«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα παιδιά μας» Και επισήμως κρατούμενοι των Τούρκων οι Έλληνες στρατιωτικοί (Ονόματα)

4
2901

Παραμένει το μυστήριο σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης της ελληνικής περιπόλου

Θα παραμείνουν φυλακισμένοι μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους – Ο Τούρκος εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη – Τα ονόματα του υπολοχαγού και του λοχία που βρίσκονται υπό κράτηση

Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δόθηκε εντολή να συλληφθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.

Κατά την πρόταση του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους.

Τι λένε οι συγγενείς

Συγκλονισμένοι είναι οι συγγενείς των δυο στρατιωτικών που «συνελήφθησαν» από Τούρκους στρατιώτες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα.

Ο πατέρας και ο θείος του ενός μίλησαν στο  protothema.gr γεμάτοι αγωνία για την τύχη του παιδιού τους: «Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας» είπε ο πρώτος.

Και προσέθεσε: «Πιστεύουμε στο Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites».

Ο θείος του, από την άλλη, είπε: «Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το παιδί μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά και τα διεθνή θέματα θα λυθούν».

«Κάνουμε υπομονή»

Μιλάνε στο protothema.gr οι συγγενείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών: Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα παιδιά μας

Μιλάνε στο protothema.gr οι συγγενείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών: Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα παιδιά μας

Ο Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης, οι συγγενείς του οποίου μίλησαν στο protothema.gr

Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το ΓΕΣ, την Πέμπτη 1η Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Ωστόσο άγνωστο είναι το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν πράγματι περάσει σε τουρκικό έδαφος, πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν δίνεται απάντηση και στο ερώτημα πότε ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό. Επισήμως, αναφέρεται ότι η περίπολος συνελήφθη από Τούρκους στρατιωτικούς την 1η Μαρτίου, δηλαδή χθες Πέμπτη, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ της χθεσινής ημέρας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και τους οδηγούν σε δίκη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ.
Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς.

Μάλιστα, δύο τουρκικά Μέσα, το TRT Haber και η ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sozcu έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο στρατιωτικών.

Πρόκειται για τους: Δημήτριος Κουκλατζής (ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας) και Άγγελος Μητραιτώδης (Υπολοχαγός).

Δείτε στη φωτό που ακολουθεί τον ΕΠ.ΟΠ Λοχία, Δημήτρη Κουκλατζή

dimitris kouklatzis

Δείτε τα σχετικά δημοσίευματα:

sozcu

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Sozcu, «οι Έλληνες στρατιώτες, ο Υπολοχαγός Άγγελος Μητραιτώδης, και ο ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας, Δημήτριος Κουκλατζής, που συνελήφθησαν να έχουν διασχίσει κατά λάθος τα σύνορα στην Ανδριανούπολη, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο αποφάσισε, εξάλλου, να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα (σ.σ. τα κινητά τηλέφωνα) των δύο στρατιωτών».

trt haber

Το κατηγορητήριο

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή αλλά και απόπειρα διενέργειας κατασκοπείας, ενώ ήδη έχουν ελεγχθεί τα κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Βέβαια, ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση, έκανε λόγο για «απολύτως τυπικό θέμα», ενώ, όσον αφορά «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, σημείωσε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει «χαμηλά» το θέμα και παράλληλα να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την επιστροφή των δύο Ελλήνων Στελεχών του Στρατού Ξηράς στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τις διαρροές του Γενικού Επιτελείου Στρατού περί «επεισοδίου ρουτίνας».

Λόγω το επεισοδίου, ματαιώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά,  την Παρασκευή (02/03) στη Σμύρνη.

Αιχμάλωτοι: Τουρκική καταδρομή και όχι «απώλεια προσανατολισμού»; – Ξένη πρεσβεία είχε προειδοποιήσει 24 ώρες πριν

Εντελώς αντίθετη εικόνα από αυτή που δίνει το ΓΕΣ στην ανακοίνωσή του αναφορικά με την αιχμαλώτιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (στο ΓΕΣ κρατούν για ανεξήγητους λόγους, μυστικούς τους βαθμούς τους),  από τους Τούρκους στον Εβρο, δίνουν διάφορες πηγές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό: Πιθανότατα οι δύο Ελληνες (η ανακοίνωση αναφέρει για «στελέχη» οπότε είναι πιθανόν ο ένας τουλάχιστον να είναι αξιωματικός ή υπαξιωματικός και ο άλλος ΕΠΟΠ ή και οι δύο να είναι βαθμοφόροι), πιάστηκαν αιχμάλωτοι ΕΝΤΟΣ του ελληνικού εδάφους, σε καταδρομική ενέργεια των Τούρκων.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΓΕΣ, άλλωστε δεν αντέχει σε κριτική για τον λόγο της υποτιθέμενης εισόδου στη Τουρκία των δύο αιχμαλώτων στρατιωτικών: Από τον Ελληνικό Στρατό έχουν υπηρετήσει σε σύνολο αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών από το 1974, εκατοντάδες χιλιάδες στο προγεφύρωμα του Κάραγατς (εκεί ο ποταμός Εβρους εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και οι δύο όχθες είναι τουρκικές, άρα υπάρχει μια λωρίδα τουρκικής γης), αλλά ουδείς εισήλθε λόγω «καιρικών συνθηκών» στη Τουρκία.

Αυτό που λέει δεν λέει η ανακοίνωση αλλά το υποστηρίζουν πηγές του ΓΕΣ είναι ότι μετακινήθηκαν μεταξύ του φυλακίου και της προκεχωρημένης βάσης και λόγω… ομίχλης εισήλθαν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος, ενώ έκαναν έλεγχο των φυλακίων!

Πώς πιστοποιήθηκε ότι οι αιχμάλωτοι μπήκαν κατά λάθος στη Τουρκία; Κατ’αρχήν στην συγκεκριμένη περιοχή έχει συρματόπλεγμα στην συνοριακή γραμμή. Επειτα, κανείς δεν έχει μιλήσει μαζί τους από ελληνικής πλευράς, απλώς υπήρξε διαβεβαίωση των Τούρκων.

Η Αγκυρα, όταν εκδώσει ανακοίνωση, φυσικά θα μιλήσει για «Παράνομη είσοδο στη Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών». Αν εκδώσει ανακοίνωση και αν λήξει ομαλά το επεισόδιο και δεν τους κρατήσουν ομήρους «έναντι» των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στο πραξικόπημα στην Ελλάδα.

Aλλωστε το ανησυχητικό είναι ότι απ΄ότι αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, ετοιμάζονται να τους δικάσουν!

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού επίσης δεν δίνεται απάντηση και στο ερώτημα πότε ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό.

Επισήμως, αναφέρεται ότι η περίπολος συνελήφθη από Τούρκους στρατιωτικούς την 1η Μαρτίου, αλλά αρνούνται να πουν αν πέρασαν σε τουρκικό έδαφος το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ της χθεσινής ημέρας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές. Αν ήταν ήσσονος σημασίας το επεισόδιο δεν θα τους μετέφεραν στην Ανδριανούπολη

Αρα τους έχουν αιχμαλωτίσει κανονικά.

Κατ’αρχήν υπάρχει μια στενή ζώνη μεταξύ των εδαφών των δύο χωρών που ακόμα και αν κάνεις λάθος και πας ανατολικά αντί δυτικά, το αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα.

Τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού δεν είναι η «Κοκκινοσκουφίτσα που περπατά εις το δάσος»: Υπάρχει συγκεκριμένο κοντινό δρομολόγιο από το φυλάκιο και επειδή ενίοτε οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, υπάρχουν σημάδια και συρματόπλεγμα που αποτρέπουν ακόμα και τον πιο άσχετο να μην μπει στο τουρκικό έδαφος.

Μπορούμε να γράφουμε πολλά για το θέμα, το οποίο απεκρύβη κατά τρόπο απαράδεκτο από το ΓΕΣ και δόθηκε στην δημοσιότητα μία ημέρα μετά.

Το πιθανότερο (και αυτό αναφέρει ως γεγονός πηγή μεγάλης ξένης πρεσβείας) είναι ότι είχαμε καταδρομική τουρκική ενέργεια και σύλληψη των δυο αιχμαλώτων και εν συνεχεία μεταφορά τους στο ελληνικό έδαφος.

Το pronews.gr λίγες ώρες πριν από το συμβάν, τη Τετάρτη το βράδυ είχε το προφητικό ρεπορτάζ το οποίο αποδείχθηκε-όπως πάντα-απόλυτα έγκυρο με τίτλο «Ανησυχία για Έβρο – Α.Τσίπρας: «Αποφύγετε κλιμάκωση» – Ο ρόλος των άγνωστων μειονοτικών χωριών» και αναφερόταν ακριβώς στην κατάσταση που δημιουργείται στο προγεφύρωμα του Κάραγατς.

Και σημειώναμε στην αρχή του κειμένου ότι «Σε πολιτικό επίπεδο η εντολή Α.Τσίπρα είναι σαφής και συγκεκριμένη: «Αποφύγετε κλιμάκωση πάσα θυσία». Αλλά το θέμα είναι τι ακριβώς θα θυσιάσουμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση; Και πόσο μπορείς να αποφύγεις έναν καυγά όσο και να υποχωρείς, όταν τις προκλήσεις τις διαδεχθούν οι επιθετικές κινήσεις; 

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως την κλιμακώνει η Αγκυρα τις τελευταίες ώρες, ανησυχεί από το γεγονός ότι η Τουρκία αντί να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης συνεχίζει να αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία, αυτή την φορά στον Εβρο και… ποντάρει στις ΗΠΑ!».

Κατ’αρχήν να επισημάνουμε ότι συμφωνούν με τη τακτική Τσίπρα την παρούσα χρονική στιγμή, το σύνολο των ανώτατων στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας. Κάτι παραπάνω γνωρίζουν.

Το προφητικό κείμενο κατέληγε με δήλωση στο pronews.gr ανώτατου αξιωματικού αναφορικά με την συμπεριφορά των Τούρκων:

«Εγιναν εξαιρετικά απρόβλεπτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Ομολογώ ότι δεν αναμέναμε να έχουν τόσο γρήγορη επιχειρησιακή ανάκαμψη 1,5 χρόνο από το πραξικόπημα. Και συμπεριφέρονται σαν λυσσασμένα σκυλιά. Οι κινήσεις τους δεν υπακούν σε κάποια λογική. Απλά είναι πολύ βίαιες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημά μας. Οτι δεν υπακούν ούτε σε στρατιωτική, ούτε σε πολιτική λογική πλέον οι κινήσεις τους, άρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι»…

Ταυτοχρόνως υπήρξε πληροφορίας από ξένη πρεσβεία το μεσημέρι της Τετάρτης (απόλυτα διακριβωμένο και επιβεβαιωμένο) όπου επισημάνθηκε στην ελληνικη πλευρά, φυσικά ανεπίσημα, «Να είναι προσεκτική τις επόμενες ώρες».

Και μετά από λίγες ώρες συμπτωματικά προφανώς, «Δύο στελέχη του ΕΣ μπήκαν στο τουρκικό έδαφος λόγω κακών καιρικών συνθηκών και συνελήφθησαν».

Μάλλον και το 1940 λόγω κακών καιρικών συνθηκών μπήκαν οι Ιταλοί στην Ελλάδα…

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν και προσπαθούν να επέμβουν κατευναστικά αλλά η συγκυρία στις ΗΠΑ είναι κακή για την Ελλάδα: Η σύγκρουση Λευκού Οίκου με το «βαθύ αμερικανικό κράτος» είναι βίαιη και δείχνει ότι δεν ελέγχει πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να ελέγχει…

Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα είναι πολύ σύντομα πίσω στην Ελλάδα

Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα είναι πολύ σύντομα πίσω στην Ελλάδα
Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τουρκία: Με την κατηγορία της κατασκοπείας δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ο Θανάσης Παφίλης από την πλευρά του ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εντωμεταξύ ο Καμμένος σήμερα είπε ότι δεν παραδίδουμε ούτε ένα χιλιοστό εδάφους, θάλασσας και αέρα – Δεν υποχωρούμε. Ο Αποστολάκης μίλησε για καλό κλίμα με την Τουρκία και ο βασιλιάς καρνάβαλος Τσίπρας ζήτησε να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.
    Πόση κατρακύλα να αντέξει αυτός ο τόπος.

  2. Σκέψεις, σύντροφοι, να σταλει στην Τουρκία ο αρνητής στράτευσης συντροφος Καρανικας ώστε να εξήγησει ότι είναι άσκοπο στο παγκόσμιο χωριό μας ανθρώποι να στρατεύονται για να υπηρετούν φτιαχτές «πατρίδες»

  3. ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΉΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΞΕΚΟΥΜΠΗΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΑΦΟΥ ΜΕ ΨΈΜΑΤΑ ΞΕΓΈΛΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΦΤΥΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ!! ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΌΤΕΡΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

  4. Se kapia sait lene oti itourki xtipisan tou stratiotikous smas afti einai eikatantiatous gia ayto k an exoun ligo filotimo okamenos k o tsipras aytous pou exou me tous dikoustous natous sapisoun apoto ksilo miasou k miasou..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ