Πέθανε ο Λούης Σορωνιάτης στο Μπάρι της Ιταλίας

0
2657

Στο πένθος έχει βυθιστεί το νησί της Ρόδου μετά την θλιβερή είδηση του αδίκου και απρόσμενου θανάτου σε ηλικία 65 ετών, του διευθύνοντος συμβούλου της «Ενεργειακής Α.Ε.» Λοίζου (Λούη) Σορωνιάτη, στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ο Λούης Σορωνιάτης είχε μεταβεί συγκεκριμένα στην Ιταλία με τον υπάλληλο της Ενεργειακής ΑΕ κ. Κ. Χριστοφάκη σε αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων της Ενεργειακής ΑΕ.

Σήμερα το πρωί δεν απαντούσε στα τηλέφωνα ενώ όταν ο υπάλληλος τον αναζήτησε στο ξενοδοχείο με έκπληξη διαπίστωσε ότι μεταφερόταν με ασθενοφόρο νεκρός.

Οι πρώτη ενημέρωση που είχε ο υπάλληλος πριν από λίγη ώρα είναι ότι υπέστη ατύχημα στο δωμάτιο του και υπέκυψε.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1952 . Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Έχει MBA στο International Business και MA ( Master of Arts ) στις Διεθνείς Σχέσεις και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης , Amherst στις ΗΠΑ. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Williams College και στο Πανεπιστήμιο του Massachusetts, από το οποίο έλαβε το 1985 και το βραβείο διακεκριμένης διδασκαλίας . Είναι απόφοιτος των σεμιναρίων του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ .
Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Deutsche Bank AG και KVB AG στη Γερμανία και σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο , της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ( Επιτροπή ), αλλά και στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Από το 1992 διδάσκει στην ΑΣΤΕΡ. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας MIDAS AXE και Γενικός Διευθυντής της ΔΑΝΕ Sea Line. Στις Βρυξέλλες , εργάστηκε ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ της Νέας Υόρκης και υπήρξε μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου . Διετέλεσε Πρόεδρος του Επαγγελματικού τμήματος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δωδεκανήσου (1998-2002) . Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων με Διεθνή Δραστηριότητα και το βιογραφικό του δημοσιεύεται στην αγγλική έκδοση του Ευρωπαϊκού Who is Who περίοδο 2002-2003. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος  του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Έχει γράψει άρθρα με επιστημονικό περιεχόμενο σε ξένα και ελληνικά περιοδικά και μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου  Σπύρο Συρόπουλο, έχει μεταφράσει το Βιβλίο του Richard Berthold «Η Ρόδος στην Ελληνιστική Εποχή».
Ήταν ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Συλλυπητήριο μήνυμα Δ. Γάκη για την απώλεια του Λοΐζου Σορωνιάτη»
«Εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου φίλου μου Λούη, στη σύζυγό του Χρυσή και στα πολυαγαπημένα του παιδιά Νίκο και Εύα.
Ο Λούης Σορωνιάτης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από τη ζωή, υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Ρόδου, με ευρεία πολυμάθεια και ενδιαφέροντα, με ιδιαίτερη συμβολή στη Δωδεκανησιακή οικονομία, τον τουρισμό και την εκπαίδευση, με σημαντική προσφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
Η απώλειά του στερεί από τη Δωδεκάνησο έναν δημιουργικό και οραματιστή πολίτη και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά, μια μόνιμη πηγή κεφιού, ζωντάνιας, άντλησης γνώσης και έναν καλό φίλο. Μόνο έτσι σου ταίριαζε φίλε Λούη να φύγεις, σαν ταξιδιάρης όπως ήσουν σε όλη σου τη ζωή. Θα μας λείψεις πολύ».

Δημήτριος Γάκης
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ