Κ. Παπαθωμά: Μια αναστηλωτική πρόταση για την Κω (Αγ. Στέφανος – Κέφαλος)

2
917

Μια αναστηλωτική πρόταση για την Κω

Γράφει η Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου

Από πρόσφατη επίσκεψή μας στη Βουλγαρία, θα ξεχωρίσομε εδώ μία από τις πολλές παρατηρήσεις μας, η οποία μπορεί και πρέπει να συσχετιστεί με την Κω.

Με έκπληξη είδαμε στην όμορφη πόλη Sandanski ότι, οι «φτωχοί…» γείτονές μας αναστηλώνουν εκ θεμελίων μέχρι την οροφή μια παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου – 6ου αιώνα που είναι διακοσμημένη με ψηφιδωτό δάπεδο και με ελληνικές επιγραφές. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι εργασίες, το μνημείο έχει γίνει ήδη πόλος έλξεως πλήθους επισκεπτών, κυρίως Βορειοελλαδιτών, οι οποίοι εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Το, πιθανότατα, ένα και μοναδικό αυτό μνημείο της περιοχής, η τοπική κοινωνία το ανέδειξε αξιοποιώντας με υπευθυνότητα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η σύγκριση με την «πλούσια» Κω που διαθέτει, ως γνωστόν, δεκάδες παλαιοχριστιανικών βασιλικών με μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα, είναι άκρως απογοητευτική. Χαρακτηριστικότερη ίσως είναι η περίπτωση του κτιριακού συγκροτήματος του Αγ. Στεφάνου Κεφάλου, στο οποίο, όπως ξέρομε όλοι, μπαινοβγαίνουν ημίγυμνοι τουρίστες χωρίς να βλέπουν το υπέροχο ψηφιδωτό πάτωμα, χωρίς ίσως να καταλαβαίνουν τίποτα και φυσικά χωρίς να πληρώνουν τίποτα (Βλ. σχετικό άρθρο της Κ. Παπαθωμά στον «ΣΤΑΘΜΟ», 16/11/2017).

Οι νεοευρωπαίοι Βούλγαροι μας βάζουν τα γυαλιά διδάσκοντάς μας στην πράξη αυτό που από χρόνια προτείναμε δια του τοπικού τύπου: Να αναστηλωθούν μερικές παλαιοχριστιανικές Βασιλικές και Βαπτιστήρια της Κω, αρχής γενομένης από το εμβληματικό συγκρότημα του Αγ. Στεφάνου Κεφάλου (Βλ. σχετικό άρθρο μας στο «Βήμα της Κω», 31/1/2012).

Θα μπορούσαν, πιστεύομε, να συμβάλουν αποφασιστικά και οι ποικίλες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες και θα αναβαθμισθούν ασφαλώς με την παρουσία ενός τέτοιου αναστηλωμένου μνημείου.

Γιώργος Μαστορόπουλος

Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΒΑΝΔΑΛΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ….ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ …ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ (ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ…ΑΠΛΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΗΜΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.) ΣΚΕΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ …ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ….ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΕΘΑ,,,ΕΝΤΡΟΠΗ…!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ