Γ. Βάσσος: Μια έκθεση από παλιά

4
525

ΜΙΑ ΈΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ [10-09-2019]

Μόλις άρχισε η ομιλία του πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης, με πήρε ένας φίλος μου τηλέφωνο για να του πω, τι κέρδος θα έχει αυτός σαν συνταξιούχος από τα μέτρα που μόλις ανακοίνωνε.

Όπως όλοι οι Έλληνες όταν ακούνε μέτρα παίρνουν το μολύβι και κάνουν τις αθροίσεις τι θα χάσουν ή τι θα πάρουν. Ακούγονταν καλά τα μέτρα αλλά απουσίαζε η στρατηγική αντιμετώπισης των μεγάλων και διαχρονικών ζητημάτων της οικονομίας. Πρώτα θα έπρεπε να σχεδιαστή η ανάπτυξη με δραστικές κινήσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων.

Μετά θα μπορούσαν εύκολα να σχεδιαστούν ελαφρύνσεις και κίνητρα. Η μείωση των συντελεστών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αυξήσει την κερδοφορία ,όχι όμως τα κρατικά έσοδα που θα μεταφέρει τα βάρη σε άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως έγινε το 2006 με τον νόμο Αλογοσκούφη.

Την ώρα που το 75%, δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, και οι διαπιστωμένες παραβάσεις στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών έφτασε το 62%. Μάλιστα με την κατάργηση των capital controls μεγαλώνει ο κίνδυνος εξαγωγής κερδών, παρά την εγχώρια επανεπένδυση που ζητά η κυβέρνηση.

Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες και σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, και να μειωθεί το πρωτογενή πλεόνασμα κάτω από το 2% όπως είναι και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ,και να μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί δημόσιες επενδύσεις. -Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για ελεύθερες ζώνες εξαγωγικών επιχειρήσεων χωρίς να υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε καταχρήσεις που έχουν να κάνουν με την φτηνή εργασία.

Η δέσμευση ότι στις ελεύθερες ζώνες δεν θα πληρώνουν δασμούς και ΦΠΑ συνιστά εκ των πραγμάτων έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι ελεύθερες ζώνες ελλοχεύουν τον κίνδυνο λαθρεμπόριο εισαγομένων εμπορευμάτων προς την εσωτερική αγορά.

Για να αποφύγουμε τέτοιους κινδύνους σαν χώρα, χρειάζεται κανόνες με αυστηρό πλαίσιο για τις επενδύσεις, που θα δυναμώνει την οικονομία , και θα δημιουργεί νέα απασχόληση.

-Άλλη μια επένδυση που ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν από 17 φαρμακοβιομηχανίες , -που αν δούμε και την ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης -, θα επενδύσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ, στην επεξεργασία κάνναβης, για την παραγωγή φαρμακευτικού προϊόντος.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τις πόρτες για τέτοιες επενδύσεις. Είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης , που ακόμα και σήμερα το θεωρεί μεγάλο επίτευγμα και που νομοθέτησε πέρυσι βιαστικά, χωρίς να προβληματιστεί για τις επιπτώσεις από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών με τα οπιοειδή καλά κρατεί. Με την βοήθεια μερικών κυβερνήσεων και της Αμερικανικής Εταιρείας Πόνου, οι φαρμακευτικές εταιρείες κατάφεραν να καθιερωθεί ο πόνος ως ζωτικό σημάδι μαζί με την πίεση, τον πυρετό, τον σφυγμό, το άσμα. 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στης ΗΠΑ από ουσίες που δίδονται για την αντιμετώπιση του πόνου, αλλά και στην μαύρη αγορά που πωλούνται σε εθισμένους. Βέβαια οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στους γιατρούς. Οι πολυεθνικές προσπαθούν να μείνουν στο απυρόβλητο.

Δεν είμαι γνώστης ,αλλά οι εξαρτησιογόνες ουσίες στις ΗΠΑ είναι το νούμερο ένα στις συνταγογραφήσεις με 282 εκατ. συνταγές τον μήνα. Για να μην βρεθούμε σε καταστάσεις μη ανατρέψιμες, καλά θα κάνουμε αν απευθυνθούμε και σε ιδικούς πριν την τελική πρόταση. Με αυτά τα μέτρα δεν αλλάζει το μοντέλο παραγωγής , ανάπτυξης, και απασχόλησης. Η απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας θέλει και κανόνες.

Οι επιθετικές επενδύσεις που προανήγγελλε ο πρωθυπουργός θέλουν λεφτά, και όχι μόνο δάνεια όπως οι Τσέχοι με τον ΟΠΑΠ, η Fraport με τα αεροδρόμια , η Αττικής Οδού, μην αναγκαστούμε και πάμε ξανά σε ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Με δανεισμό κάνω και εγώ επενδύσεις.Το πείραμα αυτό φίλε μου το είχαμε δει και το 2007. Εδώ δεν φορολογούμε την παραγωγή, αλλά την κατανάλωση. Γι αυτό δεν μπορώ να σου πω τι θα πάρεις , ή τι θα δώσεις. Οι εξαγγελίες ήταν από παλιά σελίδα διορθωμένη με δεσμεύσεις και απ την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΒΑΣΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΑΝΕ ΚΥΡΙΕ ΒΑΣΣΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΟΥ ΧΩΡΟΣ

  • Για τον Παπαδιμουλη με πέρασες ή για τον Τσακαλότο. Εσύ και ο κολλητός σου ο Ηλίας δεξιά ψηφίσατε και στην περιφέρεια άλλα και στα δημοτικά .Αν ψάχνεις για δεξιό, κοίτα στον καθρέφτη σου.

 2. αφιερωμένο στους κυρίους Βάσσο, Σημίτη, Λαλιώτη και στην αρχαιολογική συλλογή Μητσοτάκη

  η υποθαλάσσια σύνδεση των δύο πλευρών του Βοσπόρου, με τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση θα κοστίσει τουλάχιστον κατά 4 φορές λιγότερο ανά χιλιόμετρο από ότι η γέφυρα Ρίο-Αντίρριο.
  Πάντα σε δολάρια βέβαια.
  κάποιος που ξέρει καλά αγγλικά θα άξιζε τον κόπο να μαζέψει αυτά τα στοιχεία.
  Όπως επίσης να γίνει σύγκριση του κόστους του αεροδρομίου Ελευθερίος Βενιζέλος, με το κόστος από άλλα αεροδρόμια,, όπως πχ το καινούριο αεροδρόμιο Άγκυρας
  https://olympia.gr/2012/07/13/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.