ελλάδα, που συρρέουν κάθε χρόνο στη χάρη του, σ’ αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τη γιορτή του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Σ’ αυτές τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα, που δεν έχουν ξαναδημοσιευθεί, και που ευγενικά παραχώρησε στη «Ρ» ο κ. Στάμος, αποτυπώνεται, καταρχήν, ο εορτασμός του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης, μόλις πρωτοήρθε ο Μητροπολίτης Σπυρίδων, και η χρονολογία είναι πάνω από έξι δεκαετίες πριν, τη δεκαετία του 1950.

Στη μία ΦΩΤΟ διακρίνεται ο Δήμαρχος Ροδίων, Μιχαήλ Πετρίδης, ο οποίος κρατά την εικόνα και ο Παπακυριάκος Μανέτας με το Ευαγγέλιο και στην άλλη ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων.

Ο Δήμαρχος Ροδίων, Μιχαήλ Πετρίδης τη δεκαετία του 1950, κρατά την εικόνα του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης. Αριστερά ο αείμνηστος Παπακυριάκος Μανέτας κρατάει το Ευαγγέλιο...

Ο Δήμαρχος Ροδίων, Μιχαήλ Πετρίδης τη δεκαετία του 1950, κρατά την εικόνα του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης. Αριστερά ο αείμνηστος Παπακυριάκος Μανέτας κρατάει το Ευαγγέλιο…

Όταν δάκρυσε η εικόνα
Πρόκειται για την εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, αυτήν που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο Εκκλησάκι του στο Νιοχώρι, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, και το περιστατικό χρονολογείται γύρω στο 1965-1966.
Ο ιερέας, πηγαίνοντας το πρωί είδε από την εικόνα να τρέχει μύρο, υγρό. Αμέσως, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα ο οποίος έδωσε εντολή να μην αγγιχθεί η εικόνα μέχρι οι ειδικοί ν’ αποφανθούν αν πρόκειται περί υγρασίας ή όχι.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν ήταν υγρασία γιατί η εικόνα είχε απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε-είκοσι εκατοστά από τον τοίχο. Σημειώνεται ότι, πίσω από την εικόνα αυτή, υπήρχε μία αρχαιότερη εικόνα, μισοκατεστραμμένη, πάνω στον τοίχο.

Δεκαετία του 1950, η γιορτή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης, χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα

Δεκαετία του 1950, η γιορτή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης, χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα

Μετά, το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε και από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν λόγω του πολύ κόσμου που έσπευσε να τη δει και να προσκυνήσει, αποπερατώθηκε μεγάλο μέρος των εργασιών ανακαίνισης του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, στον οποίο και ανήκει το Εκκλησάκι.
Επίσης, μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά διατέθηκε για να ασημωθεί ολόκληρη η εικόνα του Ταξιάρχη με ατόφιο ασήμι.

Φωτογραφία της εικόνας του Ταξιάρχη στο Εκκλησάκι στο Νιοχώρι όταν «δάκρυσε»...

Φωτογραφία της εικόνας του Ταξιάρχη στο Εκκλησάκι στο Νιοχώρι όταν «δάκρυσε»…

Πηγή: rodiaki.gr


ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΦΕΤΟΣ Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ «Ο ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ»ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ/video

Πηγή: dhras.gr


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΌΛΟΙ ανεξαιρέτως ένιωσαν την αισχροκέρδεια των θαλάσσιων μονοπωλίων.Ντροπή να βάζουν χέρι σε πονεμένους,άρρωστους,που κάποιοι ήρθαν με τις χημειοθεραπείες τους μαζί και τα φάρμακά τους στην απέλπιδα πάλη για τη ζωή τους.Κρίμα και ντροπή κάποιοι να έρχονται από Βόρεια Ελλάδα και το αεροπορικό τους εισιτήριο από Θεσσαλονίκη,να είναι φθηνότερο από ένα ακτοπλοϊκό μισής ώρα.ΝΤΡΟΠΗ!!!

  2. αλλά κουβέντα για τις καπελωμένες τιμές του Δωδεκανησιακού μονοπωλίου. Ξεφτίλες .Τόσο κοστίζει ο ανθρώπινος Πόνος.Μπράβο στον ‘Καπετάν Δημήτρη’ απ την Καρδάμαινα. Εύχομαι να περνάει απ τα νησιά σύντομα μεγάλο πλοίο της Γραμμής όπως παλιά που πήγαιναν ιστορικά πλοία της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.κ Κιάρη για κάντε μια σύγκριση με τα εισιτήρια για Τήνο και Αίγινα που πάνε χιλιάδες προσκυνητές για Παναγία και Άγιο Νεκτάριο και ανακοινώστε.Το μεταφορικό Ισοδύναμο του μονοπωλίου.

    • Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και ασχολουμένων με θαλάσσια μονοπώλια θεωρούν τους εαυτούς τους αθάνατους πιστούς του χρήματος και της αισχροκέρδειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.