Σ. Δράκος προς Αποκεντρωμένη για εξέταση ένστασης υπέρογκης αύξηση των δημοτικών τελών

1
717

 

Προς:

Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Κοινοποίηση:

Δήμαρχο Νισύρου

Δημοτικό Συμβούλιο Νισύρου

Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης εξέτασης επί της ουσίας των στρεβλώσεων που προκύπτουν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου & την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

 

Αγαπητέ κύριε Γενικέ,

Με λύπη μου έλαβα γνώση επίσημης απάντησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) προς τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου, στην οποία περιγράφεται χρονική αδυναμία εξέτασης ένστασης που αφορά σε υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών. Εάν και αντιλαμβάνομαι πως η απάντησή σας προβλέπεται από τις σχετικές τυπικές διαδικασίες εντούτοις θα σας ζητούσα προς αποφυγή λαθεμένων πιθανώς συνειρμών – όπως για παράδειγμα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο και της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη – να προχωρήσετε άμεσα στην εξέταση της ένστασης επί της ουσίας.

Συγκεκριμένα, όπως ήδη γνωρίζετε, με την από 30 Νοεμβρίου 2016 ένσταση του επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου προς εσάς, εκτελούντα χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, προσβάλλεται η με αριθμό 117/14.11.2016 (ΑΔΑ ΩΝ5ΦΩΚΜ-7Ω7/23.11.2016) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου κατά της αύξησης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Η απόφαση προβλέπει υπέρογκες αυξήσεις σε στεγασμένους χώρους.

Ειδικότερα, για στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή εγκατάσταση φιλανθρωπικών ή νοσηλευτικών ιδρυμάτων του δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, από το 1ο τ. μ., αυξάνεται από ένα (1) ευρώ σε (1,80). Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 80%. Για στεγασμένους χώρους ανεξαρτήτως δραστηριότητας από το 1ο τ.μ. αυξάνεται από (1) ευρώ σε (3,10). Αυξάνεται δηλαδή κατά 210%.

Πέραν του εξωφρενικού ποσοστού των αυξήσεων, αλλά και της λαθεμένης οικονομικής συγκυρίας που αυτές αποφασίστηκαν, στην ένσταση που έχετε στα χέρια σας περιγράφονται τεκμηριωμένα όλα όσα πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, σας αναφέρω ως παράδειγμα ότι στο νησί της Τήλου το τέλος για την πρώτη περίπτωση διαμορφώνεται στο 1,25 ευρώ ανά τ.μ. και στη δεύτερη στο 2.52 ευρώ ανά τ.μ.

Κατανοούμε πλήρως τις ανάγκες του Δήμου Νισύρου για αύξηση των εσόδων του, όπως επίσης και για την κάλυψη του νέου μισθολογικού κόστους που προκύπτει, βάσει και των επισημάνσεων του αξιότιμου Δημάρχου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει οι δημότες … να πληρώνουν το μάρμαρο (!)

Αγαπητέ κύριε Γενικέ,

Παρακαλώ, όπως ενεργήσετε άμεσα για την αποκατάσταση της πρόδηλης αδικίας σε βάρος των δημοτών της Νισύρου, εξετάζοντας επί της ουσίας τη σχετική απόφαση και κρίνοντας εάν πρέπει να ακυρωθεί.

Παράλληλα, οφείλετε να ενεργήσετε άμεσα επί του θέματος προς αποφυγή δυσάρεστων συνειρμών για τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Σας ευχαριστώ και αναμένω τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΥΡΙΕ ΔΡΑΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΩ; ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΛΗ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΑΞΕΙΔΑΚΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ