ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Κάλυμνο με τη συνδρομή Πυροσβεστικού ελικοπτέρου

0
932

 

Κατασβέστηκε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Περιοχή Δάμος– Άγιος Χαράλαμπος– Λαγκά Καλύμνου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε  λίγο μετά τις 1.00 το μεσημέρι σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Δάμου με κατεύθυνση Βορειανατολικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έκαψε 1.500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης ενώ δεν κινδύνεψε κατοικημένη περιοχή.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετείχε όλη η δύναμη του Εθελοντικού πυροσβεστικού Σταθμού Καλύμνου με επικεφαλής τον Διοικητή, με 2 πυροσβεστικά οχήματα και ένα όχημα του ΔΛΤ. Πεζοπόρο στρατιωτικό τμήμα , Πεζοπόρο τμήμα από το Λιμεναρχείο Καλύμνου με επικεφαλής τον Λιμενάρχη Πλωτάρχη ΛΣ Καρατζιούνη Ιωάννης, προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, εθελοντές πυροσβέστες.

Επίσης υπήρξαν ενισχύσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω με 2 πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ συμμετείχε και εναέριο μέσο κατάσβεσης. Συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο με κάδο που έκανε αρκετές ρίψεις νερού σε δύσβατα σημεία.

Η άμεση και συντονισμένη επέμβαση όλων των παραπάνω δυνάμεων συντέλεσε στο γρήγορο έλεγχο της κατάστασης και στην κατάσβεση της φωτιάς παρότι οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί ενώ η περιοχή ήταν δύσβατη για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Κλείνοντας να κάνουμε αναφορά στον Αντιδήμαρχο Παντελή Ζωίδη που βρέθηκε στον χώρο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή, συντόνιζε τα τμήματα του Δήμου και ήταν αρωγός του Εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού του οποίου τυγχάνει ενεργό μέλος. Επίσης κρατούσε συνεχώς ενήμερο το Δήμαρχο για την εικόνα της φωτιάς και εκείνος με τη σειρά του υπέβαλε αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποστολή ενισχύσεων που έγκαιρα έφτασαν στο νησί.

https://youtu.be/AZOowT1EDMwnbsp;

Πηγή: kalymnos-news.gr

Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Δάμου (φώτο)

Με την συμμετοχή του τοπικού Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, της ΔΕΥΑΚ, του στρατού, του Λιμενικού, εθελοντών, ενός ελικόπτερου και ενίσχυσης από την γειτονική Κω, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 περίπου, στην περιοχή Λαγκά, πλησίον του Δάμου και του Μεγάλου Κάστρου της Χώρας Καλύμνου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά πυρκαγιά στην περιοχή αυτή, καίγοντας θαμνώδεις εκτάσεις, χωρίς ευτυχώς να απειλήσει, μέχρι σήμερα, κατοικημένες περιοχές.

Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αν και οι φήμες τα αποδίδουν στις εκπαιδευτικές βολές που γίνονται στην περιοχή κατά καιρούς. Πάντως η φωτιά φούντωσε και επεκτάθηκε, εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν εκείνη τη στιγμή, ενώ η πρόσβαση πεζοπόρων τμημάτων και οχημάτων για την κατάσβεσή της ήταν δύσκολη και η συμβολή του ελικοπτέρου ήταν καταλυτική για να περιοριστεί και να μην επεκταθεί.

Πηγή: palmostiskalymnou.blogspot.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ