Συνέντευξη του Θανάση Μπαράκα Χρυσού Παραολυμπιονίκη Υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη

0
82

Ρεπ. Στέργος Χατζηστέργου

1. Κύριε Μπαράκα, πριν ακόμα προλάβουν καλά καλά να τελειώσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, σας βλέπουμε και πάλι υποψήφιο. Αυτή τη φορά στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη με το ΜέΡΑ25 στα Δωδεκάνησα ως υποψήφιο βουλευτή. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ σε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Σίγουρα το να συμμετάσχεις στις βουλευτικές εκλογές δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ. Δεν σας κρύβω ότι όταν μου έκανε την πρόταση ο Γιάνης Βαρουφάκης να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των Δωδεκανήσων ένιωσα μεγάλη χαρά και τιμή. Παρότι όμως η καρδιά μου μου έλεγε να πω το ΝΑΙ αμέσως, του ζήτησα λίγο χρόνο πριν απαντήσω.

Χρόνο για να μπορέσω να ζυγίσω μέσα μου τις δυνάμεις μου και πριν καταλήξω σε κάποια απόφαση να το συζητήσω με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους που εμπιστεύομαι και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο βίο μου. Διαπίστωσα όμως πως τελικά οι συνθήκες ήταν ώριμες για να δώσω αυτή τη μάχη.

Ως άνθρωπος έχω μάθει να μη φοβάμαι τις δυσκολίες. Αντίθετα όσο πιο δύσκολο μοιάζει ένα εγχείρημα, τόσο πιο πολύ με δυναμώνει και μου δίνει ώθηση να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Και αυτό θα κάνω και τώρα. Κανείς δεν περισσεύει, ιδίως τώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

2. Γιατί με τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Γιατί όχι με τον Γιάνη Βαρουφάκη; Μιλάμε για έναν άνθρωπο ευφυέστατο, ικανότατο, ειλικρινή, που έχει το θάρρος της γνώμης του και που δεν φοβάται να συγκρουστεί προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή του.

Παρότι όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι μια προσωπικότητα με διεθνές κύρος, εντούτοις το ΜέΡΑ25 δεν είναι ένα κόμμα αρχηγικό. Είναι ένα κόμμα αρχών και ανοιχτού διαλόγου. Είμαστε εμείς που πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ότι αυτά που μας παρουσιάζουν ως σωτηρία οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί “σωτήρες” είναι για να διατηρήσουν τη χώρα μας υποδουλωμένη.

Αν δεν σηκώσουμε ανάστημα δεν πρόκειται να δούμε την πατρίδα μας να στέκεται ξανά στα πόδια της. Δεν θα μπορούμε να χαρούμε τις ομορφιές της. Δεν θα απολαμβάνουμε το φυσικό της πλούτο. Δεν θα δούμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν πίσω από τη ξενιτιά που πήγαν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Υπάρχει εναλλακτική λύση και μπορούμε να την εφαρμόσουμε για το καλό όλων μας.

3. Πολλοί συνυποψήφιοι και ανθυποψήφιοι σας προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους την “ταμπέλα” του πολιτικού. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό; Είναι τόσο κακό πλέον να είναι κάποιος πολιτικός;

Κοιτάξτε. Τα λάθη, οι αστοχίες, οι πολιτικές χωρίς όραμα και σχέδιο έδωσαν μια κακή σημασία στον όρο πολιτικός. Κυρίως όμως το γεγονός ότι πολλοί κατήλθαν στην πολιτική αναζητώντας βιοποριστική αποκατάσταση. Η πολιτική δεν έχει να κάνει με τον βιοπορισμό αλλά με την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και στους ανθρώπους. Έχει να κάνει με αξίες, με όνειρα, με οράματα. Γι’ αυτό χρειάζεται εκτός από ένα σοβαρό πλάνο και φαντασία. Χρειάζεται πολλές φορές να σκεφτόμαστε έξω από τα όρια για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα που φαντάζει άλυτο.

Στη δική μου θεώρηση των πραγμάτων δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει μόνο δεν θέλω. Και το έχω αποδείξει άλλωστε με όλη την πορεία μου στον αθλητισμό και στα κοινά. Άλλωστε η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού όπως λένε. Δεν είναι λοιπόν κακός ο όρος του πολιτικού, όσο τα πρόσωπα που εμπλέκονται με την πολιτική υπηρετούν το κοινό συμφέρον.

4. Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε Βουλευτής με το ΜέΡΑ25; Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας;

Εμείς στο Μέρα25 έχουμε μια βασική αρχή. Δεν αγωνιζόμαστε για τα αξιώματα αλλά για τους ανθρώπους. Για όλους αυτούς που τσάκισε η κρίση. Που τους έκοψε τα φτερά. Που τους έκανε να ντρέπονται. Που τους στέρησε το δικαίωμα στην εργασία. Που τους έδιωξε στο εξωτερικό για να αναζητήσουν την τύχη τους. Που τους έκλεισε το μαγαζί ή τη μικρή τους επιχείρηση.

Πολλές φορές μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ακούσαμε για ανάκαμψη ή για ευκαιρίες που έρχονται αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για δημιουργικές λογιστικές και για καλοστημένα επικοινωνιακά παιχνίδια προκειμένου να κρυφτεί το πραγματικό πρόβλημα.

Αν ο κόσμος με τοποθετήσει στο Κοινοβούλιο θα αγωνιστώ για όλους αυτούς τους ανθρώπους με όλες μου τις δυνάμεις. Για να αποκτήσουν φωνή και ρόλο ξανά. Για να μπορέσουν να κερδίσουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Το ίδιο φυσικά θα κάνω ακόμα κι αν δεν εκλεγώ. Διότι όπως σας είπα δεν μας ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Αυτά έρχονται και παρέρχονται. Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι.

5. Εκτός από πολύ δραστήριος στα κοινά, είστε και ένας άνθρωπος που αγωνίζεται με πάθος για τα άτομα με αναπηρία. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ατόμων;

Όλα τα πράγματα είναι θέμα προσέγγισης. Παρότι έχει υπογραφεί στον ΟΗΕ η σύμβαση για τα δικαιώματα των αναπήρων και έχει περάσει και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εντούτοις δεν έχουν ακολουθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που να εφαρμόζεται αυτή η οδηγία. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρίες αλλά ανάπηρες δομές που δεν μπορούν να υποδεχτούν όλους τους πολίτες.

6. Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να σας ψηφίσουν οι Δωδεκανήσιοι;

Οι Δωδεκανήσιοι ήταν ανέκαθεν άνθρωποι με ανησυχίες και αναζητήσεις. Ποτέ δεν δεχόντουσαν αβίαστα ότι τους υπέβαλαν. Έφτασαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου και πρόκοψαν. Έκανα περιουσίες. Έκαναν παροικίες. Μας έκαναν όλους υπερήφανους με τη δράση τους. Δεν μπορώ εγώ να τους πω τι να ψηφίσουν. Είμαι ένας άνθρωπος άκρως δημοκρατικός και πιστεύω στη δύναμη του διαλόγου. Όπως πιστεύω ακράδαντα ότι οι λύσεις που προτείνουν τα μεγάλα κόμματα είναι ακόμα μια “ακάλυπτη επιταγή” στη μακρά ιστορία των αποτυχημένων συνταγών τους. Εγώ δεν μπορώ να τους τάξω ότι μόλις μας ψηφίσουν θα αλλάξουν όλα μονομιάς. Μπορώ όμως να τους υποσχεθώ ότι θα αγωνιστώ για να ακουστεί η φωνή τους καθαρά. Να ακουστούν τα θέλω τους και οι ανάγκες τους. Θα αγωνιστώ για ίσες ευκαιρίες και δικαίωμα σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Έχω κι εγώ παιδιά και ανησυχώ γι’ αυτά. Δεν θέλω να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα τους κόβει τα φτερά τους, επειδή εμείς δεν φροντίσαμε να τα προστατεύσουμε. Ψήφος στο ΜέΡΑ25 σημαίνει ενίσχυση της Ελπίδας που τάχα θα ερχόταν, αλλά έχασε το δρόμο κάπου στην πορεία. Ξέρετε μπορεί να μην μπορώ να δω τους συμπατριώτες μου, αλλά μπορώ να νιώσω πόσο το έχουν ανάγκη αυτό. Γι’ αύτο δεν ζητώ απλά τη ψήφο τους. Ζητώ να βρεθούμε μαζί στο ωραίο αγώνα για τα μεγάλα και τα δίκαια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ