Δημήτρης Γάκης: Αλλάζει κάθε μέρα τον χρονικό ορίζοντα των δεσμεύσεών της η ΝΔ | «Ο αγώνας για το νησιωτικό Φ.Π.Α. συνεχίζεται!»

1
227

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη

Αλλάζει κάθε μέρα τον χρονικό ορίζοντα των δεσμεύσεών της η ΝΔ. Δεν υπάρχουν μέτρα της «επόμενη μέρας». Πρόγραμμα «επιστροφή στην αστάθεια» είναι το πρόγραμμά της.

***

Με κινούμενη άμμο μοιάζει μέρα με τη μέρα καθώς προχωρούμε προς τις κάλπες το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό, γιατί όσο κατακάθεται ο κουρνιαχτός από τις υπέρμετρες κορώνες των πρώτων ημερών του αρχηγού και των στελεχών της ΝΔ, αποκαλύπτεται σταδιακά ότι τα μέτρα και οι απαλλαγές που υπόσχονται δεν είναι της «επόμενης μέρας».

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι καμία φοροαπαλλαγή ή ελάφρυνση δεν πρόκειται να γίνει για το 2019. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αφορά το 2020 και η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων θα γίνει σε μία διετία. Ο κατώτατος μισθός θα ανέβει έως το 2022, ενώ οι εισφορές στις κύριες συντάξεις θα μειωθούν σε ορίζοντα τετραετίας. Και η νέα φορολογική κλίμακα που υπόσχεται με χαμηλό συντελεστή δεν έχει καν χρονικό ορίζοντα. Δεν υπάρχουν μέτρα της «επόμενης μέρας» στο πρόγραμμά της ΝΔ είναι η αλήθεια που αποκαλύπτεται καθημερινά.

Και όλα αυτά χωρίς να απαντά στο κρίσιμο ερώτημα: πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό; Που θα βρεθούν τα χρήματα για να κλείσουν οι τρύπες;

Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη και οι γενικόλογες απαντήσεις του περί ανάπτυξης, δείχνουν ποιο πραγματικά είναι το πρόγραμμά του. Αποσιωπήσεις, παραπλανήσεις, θολά σημεία, που δεν μπορούν όμως να καλύψουν το γεγονός ότι την τετραετία 2010-2014 έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις. Και τότε την ίδια ανάπτυξη υποσχόταν η ΝΔ. Που όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά έσυραν στη φτώχεια ολόκληρη την κοινωνία και διέλυσαν το κράτος. Πρόγραμμα επιστροφής στην αστάθεια είναι το πρόγραμμά της.

Και πρέπει να το δούμε το ζήτημα της αξιοπιστίας και της αλήθειας των προγραμμάτων. Την τριετία 2015-2018 άνοιξαν 50.000 νέες επιχειρήσεις. Για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχευμένες και έχουν ήδη ξεκινήσει σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα: ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα , περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%».

Και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τις περικοπές που επιφυλάσσει η ΝΔ.

Όταν η ΝΔ απαντά αόριστα περί ανάπτυξης στο που θα βρει τα χρήματα για τα μέτρα που εξαγγέλλει, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα να είναι πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ότι αφορά το σχέδιο Γιούνκερ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει 11,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα ανάπτυξης για τη χώρα. Περιμένει να το φέρουν οι ξένοι επενδυτές. «Η επόμενη μέρα» της ΝΔ θα είναι η πρώτη μέρα στο δρόμο της επιστροφής προς την καταστροφή. Ας το καταλάβουμε αυτό και ας μην αφήσουμε να χαθεί ότι έχουμε με κόπο κερδίσει. Το δικαιούμαστε.

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δημήτρης Γάκης: «Ο αγώνας για το νησιωτικό Φ.Π.Α. συνεχίζεται!»

***

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, αναφερόμενος στην παράταση στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α., που ισχύουν στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που βιώνουν πιο έντονα το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, που προβλέπει η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, δήλωσε:

«Ο διάλογος για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στις λιγότερο ευνοημένες απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, που με αγώνα, συνέπεια στη στόχευση και αποφασιστική διαπραγμάτευση διατηρούμε στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συνεχίζεται. Το Κράτος, όπως εμείς το θέλουμε, δεν παύει στιγμή να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Το «νησιωτικό Φ.Π.Α.» δεν αποτελεί για εμάς, ένα ακόμα σύνθημα. Είναι και θα συνεχίζει να αποτελεί ένα «όπλο» στη «φαρέτρα» των προγραμμάτων και των έργων που υλοποιούμε στη νησιωτική χώρα (και είναι αρκετά αυτά τα έργα, όπως το Μ.Ι., η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις που δίνονται στην παραγωγή, τα κοινωνικά μέτρα στήριξης των νησιωτών, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κ.ά., ας μην ξεχνάμε τι καταφέραμε αυτά τα τέσσερα χρόνια με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Είναι, ένα ακόμα εργαλείο για να μειώσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ένα μέσο, για τη βελτίωση των αναπτυξιακών δεικτών στα νησιά, για τη μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας. Είναι τέλος, όπως αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, μια δέσμευση της Αριστεράς, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά δεν θα καταργηθούν. Αυτή είναι και η ουσία και της σημερινής κοινής υπουργικής απόφασης.

Εμείς, και αυτό θα είναι το δικό μας καθήκον ως βουλευτές στην επόμενη περίοδο, θα πρέπει να κρατάμε κάθε «παράθυρο» ανοιχτό. Έτσι τουλάχιστον νιώθω προσωπικά τη δική μου ευθύνη, ακολουθώντας μια συνεπή πιστεύω πρακτική που εφάρμοζα ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής νησιωτικών περιοχών τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια στο Κοινοβούλιο. Η διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. έχει αντικείμενο και θα πρέπει με έναν κατάλληλο συντονισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό να πετύχουμε – ει δυνατόν – την ολική επαναφορά τους. Η μάχη του «νησιωτικού Φ.Π.Α.», συνεχίζεται!»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

Δημήτρης Γάκης: «Αστυπάλαια: Υπόδειγμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης»

***

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο Βόρειο Συγκρότημα, την Τρίτη 25 Ιουνίου, επισκέφθηκε την Αστυπάλαια και τη Λέρο.

Στην Αστυπάλαια, ο Δημήτρης Γάκης περιόδευσε μαζί με την επίσης υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλλα Γιάνναρου. Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου επισκέφθηκαν μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες, σημαντικές για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των νησιωτών, συνομίλησαν με κατοίκους, επιχειρηματίες αλλά και με επισκέπτες του νησιού, άκουσαν τα προβλήματα τους και αντάλλαξαν απόψεις για τη λύση τους. Κοινή διαπίστωση όλων στον ανοικτό αυτό διάλογο ήταν η παραδοχή της σημασίας των στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης των μικρών νησιωτικών Δήμων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια.

Στο Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο, οι δύο υποψήφιοι βουλευτές μίλησαν για τις αναγκαίες βελτιώσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία τους προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών, ενώ στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, διαπίστωσαν την επαρκή στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και με ικανοποίηση πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία νέου ακτινολογικού μηχανήματος. Στην επίσκεψή τους στη Δ.Ε.Η., τέλος, ο Δημήτρης Γάκης και η Στέλλα Γιάνναρου συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και άκουσαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για τα σχέδια που απεργάζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για την λειτουργία της επιχείρησης όσο και για το δικό τους εργασιακό μέλλον.

Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου, συναντήθηκαν με το νέο δήμαρχο Αστυπάλαιας Νικόλαο Κομηνέα. Στη συνάντηση εργασίας, συζητήθηκαν το πρόγραμμα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, με άξονα το διάλογο με τους πολίτες για κάθε αναπτυξιακή παρέμβαση στο νησί, το άνοιγμα σε νέους ορίζοντες με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αστυπάλαιας, τη διαρκή παρουσία του Δήμου σε δράσεις κοινωνικής συνοχής στο νησί.

Για όλα αυτά και για μια σειρά ακόμη θέματα που αφορούν το νησί οι δύο υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου μίλησαν τέλος, με τον νυν δήμαρχο, Πανορμίτη Κονταράτο.

Θα πρέπει άμεσα, είπε ο Δημήτρης Γάκης, να ξεδιπλώσουμε το νησιωτικό μας σχέδιο σε όλες τις εκφάνσεις του και συμπλήρωσε: «Η στελέχωση των μικρών νησιωτικών ΟΤΑ, οι δράσεις ενίσχυσης και προβολής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, το Μ.Ι., μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν ο κανόνας στην επόμενη προγραμματική περίοδο – στην επόμενη 4ετία. Αυτό που ξεκινήσαμε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Με διάλογο με τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες. Δεν μπορούμε κάθε φορά να ερχόμαστε διορθωτικά, επικουρικά στις απομακρυσμένες γωνιές του Αιγαίου, αλλά όπως έχω τονίσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, θα πρέπει να νομοθετούμε, κυρίως όμως, να ενεργούμε σε κάθε έργο, επένδυση, παρέμβαση και δράση με το κριτήριο της χωρικής και δημογραφικής ιδιαιτερότητας να καθορίζει αυτό που ερχόμαστε να κάνουμε στο νησί».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΥΝΑΤΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΥΡΓΟΥΛΟΥΠΟΘΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΕΧΟΜΕΝΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΑΗΚΑΜΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ